Sakin, kendi haline bir şehir çizin aklınızda yıllarca pek keşfedilmemiş, yolları bozuk diye kimseler gitmemiş. Bir adım ötesinde Marmaris’de enfes bir tatil yaparken Datça’nın adı bile anılmamış.
Halbuki ne kadar uzun bir geçmişe sahip bu güzel turistik beldemiz. Ege ile Akdeniz’i birleştirdiği gibi sizi de huzura kavuşturur bir kez gelince sonra hep gelmek istersiniz.
Datça, Muğla ilimizin 13 ilçesinden biridir. Osmanlı döneminin Reşadiye Yarımadası, günümüzün güzeller güzeli Datça’sı. 253 km.lik sahil uzunluğu ve sahip olduğu 52 enfes koy.
Bir tarafı Ege diğer tarafı Akdeniz ve en uç noktasında iki denizi kavuşturan Datça. Knidos Ören Yeri ve Knidoslular’ın bıraktığı derin miras. Tertemiz koyları, mutfağı, inciri, zeytini ve tabii ki bademi ile dillere destan ilçe.
Datça Badem Çiçeği Festivali
Ege’ye bahar gelirken öyle güzel bir manzara oluşturur ki badem çiçekleri, bakmaya doyamazsınız. Baharı karşılamaya hazırlanan badem çiçekleri papatyalarla iş birliğine girer, beraber açarlar ve Datça’nın güzelliğine güzellik katarlar.
Bu sene ikincisi düzenlenecek olan Datça Badem Çiçeği Festivali ziyaretçilerini bekliyor. İlk kez 2018’de düzenlenen festivale ilgi büyük oldu ve bu sene 8-9-10 Şubat tarihlerinde festival gerçekleşecek.
Festival boyunda kurulan standlarda bademin birçok türünü bulacaksınız. Türkiye’de badem denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Datça sadece bademini değil kültürünü, tarihini ve doğasını da sizlere tanıtacak.
Datça, badem üretiminde Türkiye üretiminin % 10’luk kısmını elinde tutmaktadır. Yarımadanın birçok noktasında bulunan badem ağaçları baharı karşıladığında taze olarak tüketilir ki halk arasında "çağla" diye anılır. Kuruyan bademler ise birçok ülkeye ihraç edilirken halkın da geçim kaynağını oluşturur. Datçalıların tabiriyle "payam" denilen bu lezzet yarımadanın en büyük zenginliklerinden biridir.
Yapılan araştırmaların sonucu ise Datça 82 türde badem çeşitliliğine sahiptir. Özellikle Nurlu Badem denilen çeşidi büyük üne sahiptir. Susuz tarım yöntemiyle üretilen bademler ilçe için çok büyük değer.
Bademini daha iyi tanıtmak amacıyla Datça, Badem Çiçeği Festivaline imzasını atmayı başardı. Festivale katılımın daha yoğun olacağını düşünen Datçalılar bu yıl da gelen ziyaretçileri en güzel şekilde ağırlayacak. Palamutbükü dahil birçok yerde standlar kurulacak ve ziyaretçilere kültürünü tanıtacak Datça.
Üç gün boyunca birçok etkinliğin yer alacağı festivalde konserlere mutlaka katılın. Ege havasını içinize çekerken, yöresel tatları denemeden dönmeyin. Kapari turşusu ve daha birçok yöresel ürünlerin bulunduğu tezgahlardan bu sağlıklı ürünleri satın aldıktan sonra mutlaka bademli kahvenizi için.
Dilerseniz bademli gözleme de listenizde yer alabilir. Deniz kıyısında kurulu balıkçı restoranlarında deniz balıklarının ve mezelerin tadına mutlaka bakın. Ve son olarak badem çiçekleri ile papatyaların Datça’ya sunduğu aşka şahitlik edin kulağınızda Can Yücel’in mısraları yankılanırken.
Kibrit çakıyorsun karanlıkta
Badem çiçeklerini görmek için
Ve mart denizlerinde tedirgin bir çift
Sarnıç gemisi gözlerin