Suluada: "Antalya’nın Maldivleri" | Suluada Tekne Turu

Suluada; Antalya’nın Maldivleri-Suluada Tekne Turu

Antalya’nın Maldivleri diye ün yapan Adrasan Suluada ve Suluada tekne turları hakkında keyif dolu bir yazı...

Suluada nerededir? Suluada'nın özellikleri nedir? Suluada Tekne Turları'nda sizleri neler bekliyor? Unutulmaz bir maceraya hazır mısınız?

Türkiye’nin Akdeniz’de bulunan adası Suluada son zamanlarda inanılmaz revaçta. Antalya’nın Maldivleri” hatta “Akdeniz’in Maldivleri” olarak ün yapan Suluada, göz alıcı denizi ve kumu ile mest ediyor.

Cennet ülkemizin her bir köşesi harikalar diyarı sanki. Son on sene içerisinde ülkemizin Salda Gölü “Türkiye’nin Maldivleri” olarak ünlenince bölge adeta turizm patlaması yaşadı. Şimdilerde ise “Antalya’nın Maldivleri” ya da “Akdeniz’in Maldivleri” olarak gösterilen ve inanılmaz ilgi gören Adrasan - Suluada görenleri adeta büyülüyor. Suluada hızla turistik potansiyelini artırıyor.

Şimdi gelin Suluada’yı hep beraber keşfedelim...

Suluada’nın Konumu | Suluada Nerededir?

Suluada, Antalya’nın batıda bulunan ilçesi Kumluca’ya bağlıdır. Antalya Körfezi’nin nadide adalarından biridir. Bilindiği üzere Antalya Körfezi, ismini bölgenin en önemli şehri olan Antalya’dan alır. Antalya Körfezi, doğuda Anamur Burnu ile batıda Gelidonya (Kilidonya) Burnu arasında yer alan genişçe ve derince bir körfezdir. Bu iki burun arasında 115 deniz mili mesafe yer alır.

İşte Suluada Antalya Körfezi’nin batısındaki Gelidonya Burnu’nun 4 mil kadar açığında ve daha doğu tarafında yer alan doğal adadır. Adrasan Koyu ile Gelidonya Feneri’nin üzerinde yer aldığı Taşlık Burnu arasında yer alır.

Adrasan’a olan yakınlığından dolayı özellikle Adrasan’dan kalkan tekne turlarının vazgeçilmez rotası haline gelmiştir. Adrasan Tekne Turları'nda Suluada'lı olanı özellikle tercih edin.

Suluada Hakkında Genel Bilgi

Ülkemizin adı pek bilinmeyen, fakat son yıllarda Adrasan’dan kalkan günübirlik tekne turları ile inanılmaz popüler hale gelen adadır. Geçmişte “Krambusa” olarak anılan ada, günümüzde adanın sahip olduğu su kaynağından ötürü “Suluada” olarak adlandırılmıştır. Şayet tekne turuna katılırsanız bu su kaynağını göreceksiniz.

Anakaraya uzaklığı 2 km kadar olan bakir adanın üzerinde hiç bir şekilde yaşam yoktur. Adanın yaklaşık uzunluğu 1200 metredir. Ada sahip olduğu şeklinden dolayı yunusa ve köpek balığına benzetiliyor. Hatta Suluada’ya Adrasan yönünden yaklaşırken dikkatlice bakın; suyun üzerinde uzanmış başını yukarı çevirmiş bir insanın yüzünü andırır adanın şekli.

Suluada’nın doğu kısmından çıkan doğal tatlı su kaynağı çok güçlü değil evet ama çok lezzetli. Hatta ince bir hortum vasıtasıyla kıyıya taşınmış ve akmakta. Bir nevi balıkçılar için su kaynağı olan adaya denizciler ve balıkçılar uğrayıp su ihtiyacını gidermiş yıllarca. Denizcilere bir soluk bir mola olmuş Suluada ve hala da olmaya devam etmekte.

Şimdilerde ise adanın kumunu, turkuaz denizini ve mağaralarını merak eden yüzlerce ziyaretçi adeta akın ediyor buraya.

Suluada’nın cam gibi denizi ve kumsalı görenleri mest eder cinsten. Adada 2 adet plaj yer almakta. Kuzeydeki plaj 50 metre, batı kısımdaki plaj ise 120 metre uzunluğa sahip. Yani batıdaki plaj daha büyük fakat daha dalgalı oluyor Anakara yönündeki (kuzeydeki) plaj daha az dalgalı olduğundan daha çok tercih ediliyor.

 

Kumunun şöyle bir özelliği var ki; taşlı deseniz değil, incecik kum hiç değil. Kocaman taşlar yok ayağınızı rahatsız edecek, ama kum incecik de değil. İrili ufaklı bembeyaz çakıllardan oluşuyor Suluada’nın kumu.

