Bolu’nun Gölleri | Bolu’nun Meşhur 14 Gölü

Bolu’nun Gölleri | Bolu’nun Meşhur 14 Gölü

Göller Diyarı olarak bilinen Bolu’da hangi göller vardır? Bolu’nun birbirinden özel ve güzel göllerini sizler için sıraladık...

Bolu ilimiz Batı Karadeniz’in gölleriyle adından söz ettiren şehridir. Yılın dört mevsiminde muhteşem manzaralara bürünen Bolu’nun gölleri herkesin dilindedir. Çoğu kişi gezi planı yaparken Bolu’nun kendine has göllerini listesine ekler. Bolu’nun göllerinde zaman geçirmek için yola düşen yüzlerce gezgin Tabiatın Kalbi Bolu’nun kıymetini çok iyi bilir.

Sahip olduğu muhteşem doğal alanları, dağları, gölleri, tarihi ve mutfağıyla Köroğlunun memleketi Bolu, gelen ziyaretçilerin kalbinde yer edinmeyi başarıyor. Bolu’ya gitmek için hangi mevsimi seçerseniz seçin mutlaka bir süprizle karşılaşırsınız. Kışın buz tutan göller, baharla birlikte mavi rengine kavuşur. Doğa yeşilin her bir tonunda dans eder, dirilir ve nefes aldırır. Sonbahar gelince de biraz hüzün yükler kendine, vedalaşır ziyaretçilerle. Uykuya dalmadan önce muhteşem renk cümbüşü sunar, sarıdan kırmızıya dönerken yapraklar göllerin üstünü kaplayıverir. Nefes kesici manzaralar eşliğinde yıl boyu keşfedersiniz Bolu’nun göllerini.

Göller Diyarı Bolu’da kaç tane göl olduğu merak edilir. Tam olarak sayıyı bilmiyoruz fakat 200 civarında göl ve gölet olduğu söylenmektedir.

Siz siz olun Bolu’daki gölleri seyahat listenize mutlaka ekleyin. Bolu’da yer alan onlarca göl var. En popüler olanları çoğumuz biliyoruz. Bilinmeyenler de var. Yolu Bolu’ya düşenler Bolu’nun göllerini keşfedebilir. İşte Bolunun en güzel 14 gölü...

1. Abant Gölü

Abant Gölü sadece Bolu’nun değil Türkiye’nin de en meşhur göllerinden biridir. Bolu merkeze yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan göl Mudurnu ilçe sınırındadır ve Abant Dağları üzerinde yer almaktadır.

Abant Gölü’nün deniz seviyesinden yükseliği yaklaşık 1328 metredir. Gölün alanı 125 hektar, derinliği ise ortalama 18 metredir. Yani Abant sığ bir göl değildir. Göl kıyıları alçak olup gittikçe derinlik artmaktadır. Gölün etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. Bu tepelerdeki en yüksek nokta 1790 metre, en alçak nokta ise 1320 metredir.

Eskiden Abant isminin “Abad” olarak kullanıldığı bilinmektedir. Abad zamanla Abant’a dönüşmüştür. Hatta Abant Dağı’na Abad Dağı dendiği zamanla gölün de Abad ismiyle anıldığı bilinmektedir

Abant Gölü 1988 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Fakat son yapılan değişiklikle birlikte 2022 yılından bu yana Milli Park statüsüne geçmiş ve ülkemizin 48. milli parkı olmuştur.

Abant Gölü kıyısı yaklaşık 7 km uzunluktadır. Göl kıyısında yürüyüş yapmak isteyenler için bu inanılmaz bir keyif. Özellikle sabah erkenden göl kıyısında yürümek harika. Göl çevresinde oteller, restoranlar, piknik ve kamp alanları mevcuttur.

Abant Gölü’nün suyu tatlıdır. Gölün suları her mevsim ayrı güzel. Kışın buz tutan göl baharla birlikte mavi rengine bürünüyor. Hele nilüferler açtı mı değmeyin manzaranın zerafetine... Ama şunu özellikle belirtmekte fayda var göle girmeye kesinlikle izin verilmiyor. Gölde yüzmek ya da ayaklarınızı sokmak, göl üzerinde sandal vs binmek yasak. Üstelik göl kışın donduğunda üzerinde yürümek de yasak. Öncelik can güvenliği elbet.

2. Yedigöller

Sonbaharın en özel rotasıdır Yedigöller. Türkiye’de bahar aylarında ilk akla gelen yerdir. Yedigöller Milli Parkı içerisinde yer alan yedi adet gölden oluşan havza muhteşem bir doğaya sahiptir.

