Bir adım ötemizde komşumuz Yunanistan'ın meşhur karnavalı "İskeçe Karnavalı" yaklaşıyor. Vizeleriniz hazırsa eğlenceye hazır mısınız?
Karnavalların yoğun geçtiği bir ay olan Mart ayında, tabiri caizse "Yunanistan'ın Rio Karnavalı" diye yakıştırma yapılan ve çok keyifli görüntülere sahne olan İskeçe Karnavalı meraklılarını bekliyor.
Xanthi yani Türkçe haliyle İskeçe şehri nüfusu 65 binlerde olan bir yerleşim. Yunanistan'ın Batı Trakya kesiminde yer alan şehir Osmanlı egemenliği yaşamış ve Balkan Harbinden sonra sayıları azalsa da halen belli bir Türk nüfusun yaşadığı yerdir. İskeçe meşhur festivaliyle adından söz ettirir oldu.
Türklerin de büyük ilgi gösterdiği karnaval bir hafta boyunca İskeçe sokaklarında kendini hissettirirken, son günü kortej geçişiyle eğlence doruğa çıkıyor. Bu yıl (2019) 10 Mart tarihine denk gelen kortej için şimdiden hazırlıklar yapılırken ilginç maskeler, kostümler ve makyajlarla, gelen misafirlere karnavalın tadı en güzel şekilde yaşatılacak.
Kortej boyunca rengarenk kostümlü gruplar görüyorsunuz. Yüzleri boyalı, ilginç maskeler takmış onlarca insan. Maskeli balo partisine davet edilmiş gibi hissediyorsunuz. Birden kendinizi eksik hissedip etraftaki dükkanlarda satılan kostüm ve maskelerin arasına dalıyor ve kendinize uygun maskeyi seçmeye başlıyorsunuz. Adettendir deyip ortama ayak uyduruyorsunuz.
Karnaval boyunca her yerde müzik ve dans eden insanlar, ister istemez ritmine kaptırıyorsunuz kendinizi. Kimse kimseye tuhaf bakmıyor, herkes kendi halinde eğlenmek için bir sebep arıyor adeta. Her an birisi yüzünüze boya sürebilir şaşırmayın bu da adetten.
Her karnavalın elbet bir doğuş sebebi ve hikayesi var. Hz. İsa'nın çocukluk dönemine uzanan bu inanışa göre; Paganizmin var olduğu o dönemde bir haber duyurulur halka. Peygamber olacağı söylenen çocuk İsa'nın yakalanması gündeme gelir. Halk İsa'yı korumak adına şehirdeki tüm çocukların yüzlerini boyar. Böylece İsa tanınamayacak ve bulunamayacaktır. Nihayetinde bir pazar günü bu haberlerin asılsız olduğu ortaya çıkınca halk sevinir ve yüzler yıkanır. Ve ertesi gün temiz pazartesiye uyanırlar.
Temiz pazartesiyle beraber Büyük Perhiz başlar. Büyük Perhiz süresince hiçbir hayvansal gıda tüketilmez, topraktan gelen yiyecekler tüketilir. 11 Martta başlayan Büyük Perhiz‘de yaklaşık 5 haftalık sürenin sonunda ise Paskalya Bayramı kutlanır ki Katolikler ve Ortodokslar arasında az bir zaman farkıyla Paskalya gerçekleşir.
Dünyaca ünlü Rio ve Venedik Karnavalına bütçe ayıramam diyenler, bir adım ötenizde ki İskeçe Karnavalı tam size göre. Hazırlıksız gitmeyin derim malum komşu Yunanistan Avrupa Birliği üyesi ve para birimi Euro. TL bazında büyük fark olduğu için bazen sıkıntı yaşanabiliyor. O yüzden dilerseniz maskenizi, kostümünüzü yanınıza alın.
Kortej boyunca insan kalabalığı arasında dikkatli olmakta fayda da var. Sokak aralarında birçok yiyecek alternatifi göreceksiniz. Dönerden tutun da birçok çeşide kadar. Frappe ise içmeden dönmeyeceğiniz Yunan kahvesi.
Afiyet olsun, keyfiniz bol olsun, tertemiz pazartesileriniz olsun.