Kars'ın En Popüler Kaz Eti Restoranı Kaz Evi Sizleri Bekliyor

Mutfağı öylesine bereketli ve zengin bir ülkeyiz ki, güzel Anadolu’muzun her bir köşesi ayrı bir lezzet durağı adeta. Karşınıza çıkan onlarca tat hele usta ellerden sunulursa size, o zaman değmeyin keyfinize...

Kış denince son yıllarda en çok rağbet gören illerimizden oldu Kars. Tarih ve doğa anlamında şüphesiz çok güzel. Ama gidenlerin yapmadan dönmedikleri şeylerin başında olmazsa olmaz Kaz eti yer alıyor.

Kars'ın ilk kadın girişimcisi Nuran Özyılmaz'ın işletmecisi olduğu Kars Kaz Evi çok popüler bir restoran. Öyle ki ünlü gurme Vedat Milör burada kaz etini tadıp tam not vermiştir.

Nuran Hanım'ın bir sloganı var ki "Türkiye'de kaz Kars'ta yenir, Kars'ta kaz eti Kars Kaz Evinde yenir, Kars'ta kaz Nuran Ablanın elinden yenir" madem öyle hadi buyurun…

 

1990 senesinde on bileziğini bozdurarak iş hayatına atılan Nuran Özyılmaz 2008'e kadar farklı bir sektörde çalışmalarına devam eder. 2008'de Kars'taki ilk yöresel yemekler ve kaz eti sunan Kars Kaz Evini açar.

Cesaretinin karşılığını büyük başarılarla taçlandıran Nuran Hanım birkaç sene sonra Yılın İş Kadını Ödülünü alır. 2010'da ise Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneğini kurar. Birleşmiş Milletlere "Sürdürülebilir Kars Kazı Projesini" sunar ve proje kabul edilir. Dahası UNESCO'nun sayfasında başarı öyküsü yayınlanır.

Kurduğu dernekle unutulan bir lezzete dönüşmüş kaz etini tekrar softalara taşımayı başaran Nuran Hanım bugün gerçekten yaptıklarıyla büyük alkış hak eden bir kadındır. Böyle cesaretli ve çalışkan bir kadın Nuran Hanımın ellerinden kaz eti yenmez mi hiç?

Dünya mutfağında lüks bir yemek olan kaz eti daha çok Fransız mutfağının baş tacıdır. Ülkemizde ise en lezzetli kaz eti şüphesiz Kars'ta yetişen kazların etidir.

İlk kar düştükten sonra kesimine başlanan kazlar özenle hazırlanıp sofralarda yerini alıyor. Zahmetli bir hazırlıktan sonra kaz eti tabakta yerini alırken yanında ona bulgur pilavı eşlik ediyor. Bulgur pilavı da kaz etinin suyuyla pişirildiği için enfes bir lezzete sahip. Tuzlu fakat yumuşak bir tadı olan kaz eti pilavla birlikte gelenlerin hem gözünü hem midesini doyuruyor.

  

Sadece kaz eti yok elbet Kars Kaz Evinde. Piti denilen yemek de Kars sofralarının vazgeçilmezi. Kuzu incik, nohut, ekmek et suyu ile buluşunca karşınıza yöreye özgü Piti çıkıyor. Adı gibi kendi de keyifli adeta Piti'nin.

Çorbalardan ise Evelik Çorbası, Isırgan Aşı Çorbası en meşhur olanlardan. Yörenin diğer lezzeti ise Hingel ya da Hangel de denilen mantı türü.

Bazı bölgelerde Hingal diye de anılan bu yemek elde açılan hamurlardan özenle şekillendirilerek üzerine yoğurt ve tereyağı ile pembeleşen soğanların dökülmesiyle servis ediliyor. Klasik mantı deyip geçmeyin elbet farkı var.

Kars'a gelip de kete yememek de olmaz elbet. Kars'a özgü bu çörek ülkemizde birçok şehirde de bilinir ama siz gelmişken yerinde mutlaka tadın. Hele yanında çeçil peyniri de varsa işte şimdi Kars’ta olduğunuzu çok daha iyi anlayacaksınız.

 

Tatlınızı da sipariş ettiğinizi duyar gibiyim. Yanında ince belli bardaktaki çay yudum yudum size Kars'ın soğuğunu unuttururken içiniz daha da ısınsın istiyorsunuz değil mi? O halde başlasın dans gösterileri.

Kaz Evinde sizler için herşey düşünülmüş. Akşamları Kafkas dans ekibi size bölgenin ruhunu daha iyi yaşatmak adına dans gösterileri sunuyor. Öylesine keyifli ki izlemek. Karnınız doydu, çaylar da içildi dans ekibiyle coşkunuz zirve yaptı. Eee daha nolsun. Nuran Hanımın ellerine, emeğine sağlık tabi tüm çalışanlarının da.

Sabah kahvaltımı da burada yaparım derseniz o da var. Kahvaltısı da ayrı bir lezzet, ayrı bir keyif. Kısacası misafirleri için her anlamda hizmet sunmaya çalışıyor Kaz Evi Restoran. El yapımı ekmeklerle güne başlamak gibisi var mı, kim takar kaloriyi.

Sanırım Kars'a gelmek için fazlasıyla sebebiniz var. Bavulları hazırlayın kalın kıyafetleriniz bolca olsun zira memleket soğuk ama orada sizi ısıtacak çook şey var emin olun.

Emeğine ve ekibine sağlık Nuran Özyılmaz; siz ve sizin gibi kadınlara çok ihtiyacımız var bu ülkede.

 

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.