1642 hektar büyüklüğe sahip Yedigöller Havzası, 1965 senesinde milli park ilan edilmiştir. Bu anlamda Türkiye’nin ilk milli parklarından biridir. Yedigöller Milli Parkı’nı ön plana çıkaran etken; sahip olduğu karışık bitki örtüsü ve yedi adet birbirinden güzel göldür. Yedi Güzeller diye adlandırabileceğimiz bu göller heyelan sonucu oluşmuştur. Vadiyi dolduran heyalan ortalama 780 metre yüksekliğe sahip platoda irili ufaklı bu göllerin oluşumuna mahal vermiştir.

Yedigöller Milli Parkı adı üzerinde tam 7 göl barındırıyor. Birbirinden farklı olan bu 7 göl; Sazlıgöl, Nazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Seringöl ve Büyükgöl. Göllerin isimleri oldukça dikkat çekicidir. Bu isimler burada görev yapan ormancılar tarafından verilmiştir.

Yedigöller Milli Parkı girişi ücretlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan milli park içinde uyulması gereken kurallar vardır. Yedigöller’e 2 farklı yoldan ulaşılabilir…

3. Gölcük Gölü

Yeşilin tonlarını hapsetmiş Gölcük Gölü, kıyısında yer alan o meşhur ev ile popüler olmuştur. Sık sık Abant Gölü ile karıştırılsa da aslında meşhur konuk evi Gölcük Gölü kıyısında yer almaktadır. Haftasonu kaçamaklarının aranan rotası haline gelen Gölcük Gölü insan eliyle oluşturulmuş yapay bir göl ama en doğalından manzaralar sunuyor ziyaretçilerine.

Bolu Gölcük Gölü çam ağaçlarının çevrelediği muhteşem bir tabiata sahip. Gölcük yapay bir göl yani insan eliyle oluşturulmuş suni bir gölet. İlk olarak 1958 yılında olası bir yangın durumunda yangına müdahale amacıyla kurulmuştur. Yıllar içerisinde de geliştirilerek ve peyzajı düzenlenerek bugünkü şekline ulaşmıştır. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilerek Bolu Gölcük Gölü Tabiat Parkı ismini almış ve koruma altına alınmıştır.

Gölün etrafında yaklaşık 1350 metrelik bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Çevresi çam, kayın, göknar, gürgen ve daha birkaç farklı türde ağaçla kaplı olan gölün etrafında yürümek yapılacak en güzel aktivite. Bu yürüyüş fazla zaman almıyor. Yani yaklaşık 40 dakikada gölün etrafını turlayabilirsiniz.

Bir de kış mevsimi var ki bembeyaz karın altında gelinlik giymiş kız gibi duruyor Gölcük. Karlı havada Orman Konukevi’nin manzarası yine ayrı güzel, yine farklı…

4. Çubuk Gölü

Göynük’ün yaklaşık 10 km kuzeyinde yer alan göldür. Heyelan set gölü olan Çubuk Gölü aynı ismi taşıyan Çubuk Köyü’nün kıyısında yer almaktadır. Gölün ortalama derinliği 13 metredir. Gölde yüzmek yasaktır. Gölün etrafı çamlarla çevrilidir. Göl kıyısında zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği tertemiz bir alan burası.

Çubuk Gölü kıyısında yel değirmenleri oldukça dikkat çekicidir. İlk etapta bu değirmenlerin tarihi olduğunu düşünebilirsiniz. Açıkçası öyle de hissettiriyor. Fakat bu değirmenler 2005 yılında burada çekilen Rüzgarlı Bahçe isimli dizisi için yapılmıştır. Malesef dizi istediği başarıyı yakalayamayınca ekrandan kaldırılmıştır. Sonrasında 2010’da  Kukuriku Kadın Krallığı isimli Türk filminin setinde kullanılmıştır.

Yel değirmenleri anlaşılan dizi ve filmlere pek uğurlu gelmemiştir. Öyle bile olsa bu değirmenler Çubuk Gölü’ne renk katıyor. Yolunuz buraya düşerse gölün kıyısında yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim.

5. Sünnet Gölü

Çubuk Gölü’ne yarım saat mesafede bulunan Sünnet Gölü, Göynük’e aynı uzaklıktadır. Sünnet Gölü de heyelan set gölüdür. Ortalama derinliği 20 metredir. Yemyeşil tepelerle çevrelenmiş gölün özellikle ilkbahardaki görüntüsü harikadır. Gölün içinde alabalık ve mercan bulunmaktadır. Göl çevresinde yürüyüş yapabilir, bisikletle tur atabilirsiniz. Piknik severler için de Sünnet Gölü iyi bir seçenek olabilir

6. Sülüklügöl

Fotoğraf: bolu.ktb.gov.tr

Mudurnu’nun Tavşansu Köyü sınırında yer alan göldür. Burası da Bolu’daki birçok göl gibi heyelan sonucu oluşmuş bir göldür. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen Sülüklügöl, zamanında içinde bulunan sülüklerden ötürü bu ismi almıştır. Yaklaşık 30 metre derinliğe sahip olan gölde yüzmek tehlikeli ve yasaktır. Göl çevresinde tesis bulunmamaktadır. Yani piknik yapmak isterseniz mutlaka yanınıza kendi yiyeceğinizi almalısınız. Gölde sazan ve alabalık bulunmaktadır. Burada balık tutabilir, kamp kurabilirsiniz.

