İztuzu Plajı | Nerede? | Plajın Özellikleri-Oluşumu

İztuzu Plajı | Plajın Özellikleri - Oluşumu | Yeme-İçme

İztuzu Plajı (Caretta Caretta Plajı) dünya çapında büyük bir üne sahip. İztuzu Plajı nerededir ve plaja nasıl ulaşım sağlanır? İztuzu Plajı’nın özellikleri nelerdir? Nasıl oluşmuştur? İztuzu Plajı’na giriş ücretli midir? İztuzu’nda neler yapılır? Sizler için yazdık...

İztuzu (Caretta Caretta) Plajı, dünya çapında büyük üne sahiptir ve Türkiye’nin en gözde plajlarından biridir. Bir tarafında tatlı su diğer tarafında deniz suyu bulunan, altın sarısı renginde kumu muazzam güzelliktedir. Plajın özellikleri saymakla bitmez. Caretta caretta denilen deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapan plajın el değmemiş doğası hayranlık uyandırmaktadır.

Türkiye’deki en iyi plajlar listesinde başı çeken İztuzu Plajı, gündüz yüzmeye gelen insanların, gece ise sevimli Caretta carettaların uğrak noktasıdır. Akdeniz’in en özel plajlarından biri olan İztuzu Plajı’na yolunuz düşmeden, sizlere küçük tüyolarımız olacak. İztuzu Plajı nerededir ve nasıl ulaşım sağlanır? İztuzu Plajı’nın özellikleri ve plajdaki imkanlar nelerdir? Caretta carettalar ve mavi yengeçler hakkında bilmedikleriniz nelerdir? İztuzu Plajı’nda yapılabilecek aktiviteler hangileridir? Hepsinin cevabı İztuzu Plajı Rehberi'nde...

İztuzu Plajı Nerededir? | İztuzu’na Ulaşım

İztuzu Plajı, Muğla ilimizin Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan beldesi sınırlarındadır. Dalyan’ın ünü, bağlı olduğu Ortaca ilçesinin çok üstündedir. Dalyan’ı bu derece popüler kılan birinci etken ise şüphesiz İztuzu Plajı’dır.

Peki İztuzu Plajı’na nasıl gidilir? İztuzu Plajı’na ulaşabileceğiniz 2 yol bulunmaktadır. Yaklaşık 5 km uzunluğundaki plajın Dalyan Boğazı tarafına (yani batı tarafına) ulaşıp oradaki kafelerden yararlanmak istiyorsanız, buraya ulaşım sadece deniz yolu ile yapılıyor. Şayet karayolu ile ulaşmayı planlıyorsanız da Dalyan merkezden Gökbel Köyü istikametine (yani doğu tarafına) devam ediyor ve plajın diğer ucuna ulaşıyorsunuz. Yani hem karayolu ile hem de deniz yolu ile ulaşım mümkün.

Fakat her ikisinde de farklı iki noktaya ulaşıyorsunuz. Burada tercih sizin. Ama benim tavsiyem, tekne turu ile Dalyan kanalında inanılmaz keyifli bir gezi yaparak plajın boğaz tarafına ulaşmanızdır. Bu gezi sırasında kral kaya mezarları, mavi yengeç ve caretta carettaları, Kaunos Antik Kenti’nin izlerini görmek mümkün. Üstelik Dalyan Kanalı’nda tekne ile plaja ulaşmak muhteşem bir deneyim.

İztuzu Plajı, Dalyan merkeze 12 km mesafededir. Ortaca’ya 20 km, Sarıgerme Plajı’na 20 km, Köyceğiz’e 35 km, Gökova’ya 70 km, Marmaris’e 95 km, Muğla merkeze 95 km, Fethiye’ye 65 km, Ölüdeniz Plajı’na 80 km ve Patara Plajı’na 135 km uzaklıktadır.

