Türkiye’nin en büyüleyici kanyonlarından biri olan Horma Kanyonu’nu birlikte keşfedelim mi? Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi bizleri bekliyor...
Horma Kanyonu son yılların en heyecan verici rotalarının başında geliyor. Doğa ile baş başa kalmak isteyenleri kucaklayan Horma Kanyonu, muhteşem görüntüsü ile kendine hayran bırakıyor. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Horma Kanyonu, Kastamonu turizmi için parlayan bir yıldız olmaya devam ediyor.
Batı Karadeniz’in bu cennet rotası seyahat severlerin listesinde yerini almaya başladı. Horma Kanyonu hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için yazdık. Horma Kanyonu nerede, nasıl ulaşım sağlanır? Kanyonun özellikleri, yürüyüş parkuru kaç kilometre, kanyonun olmazsa olmazı Ilıca Şelalesi ve dahası...
Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi Nerededir?
Horma Kanyonu, Kastamonu ilimizin Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Kastamonu merkeze yaklaşık 100 km mesafede yer alan kanyon, Pınarbaşı ilçesine sadece 3 km uzaklıktadır. Safranbolu’ya 75 km, Amasra’ya 110 km, başkent Ankara’ya ise 300 km mesafededir.
Ilıca Şelalesi ise Horma Kanyonu’nun bitiminde yer almaktadır. Gerçi kanyona Pınarbaşı tarafından girip gezmeye başlarsanız gezinizin sonu Ilıca Köyü ve Şelalesi’ne çıkıyor. Siz dilerseniz ilk olarak Ilıca Köyü’ne gidip Ilıca Şelalesi’ni gezdikten sonra da kanyonu yürüyebilirsiniz.
Peki Horma Kanyonu’na nasıl ulaşılır? Şayet Kastamonu’dan geliyorsanız Daday ilçesi üzerinden Pınarbaşı’na, oradan da Horma Kanyonu girişine ulaşabilirsiniz. Pınarbaşı ilçesine ulaştıktan sonra tercih size kalıyor. Dilerseniz Horma Kanyonu girişi yönünden, dilerseniz Ilıca Köyü tarafından gezinize başlayabilirsiniz.
Horma Kanyonu Giriş Ücreti
Horma Kanyonu giriş ücreti 2021 yılı itibariyle yetişkin 7 TL, öğrenci ise 3.5 TL’dir. Şayet tur ile gidiyorsanız yine kişi başı olarak aynı ücret alınmaktadır. Bir de aracınızı park ettiğiniz otoparka ödeme yapmanız gerekiyor. Horma Kanyonu girişindeki otopark ücreti ise 5 TL’dir. (Bu ücretler her yıl değişkenlik gösterebilir.)
Horma Kanyonu Hakkında Genel Bilgi
Fotoğraf: www.pinarbasi.gov.tr
Horma Kanyonu, Türkiye’nin en heyecan verici kanyonlarının başında geliyor. Yemyeşil bir tabiatın insanlığa sunduğu bir mucize gibi karşınızda duruyor. Nefesinizi kesecek güzellikteki Horma Kanyonu’nda dolu dolu bir gün geçirmek sizin elinizde.
Biz kanyonu anlatmaya en başından başlayalım...
Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Horma Kanyonu, Pınarbaşı ilçesinin en özellerinden. Zira Pınarbaşı son yıllarda adından çok söz ettiriyor. Çünkü Pınarbaşı, Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi gibi mükemmel doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor.
Pınarbaşı’na geldiğinizde bu küçük ama tarihi yerleşimde asırlık ahşap evler dikkatinizi çekiyor. ilçe merkezinden yaklaşık 3 km sonra Küre Dağları Milli Parkı – Horma Kanyonu girişine ulaşıyorsunuz. Otoparka aracınızı bırakıp birazcık yürüyerek gişeye ulaşıyorsunuz. Horma Kanyonu turizme yeni kazandırılan bir yer olduğu için girişte yeni açılan ya da açılmak üzere olan mekanlar var. Burada tuvalet ve mescid de mevcut. Dilerseniz yürüyüş öncesi küçük bir çay-kahve molası verebilirsiniz.
Gişeden biletinizi almadan evvel yanınızda su bulundurmanızı tavsiye ederim. Zira kanyonun içerisinde kesinlikle tesis yoktur. Girişte su satan yer var, buradan tedarik edebilirsiniz.
