Uludağ Kayak Merkezi | Uludağ Hakkında Her Şey

Kış turizminin merkezi Uludağ'a nasıl gidilir, neler yapılır? Uludağ'ın özellikleri nelerdir? Bursa Uludağ Kayak Merkezi hakkında her şey...Kış turizminin merkezi Uludağ...

Kış geldi ve üstüne bir de kar yağdı mı istikamet Uludağ…

Kış sporları ülkemizde çok popüler olmasa da, kar düşünce herkesin aklına da Uludağ düşer önce. Özellikle Marmara Bölgesi’nde ve yakın bölgelerde yaşayanlar için bir numaralı tercihtir. Yaz mevsiminde deniz, kum, güneş denince hemen akla Bodrum, Çeşme gelir; fakat mevsim kışa döndüğünde 3 – 4 aylığına da olsa Bodrum’un, Çeşme’nin tahtına geçer Uludağ.

Nerede olduğunu söylemeye gerek yok. Adı yeşil, kendisi artık gri olan Bursa’nın simgelerinden biri. Bursa’nın yeşili her ne kadar artık mazide kalsa da, kışın birkaç aylığına beyazını ziyaretçilerine sergileyen yer Uludağ.

Uludağ Milli Parkı

1961 yılında doğal güzelliklerinden dolayı milli park ilan edilen Uludağ’ın zirvesi 2543 metre yüksekliği ile Marmaranın da en yüksek noktasıdır. 1320 farklı bitki türüne – bunların 33’ü endemik -  ev sahipliği yapan Uludağ aynı zamanda yaban hayatı açısından da önemli bir merkez. Apollo Kelebeği Uludağ’a özgü endemik bir canlı olmasının yanı sıra ayı, kurt, tilki, çakal, kirpi, yaban domuzu gibi canlıların da evidir buradaki ormanlar.

Uludağ İsmi Nereden Gelir?

Uludağ diye biliyoruz ama tarihte adı sürekli değişen bir yer aslında. İlk ismi Olympos, hani mitolojide Tanrıların dağı olarak bilinen dağ ama Yunanistan’da ve Anadolu’da birkaç tane aynı isme sahip dağ var. Hangisi efsanelerde geçen Olympos’tur onu artık biz bilemiyoruz.

Hristiyanlığın serbest bırakılmasıyla şehre kiliseler inşa edilirken, Uludağ’ın eteklerine manastırlar inşa edilir. Bundan dolayı da ismi Keşiş Dağı olur.

Yaklaşık 1600 yıl bu isimle adlandırılmış ta ki 1925 yılında eski yer isimleri ile alakalı Coğrafya Encümeni toplanana kadar. Dr. Osman Şevki Bey Uludağ için şu sözü söyler:

"Bütün dünya bu dağa Olemp der. Biz ise Keşiş Dağı diyoruz. Garbî Anadolu'nun en yüksek tepesine çıktım. Etrafıma baktım; ne keşiş gördüm, ne derviş. Güzel Bursa bir keşişin gölgesi altında mustaripti. Halk bu ismi sevmiyor; haklıdır. Olemp kelimesi de halkımızın diline uygun değildir. Biz buna, dağın bünyesine en uygun olan bir ismi verelim ve Uludağ diyelim."

1934 yılında soyadı kanunu ile beraber dağın isim babası soyadını da bulmuş olur: ULUDAĞ.

Uludağ Gezilecek Yerler

Zirvekaya, Kuşaklıkaya, Çobankaya, Bakacak Tepesi diğer önemli yükseltiler olmakla beraber, Bakacak Tepesi eşsiz bir Bursa manzarasını görebileceğiniz bir noktadır. Tabii sadece Bursa değil, aynı zamanda Uluabat Gölü ve Gemlik Körfezi de ayaklarınızın altında kalacak.

Sarıalan, Kirazlıyayla ve Kadıyayla’da ziyaretçilerin en çok uğradığı noktaların başında gelir. Tabii aslında kış sporlarından ziyade milli etkinliğimiz mangal için bu bölgeler tercih ediliyor.

Uludağ’a gelen her ziyaretçi genelde kayak pistlerinde, kafelerde zaman geçirir ama bir de Uludağ’ın çok bilinmeyen bir yüzü var. Yedigöller denince aklımıza hemen Bolu gelir ama burada da bir Yedigöller var.

Kara Göl, Kilimli Göl, Aynalı Göl, Buzlu Göl, Heybeli Göl, Çayırlıdere Gölü ve Koğukdere Gölü ülkemizde nadir görülen buzul oluşumlarında olup bunları görebilmek için yürüyüşler ve uygun araçlarla seyahatler düzenlenebilir.

Uludağ'da Kış Sporları

Uludağ’da ilk olarak1927 yılında kış sporları ve dağcılık için düzenlemeler Bursa Valisi Fatin Bey tarafından yaptırılır. Ardından 1933 yılında Dağcılık Kulübünün kurulmasıyla daha da hareketlenmeye başlar.

Uludağ’da I. Gelişim Bölgesi ve II. Gelişim Bölgesi olmak üzere ili bölgede 34 konaklama tesisi bulunmaktadır ki, I. Bölge sahip olduğu imkanlardan dolayı günübirlik ziyaretçilerin daha çok tercih ettiği yerdir.

