Yaklaşık 5 milyon yaşındaki Yalan Dünya Mağarası hakkında bilmedikleriniz neler? Gazipaşa’nın en ilginç değerlerinden biri Yalan Dünya Mağarası hakkında her şey…
Türkiye’nin az bilinen mağaralarından biri olan Yalan Dünya Mağarası’na gidiyoruz. Ülkemiz mağaralar açısından oldukça zengin. İşte o zenginliklerden biri de Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yer alan Yalan Dünya Mağarası...
Yolunuz Alanya’ya ya da Gazipaşa’ya düşerse Yalan Dünya Mağarası’na mutlaka uğrayın. Dünyanın en uzun mağaralarından biri olarak bilinen 5 milyon yıllık mağaranın gizemi, renkli ışıklarla apayrı bir hava katılmış görselliği gelenleri büyülüyor.
Antalya ilimiz sahip olduğu Toroslar'ın kendine kattığı mağaralar ile de çok ünlüdür. Bölgede onlarca mağara yer alır ki; Dim Mağarası, Karain Mağarası, Damlataş Mağarası ve daha bir çok mağara binlerce ziyaretçi ağırlar her yıl. Yalan Dünya Mağarası ise yeni yeni adı duyulan ama gidenlerin tam notunu alan enfes bir mağara. Renk cümbüşüyle tarihin izini sürmeye var mısınız?
Yalan Dünya Mağarası’na Ulaşım
Yalan Dünya Mağarası, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yer alıyor. Antalya’nın en doğusundaki Gazipaşa son yılların turizm potansiyeli artan ilçesi. Alanya’ya ise sadece 1 saat mesafede bulunan mağara görenleri kendine hayran bırakıyor.
Alanya’da tatil yapanlar için alternatif bir gezi rotası sunan ve yakın mesafede yer alan Yalan Dünya Mağarası ulaşımı zor olmayan bir destinasyonda bulunmakta. Gazipaşa merkeze ise yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan mağaraya Beyrebucak istikametinden sapıyorsunuz. Beyrebucak’tan içeriye yaklaşık 1.5 kilometre kadar ilerleyip mağaraya varıyorsunuz.
Yalan Dünya Mağarası Hakkında Genel Bilgi
İsmi kulağa biraz ilginç geliyor. Ama bu mağarayı fırsat dahilinde kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Mağaranın işletmesi özel bir şahsa ait. Otoparka aracınızı bırakıp mağaranın girişinde yer alan kafeye ulaşıyorsunuz. 2020 yılı itibari ile giriş ücreti 8 tl. Burada ödemeyi yaptıktan sonra mağaraya giriyorsunuz.
Yalan Dünya Mağarası hakkında bilinen en önemli ayrıntı yaklaşık 5 milyon sene öncesi oluştuğudur. 5 milyon yaşındaki bu mağaranın içerisine girdiğinizde heyecan verici bir keşif yapacağınızı bilerek ilerliyorsunuz.
Mağara Toros Dağları’nın içerisinde yer alıyor. Dünyanın en uzun mağaralarından biri olarak kabul edilen Yalan Dünya Mağarası’nın normalde uzunluğu 4 kilometre fakat siz yaklaşık 450 metrelik kısmını gezebiliyorsunuz. Rivayete göre 1950’li yıllarda büyük bir göçük meydana gelmiş ve kalan kısım kapanmıştır. O yüzden bugün 450 metrelik kalan bölüm ziyarete açık.
Mağaraya girmeden evvel güleryüzlü işletmeci Mehmet Bey sizi bir kaç konuda uyarıyor. İçeride yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş yapacağınızı ve çok hızlı yürümemenizi özellikle dile getiriyor.
Bunun sebebi ise Yalan Dünya Mağarası yaz-kış hep aynı sıcaklıkta ve nem oranı yüksek. Yaz-kış 28 derece olan sıcaklık değişmiyor. Nem oranı % 75, içeride çakmak veya kibrit yanmıyor. Nemin yüksek olduğu mağaranın içerisinde hızlı yürürseniz çok daha fazla terliyorsunuz. O yüzden yavaş ve dikkatli adımlarla ilerlemek gerekiyor.
Yalan Dünya Mağarası yaşayan bir mağara olarak biliniyor. İçerisindeki sarkıt ve dikitlerin oluşumunun hala devam ediyor olması burayı farklı kılıyor. Dev sarkıtlar ve dikitler ise mağaranın milyonlarca yıllık geçmişi olduğunun göstergesi.
