2019 Avrupa Kültür Başkentleri Matera ve Plovdiv

2019 Avrupa Kültür Başkenti İlan Edilen İtalyan Şehri Matera

2019 yılı Avrupa Kültür Başkentleri; İtalya’nın Matera şehri ile Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehirleri oldu. 

Avrupa Kültür Başkenti ünvanı, 1985 yılından bu yana her sene Avrupa Birliği tarafından belirlenen şehirlere verilmektedir. 2019’un Avrupa Kültür Başkentleri ise iki göz alıcı şehir oldu: Matera ve Plovdiv (Filibe).

Matera - İtalya

Matera, her yıl Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen şehirler arasında 2019 yılının Kültür Başkenti ünvanını aldı. İtalya'nın Basilicata bölgesinde yer alan şehir binlerce yıllık geçmişiyle tarih kitaplarında yerini almayı başarırken, asırlar içerisinde yokluk ve zorluklar yaşamış, göçlere tanıklık etmiş tüm bunlara rağmen tekrar ayağa kalkarak 2019 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmayı başarmıştır. Üstelik 1993 senesinde de UNESCO'ya dahil edilmiştir.

Bugün Türkiye’deki Kapadokya’ya benzerliğinden dolayı İtalya’nın Kapadokyası diye de anılan Matera, mimarisi ile göz alıcı bir yerleşim.

Güney İtalya’nın baş tacı olan Matera, yüksek turizm potansiyeli ile her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

 

Plovdiv (Filibe) - Bulgaristan

Avrupa Kültür Başkentleri Projesi, Avrupa’da şehirlerin kültür sanat yoluyla yaşam kalitesini yükseltmeyi, aynı zamanda şehirde yarattığı sinerji ve düzenlenen etkinlikler ile ekonomik – sosyal anlamda kalkınmayı da destekleyip Avrupa’nın kültürel çeşitliliğini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. 2019 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen iki şehir ise İtalya’dan Matera ve Bulgaristan’dan Plovdiv oldu.

Plovdiv ya da bizim bildiğimiz ismiyle Filibe; Bulgaristan’ın güneyinde tarihiyle, kültürüyle, sosyal hayatıyla sımsıcak bir şehir. Ülkenin 2. büyük şehri olan Plovdiv’in yaklaşık 400 bin nüfusu var.

Filibe, M.Ö. IV. yüzyılda Büyük İskender’in babası olan II. Philip yani Kör Philip tarafından kurulmuştur. Birçok dönemden izler göreceğiniz şehirde özellikle Old Town mutlaka ziyaret edilmeli, Bulgar yemeklerinin tadına bakılmalı. Gül üretiminin yaygın olduğu ülkede, Plovdiv’i gezerken gül ürünlerini de bulmak mümkün.

2019 Avrupa Kültür Başkentleri Matera ve Plovdiv bu anlamda birçok ziyaretçiyi ağırlayacak.

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.