İztuzu Plajı’na aracınız ile ulaşırsanız Gökbel üzerinden yaklaşık 12 km sürüşünüz var. Bu tarafta DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) bulunmaktadır. Ayrıca Kaptan June’s Hut ve bir tane de kafe yer alıyor. Diyelim aracınız yok minibüs kullanacaksınız, Dalyan merkezde PTT’nin hemen yanından minibüsler kalkıyor. Bu minibüslerin plaja varması yaklaşık 20 dk sürüyor. Üstelik Sulungur Gölü manzaralı bir yolculuk sizi bekliyor. Yaz yoğunluğunda minibüs seferleri daha sık yapılmaktadır.

İztuzu Plajı’na diyelim tekne ile ulaşmak istiyorsunuz, o zaman da dolmuş tekneleri kullanabiliyorsunuz. Dolmuş tekneler Dalyan merkezden kalkıyor. Seferler sabah başlıyor, tekneler doldukça limandan kalkıyor, kanal boyunca yol alıyorsunuz. Plaja ulaşmanız ise yaklaşık yarım saat ile kırk dakika arası sürüyor. Bu arada şayet fırsatınız varsa İztuzu Plajı’na iki yoldan da gidin, plajın iki ucunu da görün ve yaşayın.  

İztuzu Plajı Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

İztuzu Plajı’na Dalyan Kanalı aracılığıyla giriş ücretlidir. Fakat hakikaten çok cüzi bir meblağ ödüyorsunuz. Kişi başı 1 TL’dir. Şayet aracınızla Dekamer’in olduğu kısma gidecekseniz de araç otoparkı için ilk 15 dakika ücretsiz olup sonrasında saatlik olarak fiyat tarifelendirmesi yapılıyor. Fakat yine belirtelim ki fiyatlar çok uygun.

İztuzu Plajı’nın ziyaret saatleri Mayıs ile Eylül arası kısıtlıdır. Burası Caretta carettaların üreme alanı olduğu için sabah 08:00 ile akşam 20:00 arası ziyarete açıktır. Akşam 20:00’den sabah 08:00’e kadar plaj insanların kullanımına kapalıdır.

İztuzu Plajı’nın Özellikleri

İztuzu Plajı, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinin gözbebeğidir. Akdeniz sahilleri içerisinde en çok rağbet gören plajlarımızdan biridir. Nasıl olmasın? Plajın el değmemiş bakir doğası, sazlıklar arasındaki Dalyan kanalı, ilginç canlı çeşitliliği, doğal ve tarihi zenginlikleri burayı eşsiz kılıyor. Bir adım ötedeki Kaunos Antik Kenti’nin derin izleri sizi sarıp sarmalarken, doğal güzellikleri de gönlünüze nakış nakış işleniyor. Buraya bir geliyorsunuz, hep gelmek istiyorsunuz...

Birçok ödüle layık görülen İztuzu Plajı, 2008 yılında İngiliz The Times Gazetesi tarafından “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” ilan edilmiştir.

2011 yılında Hollanda merkezli tatil değerlendirme sitesi olan Zoover ve hava tahmini şirketi olan Meteovista birlikte araştırma düzenleyerek, İztuzu Plajı’nı “Avrupa’nın En İyi Plajı” seçmişlerdir.

2013 yılında Trip Advisor’da “Avrupa’nın En İyi 7. Plajı” seçilmiştir.

2020 yılında ise İngiliz The Guardian Gazetesi tarafından “Avrupa’nın En Temiz 30 Plajı” arasında gösterilmiştir. Türkiye’den 5 plajın girdiği bu listede İztuzu Plajı da yerini almayı başarmıştır. (Türkiye’den giren 5 plaj; İztuzu Plajı, Çıralı Plajı, Patara Plajı, Akvaryum Plajı, Kabak Koyu).