İçerisindeki siyah, ufak tefek minik taşlar ise nefis bir görsellik katıyor bu beyaz plaja. Baktığınızda cam gibi karşınızda duran suyun berraklığı, kumun beyazlığı ile buluşunca aklınıza Maldivler geliyor direk. “Ne yani okyanus mu aşayım Maldivler’e gitmek için, benim ülkemde de var” diyesiniz geliyor.

Yapılan bilimsel araştırma, adanın kaya yapısında kalsiyum karbonat bulunduğunu ve kumun içerisinde “Foraminifera” isimli yaşayan mikroorganizmalar sayesinde beyaz renge sahip olduğunu göstermiştir. Foraminifera dediğimiz canlılar “Delikliler” olarak adlandırılan kabuklu canlılardır.

Adanın en büyük özelliklerinden biri de doğal resif alanı olmasıdır. Zaten bu yüzden de uzmanlar Suluada’nın bir an evvel özel koruma bölgesi olmasını istiyorlar. Balık çeşitliliği zengin olan adanın en sık ziyaretçileri ise yunuslar ve Akdeniz fokları. Genellikle üzerinde yaşam olmayan, insan ulaşaımının zor olduğu, sakin-tenha kayalık alan ve mağaraları tercih eden Akdeniz fokları için Suluada çok uygun bir noktadır.

Fakat Suluada gelen ziyaretçiler tarafından tahrip edilip kirlenmezse Akdeniz foklarının adadaki varlığı devam edeceğe benziyor. Bu konuda ziyaretçilere büyük bir sorumluluk düşüyor.

Bir diğer canlı ise orfozlar. Kayalık deniz diplerinde yaşayan orfozlar “Nesli Tehlike Altında”olan grup ve umarız bilinçli davranılır Suluada’daki orfoz zenginliği zarar görmez.

Adanın bir diğer zenginliği ise sahip olduğu ilginç mağaralar. Suyun altında ve suyun üzerinde bulunan mağaraların görünümü hayranlık uyandırıyor. Yanınızda mutlaka şnorkel olsun ki su altında müthiş kareler yakalayın.

En meşhur mağara olan “Aşk Mağarası” muhteşem görüntüsü ile yüzlerinizde beğeni ve gülümseme yaratacak. Tekne turlarında mutlaka uğranan yerlerden.

Suluada Tekne Turları Hakkında Bilgi

Adrasan’a geldiniz ve tekne turuna katılmaya hazırsınız. O halde Suluada tekne turları hakkında bilgi verelim.

Tekneler Adrasan Koyu’ndan hareket ediyor. Koyda bulunan birkaç farklı noktada yanaşan tekneleri göreceksiniz. Tekne turuna bir gün önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Hatta yoğun sezonda mümkünse birkaç gün önceden yerinizi ayırtın. Zira son anda yer bulmak çok zor.

Tekne turu ücretleri ortalama 100 tl civarında seyrediyor (2020 yılı pandemiden ötürü tekne kapasitesi yarı yarıya azaldığı için fiyatlar daha yüksek onu belirtelim). Bu fiyatın içerisine öğle yemeği menüsü, meyve ve çay ikramı da dahildir.

Tekne turları saat 10:00 gibi Adrasan’dan hareket ediyor ve ikindi saati 17:00 civarı geri dönülüyor. Tekne hareket ettiğinde direk Suluada’ya giderse yaklaşık 40 dakika sonra adaya ulaşılıyor. Yani mesafe çok zaman almıyor. Ada çok yoğun olduğu için teknenin programında ufak tefek değişiklikler yapılabilir elbet. Ama nihayetinde Suluada’da minimum 1 saat yüzme molası olduğunu belirtelim.

Suluada’nın kuzey kısmındaki plaja demir atan tekneler direk kıyıya indiriyor sizi. Bu noktada yüzme bilmeyenler korkmasın, ayağınız yere değecek şekilde plaja adım atabiliyorsunuz. Bembeyaz kum, cam gibi bir deniz ve turkuaz tonlar...  Daha tekne kıyıya yanaşırken “Vay Canına” dedirtiyor size...

Bence ilk olarak plajı küçük bir keşfe çıkın, suyun içinden yürüyerek diğer tarafları da görün ve kendinizi billur sulara bırakın. Ama nolur  “Kendinizi bırakın, Çöpünüzü değil!”

“Akdeniz’in Maldivleri” lakabını boşuna almadı burası, temiz tutarak da bu cenneti koruyup tadını çıkarabiliriz.

Suluada’da bu mola verilen kuzey plajına “Maldivler” deniliyor. Maldivler’den hareket edince bir diğer koya geçiliyor. Adanın orta kısmında yer alan koyda kıyıda çeşme akıyor ve buradan su içebiliyorsunuz. Burası adanın kuzeydoğu kısmındaki tatlı su kaynağının çıktığı yer.

