Antalya’nın En Popüler 7 Şelalesi

Antalya’nın En Popüler 7 Şelalesi

Türkiye’nin turizm markası Antalya’nın sahip olduğu şelaleler hangileridir? Antalya’nın en popüler 7 şelalesini sizler için sıraladık. İşte kendinizi iyi hissettirecek 7 popüler şelale...

Antalya ülkemizin turizm yüzü, turistik markası. Dünya çapında büyük bir üne sahip, Akdeniz kıyılarının vazgeçilmez tatil rotası. Dünyanın dört bir köşesinden ziyaretçi ağırlayan Antalya, sahip olduğu 640 kilometrelik kıyı uzunluğu ile onlarca plaja sahiptir. Her yıl deniz kum güneş arayanların öncelik verdiği tatil beldesidir.

Herkes Antalya’nın sahip olduğu deniz turizminin farkında. Fakat bugün Antalya, şelaleleri, mağaraları, kanyonları, antik kentleri ile de çok zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. 1200 rakım yükseklikteki antik yerleşimleri, Toroslar’dan doğan akarsuları ve gölleri, binlerce yıllık mağaralarının ilginç oluşumları ve gürül gürül akan şelaleleri Antalya’yı şüphesiz bir marka haline getiriyor.

Suyun sesi insana huzur verir. Hele ki doğayla baş başa derin bir kanyonda yürüyorsanız, yemyeşil bir doğanın içinde buz gibi suya ayaklarınızı sokup sıcağa nispet yapabiliyorsanız keyfinize değecek yoktur.

Biz sizler için Antalya’nın en popüler şelalelerini yazdık. Üstelik yaz sıcağından bunaldıysanız serinlemek için bu şelalelerden bazıları tam size göre. İşte Antalya’nın en popüler 7 şelalesi...

1. Kurşunlu Şelalesi

Antalya il merkezi sınırlarında yer alan Kurşunlu Şelalesi, merkeze yaklaşık 20 km mesafede yer alır. 1986 senesinde düzenlenip ziyarete açılan şelale Antalya denince ilk akla gelen gezi noktalarından biridir.

Kurşunlu Şelalesi 2 km uzunluğundaki bir kanyonda yer alır. Siz yürüyüşünüz sırasında toplam bu alanı yürüyemiyorsunuz belki ama şelalenin olduğu alanda yürüyüş yapabileceğiniz patika tarzı yürüyüş yolları var.

Kurşunlu denmesinin sebebi ise, şelalenin akarken aşağıya doğru dik bir şekilde akmasından ötürü “kurşun gibi” benzetmesine istinaden bu ismi almıştır. Şelale 18 metreden akıyor. Ama burada tek bir şelale yok. Bir çok ufak tefek şelale akıyor etrafta ve bu küçük şelaleler 7 adet küçük göletçik meydana getiriyor. Yaz mevsimi suyu biraz azalsa da, şelale her mevsim gelenleri büyülemeye devam ediyor.

Şelalenin etrafındaki yemyeşil bitki örtüsü öylesine etkileyicidir ki her yerden fışkıran bitkilerin özgürlüğü yüzünüzü gülümsetir. Suyun içinde yüzen balıklar ise Kurşunlu Şelalesi’nin en kıymetli sahipleridir.

 

Şelaleye giriş ücretlidir ve müzekart geçerli değildir. Her gün ziyarete açık olan şelalenin yaz-kış giriş saatleri değişiyor, gitmeden kontrol etmekte fayda var. Şelalenin olduğu alanda bir şeyler yiyip içebileceğiniz mekanlar mevcut. Antalya’ya geldiyseniz Kurşunlu Şelalesi’ne mutlaka uğrayın.

2. Yukarı Düden Şelalesi

Antalya’da şelale deyince akla ilk gelenlerdendir Düden. Fakat Düden Şelalesi tek bir şelale değildir. Yukarı Düden ve Aşağı Düden olarak iki farklı şelale vardır.