2010 senesi öncesi bakımsız durumda olan mağarada, 2010 yılında Gazipaşa Kaymakamlığı ve Antalya Valiliği tarafından bir takım çalışmalar yapılmıştır. Bu yapılan yeniliklerle turizm potansiyeli artırılan mağaranın ziyaretçi sayısı da artmıştır. İçerideki ışıklandırmalar sayesinde daha rahat geziyorsunuz. Işıkların farklı renklerde olması ise mağaraya ayrı bir fantastiklik katıyor.
Başınızı çevirdiğiniz her bir noktada farklı renkteki ışıklar, mağaranın binlerce yıllık geçmişinde sizi nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Ara ara ürkmüyor değilsiniz. Çünkü bazı yerlerde karanlık ve loş ortam, bazı yerlerde de dar koridorlardan geçiyorsunuz.
Bir de kulağınıza yarasa sesi çalınabilir. Mağaranın içerisinde hala yaşayan yarasa türleri var. Sesleri kimilerine ilginç ve heyecan verici, kimilerine ürkütücü gelebilir. Ama yarasaların tamamen zararsız olduğunu söyleyelim.
Bir de başınızı çevirdiğiniz bir çok noktada sarkıt ve dikitlerin hatta ulaşılması zor gibi gözüken yerlerin üzerinde bile malesef kazınmış isimler görüyorsunuz. “Pesss” dedirtecek cinsten ama malesef ismini bilinçsizce kazıyanların sayısı bir hayli fazla.
Eskiden bölge halkı tarafından ahır olarak ta kullanıldığı bilinen mağara belli ki o zamanlarda bir hayli zarar görmüş. Astım hastalığına iyi geldiği söylenen ve bu manada ünü yayılan mağaraya şifa bulmak için gelenler de olmuş zamanında.
Mağaranın içerisinde 3 salon var, salonlardan bir birine geçmek için dar koridorlar yer alıyor. Geçerken eğilerek geçmek zorunda kalacağınız yerler olacak. Çok dikkatli yürümekte fayda var çünkü oluşum devam ettiği için bazı yerlerde ıslak zemin aşırı kayganlık yapıyor. Merdivenlerden inerken ve çıkarken de sıkı tutunarak yol almak lazım.
Yılda yaklaşık 25 bin turist ağırlayan mağaraya gelen ziyaretçi sayısı her yıl artıyor. Bunların arasında sadece yerli değil yabancı turistler de var. Macera severlerin mutlaka görmesi gereken Yalan Dünya Mağarası’na mutlaka uğrayın.
Yalan Dünya Mağarası Efsanesi
Direk akıllara şu soru geliyor: Acaba neden böyle bir isim verilmiş bu mağaraya?
Efsaneye göre çok eskiden iki genç bir birine sevdalanır; bir ağa kızı ve bir çoban. Aşkları da kavuşmaları da imkansız görülür. Bu iki genç şimdiki mağaranın içinde görüşmeye başlarlar. Aşklarını burada dile getirirler.
Aileler duyar ama razı olmazlar. Bu iki aşık genç kaçıp mağaraya saklanır. Malesef mağarada göçük olur ve çoban genç göçüğün altında kalarak can verir. Derler ki o günden sonra sevdiğini kaybeden genç kız “Yalan Dünya” der durur ve mağaranın adı öylece ortaya çıkar.
Yaygın anlatılan diğer efsane de buna benzer aslında. Mağarada hayatını süren bir adamın dışarı çıktığında aşık olduğu kızla sık sık bir araya geldiği yer olur burası. Mağarada buluşan aşıkları meydana gelen depremle göçük ayırır. Kız hayatta kalsa da “Yalan Dünya” diye dilden dile acıyla anlatılarak yaşatılır hüzünle biten aşkları.
Mağaradan Çıkışta;
Mağaradan çıkışta çok büyük ihtimal terli çıkacaksınız. Burada bulunan kafe oturup tam dinlenmelik. Manzarası da keyifli olan kafede birer içecek yudumlayıp rahatlayabilirsiniz. Ayrıca satılan yöresel ürünlerden alabilirsiniz.
Keçiboynuzu ağaçlarının güzelliği ile binlerce yıllık geçmişi solumanın verdiği hazzı beraber yaşayabilirsiniz.
Birkaç Uyarımız Olsun;
- Kalp rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli, içerisi sıcak ve aşırı nemli.
- Klostrofobisi olanlar varsa temkinli olmalı.
- Mümkünse terlik giymeyin, spor ayakkabısı en garanti olan.
- Kalın bir giysi giymeyin yada yanınıza almayın içerisi gayet sıcak.
- Yarasalar zararsız ama sesleri hafif ürkütmüyor da değil. Siz yine de girin.
Yalan Dünya Mağarası macera severleri bekliyor. Alanya ya da Gazipaşa'ya yolunuz düşerse kesinlikle uğrayın derim. İyi geziler...