10 Temmuz 2020'de Danıştay'ın 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve ardından Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ayasofya cami olarak ibadete açıldı.
Ülkemizin ve İstanbul’un kuşkusuz en önemli, tanınmış, tarihi ve turistik değerlerinden birisi 2019 yılında 3,7 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Ayasofya’dır.
360 yılında inşa edildikten sonra 2 defa yakılıp yıkılan ve en 537 yılında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından son haliyle inşa edilen Ayasofya, 1453 yılına kadar kilise olarak kullanıldı.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra camiye çevrildi ve 24 Kasım 1934 yılında Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülmesine karar verildi.
Ayasofya ile ilgili son değişim ise bugün gerçekleşti. Son yıllarda sıkça tartışılan “Ayasofya cami olsun!” meselesi 10 Temmuz 2020 tarihinde açıklığa kavuştu.
Danıştay’ın almış olduğu kararla 24 Kasım 1934 yılında Ayasofya’yı müzeye dönüştüren karar iptal edildi. Bu karardan sadece birkaç dakika sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararname ile Ayasofya cami olarak ibadete açıldı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Girişi ise ücretsiz yapıldı.
916 yıl kilise, 481 yıl cami ve 86 yıl müze olarak kullanılan Ayasofya, 10 Temmuz 2020 tarihi itibariyle alınan kararların Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla resmen tekrar cami olarak ibadete açıldı.
Ayasofya’da 24 Temmuz 2020 Cuma günü ilk namaz kılınacak.
Dünya’nın 8. harikası olarak adlandırılan Ayasofya içerisinde bulunan mozaikler nasıl korunacak, namaz sırasında kapatılacaklar mı, eğer kapatılacaklar ise nasıl yapılacak soruları ise hala cevaplarını bekliyor.