Gördüğünüz gibi Avrupa’da sayılı plajlar arasına girmeyi başaran İztuzu Plajı, Türkiye’nin de “En İyi Plajları” arasındadır. Burası ayrıca Özel Çevre Koruma Bölgesi’dir. Ayrıca şunu özellikle belirtelim ki İztuzu bu kadar bakir kalmasını, gerçek ismi Joan Christine Fairey Haimoff olan ama herkesçe Kaptan June diye bilinen İngiliz hanıma borçludur. Dalyan seyahati sırasında buraya hayran olan Kaptan June, Dalyan'a yerleşmiş ve buraya otel yapılması kararının önüne geçerek kampanyalar düzenlemiştir. Sesini Türk yetkililere ve dünyaya duyuran Kaptan June sayesinde sit alanı ilan edilen İztuzu, bakir kalmayı başarmıştır. Kaptan June hala Dalyan'da yaşıyor ve Türk vatandaşlığına geçmiştir. Kutluyoruz bu güzel yürekli hanımı...

Her yıl yüz binlerce turist ağırlayan İztuzu Plajı, aynı zamanda “Kaplumbağa Plajı” ya da “Caretta Caretta Plajı” olarak anılmaktadır. Bunun sebebi ise plajın incecik kumlarını kendilerine yumurtlama alanı seçmiş olan Caretta caretta deniz kaplumbağalarıdır. Bu sevimli canlılar için özel alan oluşturulmuş olup, uyarı işareti olan yerlerde güneşlenmek ya da havlu atmak yasaktır.

İztuzu Plajı, Köyceğiz Gölü’nün sularının Akdeniz ile buluştuğu noktada yer almaktadır. Köyceğiz Gölü, Muğla’nın iki gölünden biridir (Bafa Gölü ve Köyceğiz Gölü) ve coğrafi terim olarak “Ayaklı Göl” dediğimiz göller kategorisinde bulunmaktadır. Ayaklı göl; deniz ile doğal bir kanal vasıtası ile birleşen göllere denmektedir. İşte günümüzde Dalyan Kanalı dediğimiz ve üzerinde teknelerle yolculuk yaptığımız kanal, Köyceğiz Gölü’nün sularının denize yani Akdeniz’e doğru aktığı yerdir. Denizle buluştuğu noktada ise İztuzu Plajı yer almaktadır.

İşte bu yüzden plajın bir tarafı tatlı su, bir tarafı deniz suyudur. Dünyada örneği az bulunan plaj türlerinden biridir. Bu kanal ve plajın görüntüsü özellikle de hava fotoğraflarında nefes kesici bir manzaraya davetiye çıkartır.

İztuzu Plajı’nın uzunluğu Radar Tepesi’nden Dalyan Boğazı’na kadar 5400 metredir. Yani neredeyse 5.5 km uzunluğu bulur. Boğazın batısında yer alan Küçük Plaj’ı da ilave ettiğinizde toplamda 6 kilometreyi aşan bir uzunluk ortaya çıkmaktadır.

Plajın geniş kumsalı, sığ suyu ve altın sarısını andıran kumu vardır. Yumuşacık ve incecik kumu taşlık deniz sevmeyenlere bire birdir. Fakat İztuzu Plajı’nın denizi her daim dalgalıdır. Plaj önünün açık oluşundan dolayı bol rüzgar alır. Sabah erken giderseniz, denizi sakin yakalama şansınız var. Öğle saatleri ile birlikte dalgalanma artıyor, öğleden sonra ise bir hayli dalgalı oluyor. Çocuklu aileler plaj sığ olduğu için burayı daha çok tercih ediyor. Yumuşacık kumda yürüyüp keyif yapmak da size kalıyor.

İztuzu Plajı’na nasıl gidilir diye yukarıda da bahsetmiştik. Plaja hem karayoluyla hem de denizyoluyla ulaşım mümkündür. Şayet araç ile plaja gidecekseniz plajın doğu tarafına varıyorsunuz. Burada aracınızı bırakabileceğiniz otopark var ve ücretlidir. Plaja teknelerle ulaşım sağlayacaksanız Dalyan merkezden kalkan dolmuş tekneler sizi yaklaşık 40 dakikada plaja ulaştırıyor. Burası plajın batı kısmıdır ve Dalyanağzı Plajı olarak da anılır. Buraya giriş yaparken çok cüzi bir meblağ ödüyorsunuz.

