Bir çift hüzünlü bakışla dünyaca ünlenen mozaik 'Çingene Kızı'. Gaziantep ilimizin Zeugma Antik Kentinden çıkarılan bir ev taban mozaiği artık ana vatanında..
Romalılar döneminden kalan bir evin tabanında bulunan, kulağında küpeleri ve hüzünlü bakışlarıyla birden gündeme Çingene Kızı ismiyle oturan meşhur mozaik.
1998 senesinde bulunan mozaik Gaziantep'e bağlı Nizip ilçesine 10 km’lik mesafedeki Zeugma Ören Yeri'nden çıkartılmıştı. Zengin Roma evlerinin mozaiklerle süslenmiş olduğunu biliyoruz.
Romalılar evlerinin iç tasarımlarında mozaik süslemelerine sıklıkla yer verirler ve çoğu zaman bunların arasında tanrı ya da tanrıça mozaiklerine de rastlamak mümkündür. Zeugma da bulunan Çingene Kızı Mozaiğinin de Büyük İskender ya da Yer Tanrısı Gaia'dan ilham alınarak yapıldığı da iddia edilir.
Zeugma'nın Mona Lisa'sı olarak da kabul edilen Çingene Kızı'nın 1960'lı yıllardaki kazılar sırasında yaklaşık olarak 12 parçası ABD'ye kaçırılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yaptığı girişimlerle, götürülen parçaların Çingene Kızı'na ait olduğu ispatlandı ve nihayet Çingene Kızı ait olduğu topraklara geri döndü. 1.3 ton ağırlığındaki eksik parçalar özenle paketlenerek Türkiye'ye gönderildi.
2010 senesinde açılan Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi şimdi kalan parçalara kavuşmak için hazırlanırken, kim bilir belki de bu kavuşma, Çingene Kızı'nın yıllardır süregelen hüzünlü bakışlarını bir nebze olsun gülümsetebilecektir.