Türkiye'nin En Tuhaf Müzesi: Saç Müzesi

Masal Diyarı Kapadokya'da bir aşk hikayesinden doğan ve Dünyanın en ilginç müzeleri sıralamasına girmeyi başaran, Saç Müzesi'ni tanıyalım mı ne dersiniz? 

Müzeler kültürleri yansıtan, tarihi süreçleri barındıran ve aktaran en görülesi yerlerdir şüphesiz. Kah karşınıza arkeolojik bir eser çıkarken kah ilginç bir obje şaşkınlık içinde bırakıverir sizi. Peki ya bir müzede binlerce kadına ait saç görseniz tepkiniz ne olurdu?

Saç Müzesi; Kapadokya Bölgesinin tarihi ve doğal zenginliğini herkes bilir. Yerin altındaki zenginlikleri kadar yerin üstündeki oluşumları, kiliseleri, vadileri, mutfağı ve çömlekleri de bölgenin ayrı güzellikleridir.

Çömlek ustalarının ellerinden çıkan onlarca çanak-çömlek bölge insanına geçim sağlar. Fakat bölgenin öylesine ilginç bir rotası var ki görenleri şaşırtıyor. 1979 senesinde açılan ve binlerce kadının saçlarından oluşan bir müze: Saç Müzesi.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde bulunan saç müzesinin kurucusu çömlek ustası Galip Körükçü ya da bilinen ismiyle Chez Galip. Neredeyse 40 yıl öncesine uzanan bir aşk hikayesinin geldiği ilginç nokta bu müze.

Hikayeye göre Galip Körükçü 40 sene evvel çömlek atölyesine gelen Fransız bir kadınla tanışır. Aralarında bir aşk başlar, üç ayın sonunda ülkesine geri dönmek zorunda olan Fransız kadın giderken saçından bir tutam keser, numarasını da yazar ve atölyeye bırakır.

Arkasında bir anı bırakmak isteyen kadın kurulacak olan saç müzesinin temellerini atmıştır aslında hiç bilmeden.

Galip Körükçü bu saçı atölyesinin duvarına asar. Gel zaman git zaman atölyeye çömleğin yapımını görmeye ya da almaya gelen kadın ziyaretçiler bu saçın hikayesini duyar ve kendi saçlarını bırakmaya başlarlar.

Aradan yıllar geçer, Fransız kadın buraya tekrar geldiğinde şaşkınlık içinde kalır çünkü kendi bıraktığı bir tutam saç binlerce kadının saçlarıyla buluşup yarım kalan aşka şahitlik edercesine bir ilki başlatmış ve Saç Müzesine hayat vermiştir.

1998 senesinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başaran müze duyanları ve görenleri şaşırtıyor. Üstelik Amerikan ABCNews.com adlı internet sitesinde yayınlanan "Dünyanın en tuhaf müzeleri" sıralamasında yerini aldı.

Bu listede 6. sırada yer alan Saç Müzesi Türkiye'den listeye girmeyi başaran tek müze olması açısından da önemli.

Saç Müzesinin içerisinde binlerce kadına ait saçlar ve üzerinde numaraları var. Bu saçların arasında ünlü isimlerin saçları da yer alıyor. Müze içerisinde kesinlikle fotoğraf çekmek yasak. Zira telefon numaralarını bırakan kadınların özel bilgilerinin korunması amacıyla fotoğraf yasaklanmış.

 

Galip Körükçü aslında bir geleneği de başlatmış bu vesileyle. Müzeye saçlarıyla beraber numaralarını da bırakan kadınların arasından çekiliş yaparak, ismi çıkan kadınları Kapadokya'ya davet edip onları bölgede ağırlıyor.

Otuz yıldır süregelen bu çekilişle beraber şanslı olan hanımlar Kapadokya'nın eşsiz coğrafyasını birde bu vesileyle keşfediyor.

Yolunuz düşerse sizde Chez Galip'in çömlek atölyesine mutlaka uğrayın. Kızılırmak'ın ipeksi toprağına elleriyle hayat veren, çömlek üreten bu ustanın atölyesinde çömleğin üretimini bir de ondan dinleyin.

Ardından çantanızdan makasınızı çıkartıp Saç Müzesi'ne geçiş yapın. Bir tutam saçtan ne olur demeyin, dilerseniz siz de bu yarım kalan aşka bir küçük katkı yapın. Saç bu nasıl olsa uzuyor bir tutam müzede kalsa güzel olmaz mı?

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.