7. Şirinyazı Göleti

Fotoğraf: www.mengen.gov.tr

Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Bürnük Köyü sınırındadır. Şirinyazı Göleti insan eliyle oluşturulmuş yapay bir göldür. Herhangibir yangın durumunda yangına müdahale amaçlı oluşturulan gölet sonrasında balık çeşitliliğine kavuşmuştur. Gölde aynalı sazan ve gökkuşağı alabalığı yaşamaktadır. Yöre halkının özellikle haftasonu piknik yapmak için geldiği gölet kafa dinlemek isteyenlerin kaçış yeridir. Son yıllarda kampçıların sıkça çadır kurduğu Şirinyazı Göleti popüler olmaya başlamıştır.

8. Seben Gölü

Fotoğraf: seben.bel.tr

Oldukça eski bir yerleşim olan Seben, Bolu’nun ilçelerinden biridir. Elmasıyla meşhur ilçe Bolu merkeze yaklaşık 1 saatlik uzaklıktadır. Seben gölü ise Seben merkeze yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Derinliği ortalama 14 metre olan Seben Gölü yapay bir göldür. İsmini Seben Dağı’ndan alan göl Batı Karadeniz’in en büyük yapay gölüdür. Tarım alanlarını sulamak için yapılan gölün çevresi yaklaşık 8.5 km uzunluktadır. Göl ortasında bulunan caminin olduğu alan oldukça dikkat çekicidir.

9. Yeniçağa Gölü

Fotoğraf: www.kulturportali.gov.tr

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan göl Yeniçağa ilçesindedir. Bolu-Ankara karayoluna çok yakın konumdaki göle hızlıca ulaşabilirsiniz. Derinliği 12 metreyi bulan gölün kıyısında piknik yapılacak alan mevcut. Göl çevresinde fazla düzenleme yok. Fakat özellikle kuş türleri açısından zengin olan göle kuş gözlemlemek isteyenler sıklıkla uğruyor. Zamanınız varsa buraya uğrayıp keyifli bir mola verebilirsiniz.

10. Aladağ Göleti

Beşpınarlar Tabiat Parkına sadece 15 dk mesafede bulunan Aladağ Göleti ve Göksu Tabiat Parkı oldukça popüler gezi alanlarından biridir. Göksu Tabiat Parkı olarak resmileşen alan içinde Aladağ Göleti yer almaktadır. Enfes doğası ve tertemiz havasıyla ziyaretçilerine muhteşem saatler geçirme imkanı sunan park içinde kamp, bisiklet, yürüyüş, su sporları, olta balıkçılığı ve dahası mümkün.

11. Karagöl

Fotoğraf: bolu.ktb.gov.tr

Kıbrısçık ilçesinde yer alan Karagöl Tabiat Parkı 1500 metre rakımda yer almaktadır. Bolu’nun en özel doğal güzellikleri arasında yer alan Karagöl’ün ulaşımı birazcık zorlasa da meraklıları için gitmeye değer. Piknik ve kamp için ideal olan Karagöl huzur ve sakinlik arayanlara birebir.

12. Gölköy Baraj Gölü

Bolu merkeze 10 kilometrelik mesafede yer almaktadır. Gölköy Barajı Bolu Ovası’nı sulamak amacıyla yapılmıştır. Özellikle haftasonları şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler için harika bir seçenek. Yürüyüş ya da piknik için oldukça ideal. Lakin hatırlatalım hiçbir tesis ya da wc bulunmamaktadır.

13. Karamurat Gölü

Bu göl Mudurnu ilçesine 30 km uzaklıktadır. Karamurat Köyü sınırında olduğundan aynı isimle anılmaktadır. Etrafı dağlarla çevrili olan gölün ulaşımı biraz sıkıntılı. Gölün etrafı tellerle çevrili olduğundan kıyısına inemiyorsunuz. Gidip gitmemek size kalıyor. Manzarası güzel ama dediğimiz gibi Karamurat Gölü ulaşım ve imkanlar açısından ziyaretçileri zorlayan bir yer.

14. Çayköy Göleti

Göynük ilçesine 20 km uzaklıktaki Çayköy civarında yer almaktadır. Gölün etrafı ormanlarla kaplıdır. Gölet kıyısında piknik yapılabilir. Ayrıca sportif olta balıkçılığına uygundur.

Su kıyısında doğanın kalbinde yer edinmek için Bolu’nun göllerini keşfedebilirsiniz.

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.