Horma Kanyonu, yaklaşık 3 kilometre uzunluktadır. Kanyonun içerisinde ahşap yürüyüş parkuru bulunmaktadır. 2016 senesinde başlayan çalışmalar sonucunda yaklaşık 4 yılda Horma Kanyonu’nun içerisine yürüyüş yolu kurulmuştur. Bu parkur son derece sağlamdır. Zira yapımında 270 ton çelik kullanılmıştır. Ayrıca 500 metreküp ahşap kullanılmış, sağlamlık testleri de yapılmıştır. İçiniz rahat bir şekilde parkurda güvenle yürüyebilirsiniz.
Horma Kanyonu’nun içerisinden Zarı Çayı akmaktadır. Zarı Çayı aynı zamanda kanyonun sonundaki Ilıca Şelalesi’ne de hayat veren çaydır. Bazı yerlerde irili ufaklı şelaleler oluşturan Zarı Çayı’nın coşkusu Horma Kanyonu’na ahenk katmaktadır. Suyun sesi doğanın renk cümbüşü ile dans ederken, ruhunuza huzur fısıldayan kanyonda karşınıza çıkacak güzellikleri kestiremiyorsunuz. Macera, adrenalin, sessizlik, coşku ve merak.... Hepsi bir arada...
Kanyonda yürümeye başladığınız ilk dakikalarda bir asma köprüden geçiyorsunuz. Bu sizi ürkütmesin. Dediğim gibi yürüyüş parkuru son derece sağlam. Aklınızda olsun; kanyonun tek sıkıntılı geçiş yeri sona doğru yani şelaleye yaklaşırken. İlk başlarda her hangibir geçiş problemi yaşamıyorsunuz.
Kanyonun yüksekliği yer yer 200 metreyi buluyor. Yürüyüş parkuru ise çoğu zaman tabandan yaklaşık 50-60 metre yükseklikte yer alıyor. Kanyonun tabanından yürüyüş yapmıyorsunuz. Özel trekking grupları kanyonu tabanından yürüyerek geçebiliyor fakat şayet bir ekiple gelmediyseniz ve kanyon rehberiniz yoksa kendi başınıza böyle bir maceraya kesinlikle atılmayın. Zira kanyonun içerisinde, Zarı Çayı’nın oluşturduğu derin oyuklar ve kuyular var. Tehlikeli olabilir.
Kanyonun içerisinde hatırlatma tabelaları da bulunmaktadır. Ilıca Şelalesi’ne ne kadar mesafe kaldığını gösteren bu tabelalar sayesinde hızlanabilir ya da yavaşlayabilirsiniz. Şimşir ağaçlarının size eşlik ettiği yürüyüşünüz boyunca, onlarca bitki ve canlı size göz kırpıyor adeta. Bol bol fotoğraf çekeceğiniz, temiz havayı içinize çekeceğiniz bir yer burası.
Peki kanyonda yürüyüş ne kadar sürüyor?
Aslında yürüyüş süresi biraz size bağlı. Normal hızda yürürseniz 1 saat sonra Ilıca Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Şayet fotoğraf ve video çekimi yaparak, kanyonun keyfini doyasıya çıkartıp yavaş ilerlerseniz, süre 3 saate kadar çıkabiliyor. Kanyonun içerisinde inanılmaz güzellikte manzaralar var. Dolayısıyla zamanlama size kalıyor. Toplamda 3 kilometrelik parkur gözünüzde büyümesin. Doğa ile baş başa unutulmaz anlar yaşayacağınıza emin olun.
Bazı yerlerde yükseklik duygusu ağır basıyor. Azıcık adrenalin iyidir deyip yola devam etmelisiniz. Bu gizemli kanyonu adımlarken göreceğiniz manzaralar “iyi ki gelmişim” dedirtecek cinsten. Kuş sesleri, su sesi, yeşilin tonları; kısaca huzura kaçış ve ruhunuzu yenilemek için büyük bir fırsat.
Tüm yıl boyunca suyun aktığı Horma Kanyonu’nda Nisan ve Mayıs aylarında su seviyesi oldukça yüksektir. Kanyona gidilecek en güzel mevsim ilkbahar ve sonbahar. İlkbaharda yeşilin tonları, sonbaharda ise solan yaprakların sarılı-kahveli renk cümbüşü gelenleri mest ediyor.
Horma Kanyonu’nun en sıkıntılı bölümü ise sona yaklaşırken karşınıza çıkıyor. Burada kayalar alçalıyor ve başınızı eğerek geçmeniz gereken bir nokta var. Ayrıca yükseklik arttığı için hafiften bir ürperme hissedebilirsiniz. Fakat panik yapmayın. Sakin hareket edip buranın da büyüleyici atmosferini yaşayabilirsiniz.