Yukarı Düden Şelalesi, Antalya şehir merkezide yaklaşık 10 km mesafede yer alıyor. Kepez ilçesi sınırlarındaki Yukarı Düden, tarihte "İskender Şelalesi" olarak anılmıştır. Bunun sebebi ise Büyük İskender’in bölgeyi fethi sırasında atlarını dinlendirip su ihtiyacını burada karşılaması olarak gösterilir.

Şelalelerin isimleri Düden Çayı’ndan gelir. Düden Çayı ise 2 kola ayrılarak akar. Yukarı kısımda oluşturduğu Yukarı Düden Şelalesi, aşağıda ise Aşağı Düden yani diğer bilinen ismiyle Karpuzkaldıran Şelalesi olarak akar. Tavsiyemiz önce Yukarı Düden’i görüp gezip, ardından Aşağı Düden’de fotoğraf molası vermenizdir.

Neden mi? Çünkü Yukarı Düden bir mesire alanı ve daha çok zaman geçirebileceğiniz bir alana sahip. Ailenizle piknik yapma imkanınızın da bulunduğu Yukarı Düden’de aynı zamanda bir çok işletme ve aktivite mevcut. Aynı zamanda küçük bir hayvanat bahçesi de var.

Yukarı Düden’e giriş ücretlidir ve Müzekart geçerli değildir. Girişinizi yaptıktan sonra ilk olarak buradaki mağaranın içine inerek akan suyu mağaranın içinden fotoğraflayabilirsiniz.

İster gezinizin başında ister sonunda bu mağaraya mutlaka uğrayın. Mağaranın oyuklarından suyun akışını izlemek keyif verici. Türkiye’de başka hiç bir yerde böylesi yok sanırım. Akan şelaleyi arkasından izliyorsunuz bu mağara sayesinde. İçerisi biraz ıslak olabiliyor, kayma tehlikesine karşı dikkatli olmak lazım.

Mağaranın içi geniş ve yay şeklinde kıvrılıyor. Dilerseniz mağaradan aşağı merdivenleri kullanarak inip şelaleyi karşıdan izleyebilirsiniz. Düden Şelalesi’nin görüntüsü enfes, bitki örtüsü çeşitliliği ve yeşilin tonları etkisi altına alıyor ruhunuzu. Yürüyüş parkurundan ilerleyip etrafı keşfedebilirsiniz. Dilerseniz çay ya da kahve içmek için burada şelaleyi izleyerek küçük bir mola verebilirsiniz.

3. Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi)

Düden Çayı’nın Akdeniz’le buluştuğu nokta burası. Aşağı Düden, Antalya merkeze yaklaşık 20 dakika mesafededir. Lara yolu üzerinde bulunan şelale Antalya Havalimanı’na da çok yakındır. Burada aracınızdan indiğinizde Düden Parkı’nın yemyeşil peyzajı karşılıyor sizi. Falezlere doğru yürüdüğünüzde ise Aşağı Düden’in güldür güldür sesi kulağınıza çalınıyor.

Düden Çayı buradaki 40 metre yüksekliğe sahip falezlerden aşağı doğru dökülür, denizle buluşur. Akdeniz’e ulaşan su akarken enfes bir manzara oluşturur. Gelenleri büyüleyen bu manzara Antalya’nın kesinlikle görülmesi gereken yerlerinden.

Su 40 metreden aşağı düşerken adeta bir sis bulutu oluşturuyor. Bölgenin ismi Karpuzkaldıran diye bilindiği için bu şelaleye “Karpuzkaldıran Şelalesi” de denmiştir. Ayrıca Kıyı Düden olarak da bahsedilir.

Falezlerden şelaleyi tam olarak görmek mümkün olmuyor. Tekne turları ile şelalenin yakınına gidebiliyorsunuz ve daha net görebiliyorsunuz. Dilerseniz karadan dilerseniz tekne turu ile gelip denizden şelaleyi fotoğraflayın ama Karpuzkaldıran’a uğramadan Antalya’dan dönmeyin.

 

4. Manavgat Şelalesi

İşte Antalya denince “olmazsa olmazlardan” biri daha. Manavgat Şelalesi turist akınınına uğrayan, Antalya’nın reklam yüzlerinden biridir. Ben Antalya’ya gidiyorum diyen kişiye ilk tavsiye edilecek yerlerin başında gelir Manavgat Şelalesi.

Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırlarındaki şelale, Antalya merkezden yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Sularını Akdeniz’e döken 93 km uzunluğundaki Manavgat Nehri’nin üzerinde oluşmuş şelale suyunun rengi, doğası ve verdiği huzur ile gelenleri kenddine hayran bırakıyor.

Manavgat Şelalesi hakkında daha uzun ve ayrıntılı bilgi edinmek için... TIKLAYINIZ...

5. Değirmendere Şelalesi (Gizli Cennet Şelalesi)

Antalya merkeze 105 km mesafede bulunan şelale, Manavgat ilçe sınırlarında yer alıyor. Alanya’ya ise 55 km mesafededir. Değirmendere Şelalesi’nin diğer ismi de Gizli Cennet Şelalesi olarak geçiyor. Eski yıllarda burada bulunan değirmenden dolayı bu ismi aldığı bilinir.

Diğer şelaleler kadar görkemli akan sular yok burada. İrili ufaklı 4 şelale yer almaktadır. Fakat bulunduğu konum, sahip olduğu doğa gizli bir cenneti andırıyor sanki. Giriş ücreti alınmıyor ayrıca.

Burada yer alan tesiste kahvaltı yapıp doğayla baş başa zaman geçirebilirsiniz. Şehrin kalabalığından kaçanlar için bulunmaz bir nimet. Yemyeşil bir doğanın içinde, berrak buz gibi suyu, suyun içinde yüzen balıkları ile kendinizi iyi hissettirecek bir yer.

Hatta tavuskuşu ve ördekler ile berabersiniz burada. Küçük bir yürüyüşle etrafı keşfedip, ardından buradaki tesiste birşeyler atıştırabilirsiniz. Günübirlik ziyaretçiler tarafından ziyaret edilen şelale son yıllarda popüler hale gelmeye başladı. Vaktiniz varsa Değirmendere Şelalesi’ni mutlaka görün derim.

6. Uçansu Şelalesi

Adı diğer şelaleler kadar pek bilinmeyen Uçansu Şelalesi, Antalya merkeze 60 km uzaklıktadır. Ulaşımı biraz zor olduğu için çok talep görmeyen şelale sahip olduğu doğaal güzelliği ile dikkat çekiyor.

Serik ilçesi, Akçapınar Köyü yakınlarındaki Uçansu Şelalesi, Yukarı Uçansu ve Aşağı Uçansu şelaleri olmak üzere ikiye ayrılır. İki şelale de farklı yükseklikten dökülür ve farklı lokasyondadır. Yukarı Şelale’nin olduğu bölümde meşhur Kral Havuzu yer alır.

Toroslar'dan doğan şelaleler ormanın içinde gizli kalmış güzellik. Fakat dediğimiz gibi ulaşım konusunda biraz sıkıntılı. Tavsiyem sizler bu şelaleye gitmeden önce iyi bir hazırlık yaparak ve yol konusunda tam bilgi edinerek yola çıkınız.

7. Sapadere Şelalesi

Sapadere Şelalesi Antalya merkeze 175 km mesafede yer alıyor. Alanya ilçe sınırlarında yer alan şelale Alanya’ya yaklaşık 40 km mesafededir. Alanya’da tatil yapanlar için farklı bir destinasyon burası.

Şelale aslında Sapadere Kanyonu içerisinde yer almaktadır. Sapadere Kanyonu ise bölgenin en güzel kanyonlarından biri. Toros Dağları’nın içinde yer alan kanyon ve kanyonun içindeki şelale göz alıcı. Çok büyük değil belki ama yaz sıcağından bunalanlar için müthiş bir adres burası.

Kanyonun içinde akan irili ufaklı şelaleler, küçük havuzlar yüzmek için ideal. Buz gibi suda yüzmeyi sevenler ve kanyonda yürüyüş yapmak isteyenler için doğanın içinde enfes bir tercih burası.

Sapadere Kanyonu ve Şelalesi hakkında daha fazla bilgi almak için... TIKLAYINIZ...

Instagram hesabımızı takip ederek son paylaşımlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.