İster amatör olun ister profesyonel herkese hitap eden 20 tane kolay – orta – zor seviyelerde kayak pistine sahip ki bunların arasında en zor ve uzun olanı II. Bölgede bulunan 2000 metreye yakın uzunluğuyla Maden pistidir. Kayak ya da snowboard sevenleri pistin başlangıç noktasına ulaştırabilmek amacıyla 20 kadar mekanik tesis yani telesiyej ve teleski hatları da mevcut.

Telesiyeje binmek için ille de kayak yapıyor olmanıza gerek yok. Bazı tesislerin üst noktalarında yani kayak pistlerinin başında çok güzel tesisler var. Hem telesiyejin tadını çıkarın; hem de Bursa, Gemlik Körfezi ve eğer hava açıksa İstanbul, Adalar manzarasına karşı ister çay kahve keyfinizi yapın, isterseniz de sıcak şarabınızı yudumlayın.

Uludağ’a geldiniz ben kayak yapmak istiyorum ama kıyafetim, kayak malzemelerim yok diye tasalanmanıza gerek yok. Uludağ’da bunları günlük olarak kiralayabileceğiniz birçok dükkan var.

Sadece kayak için çıkılan bir yer değil burası. Bunun yanı sıra trekking sevenler için de belirlenmiş 8 farklı parkur var.

Yürüyüş Parkurları

-Oteller Bölgesi-Kurtkaya-Kızpınar Mevkii-Sarıalan,

-Oteller Bölgesi - Çobankaya-Bakacak,

-Oteller Bölgesi-Zirve Tepe-Volfram Mevkii – Göller Bölgesi,

-Oteller Bölgesi – Paşaçayırı Tepe,

-Sarıçayır Tepe - Alman Çayırı Mevkii – Çobankaya - Softaboğan Mevkii,

-Tefferrüç - Kadıyayla – Sarıalan,

-Kirazlıyayla-Gölcük Mevkii,

-Alaçam Giriş Kontrol Noktası – Kaçakçıyolu Mevkii - Göller Bölgesi.

Uludağ’a çıktınız, kayak yaptınız, tadını doyasıya çıkardınız ve karnınız acıktı. Uludağ’ın spesyeli sucuk ekmek ve ayran diyebiliriz. Ama şunu da hatırlatalım en başta ne demiştik, “Burası kış turizminin Bodrum’u, Çeşmesi.” Sadece çok yoğun talep görmesinden değil tabii.

Restaurant ve kafelerdeki fiyatlar da biraz benzer oralara. Her ne kadar Bodrum'daki lahmacun - ayran 70 TL gibi bir durum olmasa da sucuk ekmek ayran ortalama 30 – 50 TL civarında. Bu tercih ettiğiniz restaurant ya da mekana bağlı bir durum.

Kış döneminde bu kadar popüler olan bir yerde festival olmaması düşünülemez. 2020 yılında 29 Ocak - 2 Şubat, 2-6 Şubat ve 9-13 Şubat tarihlerin düzenlenen Winterfest; 3-7 Şubat, 7-10 Şubat ve 10-13 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Whitefest binlerce genç ve sanatçıyı buluşturacak.

Uludağ aynı zamanda sağlık turizmi açısından da önemli bir merkez Cumhuriyet’in ilk yıllarında hastane olarak yapımına başlanan Kirazlıyayla mevkiinde bulunan bina, 1944 yılından itibaren sanatoryum olarak kullanılmaya başlanmıştır.

2006 yılına kadar kurumlar arasında el değiştirse de aynı işlevini hep sürdürmüş. Bu Uludağ’ın havasının özellikle göğüs hastalıkları ile alakalı rahatsızlıklar ne derece iyileştirici olduğunun da göstergesi.

Nasıl Gidilir? Uludağ'a Ulaşım

Yazıyla ve özellikle kışıyla yer yüzünün beyaz cenneti denebilecek güzellikteki Uludağ’a nasıl ulaşabilirsiniz?

Şehir merkezine yaklaşık 40 km mesafede olan Uludağ’a Tophane bölgesinden kalkan dolmuşlarla yaklaşık 45-50 dakikada ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla geldiyseniz Çekirge meydanından Uludağ istikametine tabelaları takip edip ulaşmanız da mümkün.

Fakat şimdi hepsini bir kenara bırakın. Bursa’da Uludağ’a Teleferik ile çıkılır. 29 Ekim 1963 tarihinde, Cumhuriyetin 40. yıldönümünde hizmete açılan ülkemizin ilk teleferik hattıdır. 2014 yılında yenilenerek, 144 kabin ile daha hızlı ve kaliteli bir yolculuk imkanı ile yolcuları direk oteller bölgesine taşımaya başlayan hat sizi Uludağ II. Gelişim Bölgesine yaklaşık yarım saatte ulaştırıyor.

Yolculuk sırasında göreceğiniz manzara, yazın yeşilin; kışın ise yeşil-beyazın ahengi teleferik yolculuğunu unutulmaz kılacak.

Uludağ, 4 mevsim 365 gün ziyaret edilebilecek ve yaz mevsiminin yeşil, kış mevsiminin beyaz cenneti. Yolunuz mutlaka Uludağ’a düşmeli.

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.