2020 Patara Yılı İlan Edildi

2020 Patara Yılı İlan Edildi

2018 Troya Yılı ve 2019 Göbeklitepe Yılı’ndan sonra 2020 Patara Yılı ilan edildi.

Türkiye’de turizmi canlandırabilmek ve farkındalık uyandırabilmek adına her yıl belirlenen ören yerlerinin adıyla anılmaya başlandı. 2018 Troya Yılı ve 2019 Göbeklitepe Yılı’ndan sonra 2020’de Patara Yılı ilan edildi.

Patara, Antalya ilinin Kaş ilçesine 42 km mesafede, Muğla sınırına yakın bir noktada bulunuyor. Demokrasinin doğduğu bir Likya kenti olmasının yanı sıra 14 kilometrelik plajıyla da ülkemizin ve Dünya’nın en meşhur noktalarından birisi durumunda.

M.Ö. 8. yüzyıla kadar fiden bir tarihe sahip olan Patara, Likya’nın başkenti ve kentlerden gelen temsilcilerin toplandığı bilinen en eski meclisin de bulunduğu bir kent. Bu meclis binası TBMM tarafında restore ettirilerek ziyarete açıldı.

Patara’da 2018 yılında yapılan çalışmalarda 9. ya da 10. yüzyıla ait bir Viking Kılıcı da bulundu.

Oldukça geniş bir alanda bulunan Patara Antik Kenti’nde meclis binasının yanı sıra, tiyatro, nekropol, lahitler, hamamlar, zafer takı, sütunlu cadde, deniz feneri, Leto Hurmalığı gibi birçok yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Antik kent ziyaretiniz sırasında Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz tarafından tasarlanan 14 metrelik “Abora-IV” isimli antik gemiyi de görme şansınız olacak.

Bütün bu tarihi kalıntıların yanı sıra Patara, Aziz Nicholas yani bizim bildiğimiz ismiyle Noel Baba’nın doğduğu kenttir.

Mitolojik hikayelere göre tanrı Apollon’un doğduğu (Leto Hurmalığı) kenttir.

Antik kentte yapacağınız unutulmaz bir gezinin ardından yaklaşık 14 kilometrelik uzunluğuyla “Carette Caretta” kaplumbağalarına ev sahipliği yapan Patara Plajı’nın da tadını mutlaka çıkarın. Yer yer 250 – 300 metreye varan genişliği ve kum tepeleriyle adeta bir çölü andıran kumsal, bir zamanlar Türk filmlerindeki çöl sahnelerinin setiydi.

Patara Antik Kenti’nde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Prof. Dr. Havva İşkan Işık, 2009 yılından beri kazı başkanlığını yaptığı Patara’da 1988 yılından beri çalışıyor.

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.