Suyun rengi büyüleyici, kıyıda küçücük de olsa var olan kum enfes, doğal oluşum ise hayret verici. Akan tatlı su ise tatmak isteyenleri bekliyor. Havuzu andıran görünümüyle bu molada da büyük keyif alıyorsunuz.

Buranın ardından tekneler Mavi Mağara’ya geçiyor. Mavi Mağara; Delikli Mağara, Aşk Mağarası gibi isimlerle de anılıyor. Burada tekneler yaklaşık 15 dakika fotoğraf molası veriyor. Yüzme molası yok sadece fotoğraf için duruluyor.

Mavi mağaranın kendiliğinden olan doğal rengi, taşa yansıyan ışığın tonu acayip bir güzellik katıyor. Büyülenmemek mümkün değil. Fotoğraf çekmek isteyenler hemen sıraya giriyor.

Hemen diğer taraftaki Delikli Mağara ise kendiliğinden ortası delik kayanın heybeti ile dikkat çekiyor. Aşk Mağarası da denilen bu alanda mavinin tonları, Akdeniz’in gizemi ile buluşup koyun koyuna aşk yaşıyor belli ki. Siz de aşka geliyorsunuz haklı olarak.

Tekne turlarında olmaz ama kendi bireysel teknenizle gelirseniz bu delik kayadan diğer tarafa yüzerek geçebilirsiniz.

Adanın etrafında farklı noktalarda mola verilen tekne turlarında Suluada’nın dışında durulan koylar da var; Hurma Koyu, Balıkçılar Koyu (Balıkçı Barınağı ya da Liman Koyu da denir)... gibi.

Hangi koylarda mola verilip verilmeyeceğini dilerseniz tura katılmadan önce sorup teyit edin. Dediğimiz gibi mola yerleri bindiğiniz tekneye göre değişiklik gösterebiliyor.

Gün sonunda ise gülümseyen yüzünüz ve biriktirdiğiniz anılarla 17:00 civarı Adrasan’a geri dönüyorsunuz.

Tekne Turlarında Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler

- Tekne turunda Suluada’da verilen yüzme molasında plajdan açıkta yüzmeyin. Ada, açık denizde yer aldığından adanın biraz açığında güçlü bir akıntı var. Kesinlikle çok açılmayın, dikkatli olun.

- Tekne turunda mola verilecek olan mağarada kaptanınız izin vermediği sürece yüzmeyin. Çünkü burada birçok tekne fotoğraf molası veriyor, kalabalık olabiliyor.  Artı, havanın durumuna göre yine burada da güçlü bir akıntı söz konusu olabilir. O yüzden yüzmek tehlikeli hale gelebilir.

- Tekne turuna katılmadan evvel kaptanla iletişime geçip turla ilgili rotanızı belirleyin. Çünkü Adrasan’da 2 farklı tekne turu var; birisi Suluada tekne turu, diğeri Adrasan koyları turu. Yani Adrasan koyları turuna katılırsanız birçok enfes koy göreceksiniz (Sazak Koyu, Akseki Koyu, Pırasalı Ada, Amerikan Koyu, Ceneviz Koyu, Fener Koyu...) ama Suluada programda olmuyor. O yüzden mutlaka teyitleşin ona göre rezervasyonunuzu yaptırın.

- Tekne turu satın almayı son ana bırakmayın. Mayıstan ekime çok yoğun geçen sezonda günde onlarca tekne Suluada’ya demir atıyor. Turunuzu önceden netleştirip rezervasyon yaptırın.

- Suluada tekne turunda verilen molalarda çok güzel deniz ve kayalıklar var. Kaygan taşlara dikkat edin, üstelik deniz dalgalı olursa kayalara çıkarken daha dikkatli olun.

- Ve en önemlisi; bu cennet adaya ve koylara çöpünüzü bırakmayın! Korumak da kollamak da bizim elimizde. Ülkemizin bu doğa harikasını kirletmeyelim. Akdeniz’in Maldivleri temiz kalsın...

Birkaç Hatırlatma;

- Eğer tatilinizin tarihini seçmekte esnekseniz, Suluada’ya kesinlikle Eylül-Ekim gibi gidin derim ya da Haziran başı. Daha sakin oluyor.

- Adada kamp yapmak isterseniz Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan izin almanız gerekiyor.

- Hafta içi nispeten daha sakin, zaman anlamında sıkıntınız yoksa hafta içini tercih edebilirsiniz tekne turu için.

- Tekne Turu için tavsiyemiz; Ramazan Kaptan (aile işletmesi ve samimi bir ortam), Yusuf Kaptan, Engin Kaptan, Sudenur Teknesi tercih edilebilir.

Akdeniz'in ve Antalya'nın Maldivleri tüm keşif severleri bekliyor. Keyifli turlar...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.