Bu kısımdan geçtikten sonra Ilıca Şelalesi’ne az bir yolunuz kalıyor. Küre Dağları’nın heybeti ve yeşili az önce hissettiğiniz küçük kalp çarpıntıları yok ediyor. Burada olmak harika...
Bu keyif dolu yürüyüşün ardından Ilıca Şelalesi, büyük bir ödül gibi karşınıza çıkıveriyor.
Ilıca Şelalesi; yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülüyor. Ilıca Köyü sınırında bulunan şelale, Horma Kanyonu içinden akan Zarı Çayı’nın suyudur aslında. Zarı Çayı şelaleye hayat vermiştir. Şelalenin aktığı alanda küçük bir gölet oluşmuştur. Suyun rengi yeşilin tonlarını hapsetmektedir. Göletin etrafı yemyeşil ağaçlarla kaplıdır. Yaz boyunca serinlemek isteyenlerle dolup taşan şelalede normalde yüzmek yasaktır. Fakat malesef bu yasağı dinleyen pek olmuyor.
Ilıca Şelalesi’ne geldiğinizde dikkatli olmanız gereken bir konu var ki; suyun kıyısındaki taşlar çok kaygan. Karşı tarafa geçerken dikkatli olmak lazım. Normalde burada yüksek ahşap bir platform kurulu fakat ziyaretçiler şelaleyi platformdan seyretmek yerine suyun içerisine girmeyi tercih ediyorlar. Dikkatli olmanızı öneririm.
Ilıca Şelalesi’nin ardından ne yapmanız gerektiğine siz karar vermelisiniz. Aracınızı Horma Kanyonu girişindeki otoparka bırakıp kanyonu yürüdüyseniz, tekrar aracınıza ulaşmak için 2 seçeneğiniz var. Birincisi; aynı yolu geri yürüyerek otoparka varabilirsiniz. İkincisi; Ilıca Köyü’nün içerisine girip buradan taksi ile Horma’ya dönebilirsiniz. Taksiye binmek çoğu zaman daha mantıklı geliyor şayet kanyonu geri yürümeyi göze alamıyorsanız.
Ilıca Köyü’nde küçük bir işletme var. Gezinizin sonunda sıcacık taze demlenmiş bir bardak çay, Karadeniz’de olduğunuz fikrini güçlendirecektir. Dilerseniz köyde küçük bir gezi yapabilirsiniz. Burada gözleme ve tost da mevcut. Acıkanlara şipşak çözüm var Ilıca’da. Tadına doyamayacağınız bir keşif olacak Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi.
Horma Kanyonu’nda Yapılacak Aktiviteler
1. Buraya kadar geldiniz, aşırı macerasever biriyseniz kanyonu profesyonel bir ekiple geçebilirsiniz. Kanyonun tabanı oldukça coşkulu, trekking severler için bulunmaz nimet. Ama dediğim gibi kesinlikle profesyonel ekip ve ekipman şart.
2. Bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Doğa fotoğrafçılığı için muhteşem bir adres.
3. Kanyonun sonuna kadar yürüyüp Ilıca Şelalesi’nde serinleyebilirsiniz.
4. Ilıca Köyü’nde atıştırmalık yapıp yorgunluk çayınızı burada yudumlayabilirsiniz.
5. Bölgeye yakın konumda bulunan ahşap bungalov evlerde konaklama yapabilirsiniz. Doğanın içinde mis gibi bir dinlenme için ahşap bungalovlar mükemmel bir tercih olacaktır.
6. Çadırınızla kamp kurabilirsiniz.
7. Horma Kanyonu girişinde mangal yapabileceğiniz yerler mevcut. Dilerseniz mangal yapabilir, dilerseniz burada bulunan tesislerde yemek yiyebilirsiniz.
8. Pınarbaşı ilçesinde durup coğrafi işaretli lezzet olan “Kara Çorba”nın tadına bakabilirsiniz. Kızamık adlı bitkinin karıştırılmasıyla siyah renge bürünen Kara Çorba, Kastamonu denince akıllara gelen lezzetlerden sadece biridir.
9. Buraya kadar gelmişken Dünya’nın en derin 2. kanyonu olarak ünlenen Valla Kanyonu’na gidebilirsiniz. Valla Kanyonu Seyir Terası’nda heyecan dolu dakikalar yaşayabilirsiniz.
Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi akıllarınızı baştan alacak kadar güzel. Burada bize düşen en büyük görev ise bu doğa harikası yerleri korumak ve asla çöpümüzü atmamak. Tabiat Ana’nın bizlere sunduğu bu muhteşem güzellikler bizim... Daha iyi koruyup gelecek nesillere aktarabilmek de bizim elimizde...
Gelin, gezin, keşfedin...
Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...