İztuzu Plajı’nın her iki kısmında da kafeteryalar mevcut. Aperatif olarak yiyecek ve içecek seçenekleri var. Şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Dilerseniz havlunuzu serip güneşlenebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, caretta carettaların işaretlenen yumurtlama alanlarına girmemeniz. Buna özen göstermek, nesli koruma altına alınan carettalara sahip çıkmak çok önemli. Carettala carettaların yumurtalarını sadece temiz kumsallara bıraktığını düşünürsek İztuzu Plajı’nın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varırız.

Plajda ayrıca duş, wc, soyunma kabini bulunmaktadır. Cankurtaran, sağlık kabini ve ekipmanları hatta acil durumlar için bir sürat teknesi vardır. Plaj sabah 08:00 ile akşam 20:00 arası açıktır. Gece boyunca plaja girmek, ışık yakmak ya da gürültü yapmak da yasaktır. En güzel ayrıntı ise plajda kesinlikle konaklama tesisi yoktur. Daha önce plaja tesis yapmak için girişimlerde bulunulsa da neyse ki bundan vazgeçilmiştir. O yüzden İztuzu, dünyanın en bakir ve doğal plajlarından biridir.

Plajın batı kısmının tam karşısında Delik Ada vardır. Adanın delik olan kısmından dolayı bu isim verilmiştir. Delik Ada tekne turlarında mola verilen yerlerden. Suyu temiz ve rengi harika.

Ada kayalık ve üzerinde yok denecek kadar ağaç var. Adada bir iskele yer almaktadır ve bu iskele özellikle Marmaris’ten gelen büyük gezi teknelerinin demirlediği ve misafirlerini küçük teknelere aktardığı yerdir.

Şayet vaktiniz bol ise plajın orta kısımlarına doğru yürüyüp kendi halinize kalabilirsiniz. Genellikle orta kısım bomboş oluyor. Ve aslında plajın en el değmemiş kısımları da buralar. Sakin ve kafa dinlemelik ortam için üşenmeyin ortalara doğru yürüyün derim.

İztuzu Plajı Nasıl Oluşmuştur? | İztuzu Plajı’nın Tarihçesi

Bugün gerek doğası gerekse tarihi zenginliği ile Dalyan çok güzide bir beldedir. Antik Çağ’da Karia dediğimiz bölge sınırlarında kalan Dalyan, Kaunos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmıştır.

Günümüzde Köyceğiz Gölü’nden İztuzu Plajı’na kadar yaklaşık 10 km boyunca sazlıklarla dolu, bazen çok daralan bir kanal vardır. Bu kanalı aşarken Kaunos kentinin akropolünü ve kalan izlerini görürsünüz. Sonrasında plaja ulaşırsınız. Fakat antik dönemde İztuzu diye bir plaj yoktu. İztuzu’ndan yaklaşık 4 km kadar içeride yer alan Kaunos, bir liman kentiydi. Deniz ticaretinin yoğun olduğu Kaunos’a gelen gemiler, günümüzdeki Sülüklü Gölün olduğu yerdeki limana yanaşırdı.

Fakat zamanla Kaunos denizden uzaklaşmaya başladı. Kaunos’un kaderini değiştiren ise Dalaman Çayı idi. Dalaman Çayı, eskiden Dalyan tarafından denize ulaşırmış. Zamanla taşıdığı alüvyonlar Kaunos’un sonunu hazırlamış. M.Ö. 226-227 yılında yaşanan büyük deprem sonucunda ise Dalaman Çayı’nın yeri değişmiştir. İşte Dalaman Çayı aradan çekilince de dalgaların sürüklemesiyle kumlar birikmeye başlamıştır. Böylece de asırlar içerisinde İztuzu Plajı oluşmuştur. Bugün Kaunos Antik Kenti nefes almasa da, onun yerine yaşamayı seçen bir plaj ve şirin misafirleri carettalar var. Burası hakikaten bir doğa harikası.

Caretta Carettaların Özellikleri

Nesli tehlike altında olduğu için koruma altınan alınan Caretta carettalara “Sini Kaplumbağası” da denmektedir. Akdeniz sahillerine yumurtalarını bırakan Caretta carettaların en önemli duraklarından biri de ülkemizin güney sahilleridir. Adana, Mersin, Antalya ve Muğla kıyılarındaki bazı sahiller carettaların yumurta bırakmasına elverişlidir.

Dişi bir caretta caretta bir kere de yaklaşık 150 civarı yumurta bırakabiliyor. Anne caretta öncelikle yumurtalarını bırakacağı sahili belirliyor. Burada büyük bir mucize de var aslında. Çünkü her dişi caretta içgüdüsel olarak doğduğu sahile gelerek oraya yumurtalarını bırakıyor. Anne caretta armut şeklinde bir yuva kazıyor. Yuva bir metre derinliği bulabiliyor ve yine ilginç olan yuvanın en altı geniş, üst kısmı boru şeklinde daralıyor. Yani yuva bir armut şekli alıyor. Anne carettanın bu pinpon topu şeklindeki yumurtalarını bırakırken gözünden yaş geldiği de gözlemlenmiştir.

Bebek carettalar yumurtadan çıkınca 26 saat kumun içinde kalıyor. Ardından zamanla yarış başlıyor. Ve ay ışığında denize doğru koşmaya başlıyorlar. Yengeçlere yem olmadan denize ulaşabilen caretta yavruları hemen yüzmeye başlıyorlar. Fakat üzücü olan şu; yeni doğan yaklaşık 1000 carettadan sadece 1 tanesi yetişkinlik dönemine erişebiliyor. Çoğu bebekken ya da genç yaşta av oluyor.

Hava sıcaklığına bağlı olarak dişi ya da erkek carettalar dünyaya gelmektedir. Sıcak hava dişi, serin hava erkek caretta oluşumunu etkilemektedir. Bu etobur canlılar, akciğerleri olmasına rağmen nefeslerini uzun süre tutup suyun altında kalabilirler. Dişiler yumurtlamak için sahillere çıkmasına rağmen, erkek carettalar bütün ömürlerini suyun içerisinde geçirir. Caretta carettaların kabuk kısımları kırmızımsı kahverengi tonlarında olup, alt kıısmları ise beyazımsı renktedir. Ortalama ömürleri ise 100-120 yıl arasındadır. Tabii insanoğlu onlara zarar vermediği sürece...

Mavi Yengeç ve Özellikleri

Dalyan denince akıllara ilk gelenlerden biri de mavi yengeçtir. Mavi yengeç ülkemizde İskenderun Körfezi ile Ege’deki Menderes Nehri’nin ağız bölgesi arasında kendini göstermektedir. Son yıllarda talep çok artmış ve malesef aşırı avlanma oluşmuştur. Bu konuda alınan tedbirler ile mavi yengecimiz korunmakta ve lezzeti tanıtılmaktadır.

Ana vatanı Kuzey Amerika kıyıları olan mavi yengeç zamanla Avrupa kıyıları ve Akdeniz’de yayılım göstermiştir. Protein oranı yüksek olduğu için sıkça tercih edilen mavi yengeç aynı zamanda afrodizyak etkisine sahiptir. O yüzden aşırı tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Dalyan’da birçok restoranda şık sununlarla sofralara gelen mavi yengeci, dilerseniz Dalko’dan (Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi) satın alabilirsiniz. Burada hazırlanmış ve paketlenmiş olarka servis ediliyor. Dünya mutfağında pahalı bir yiyecek olan mavi yengeç Dalyan’da çok uygun fiyatlara satılıyor. O yüzden buraya kadar gelip de mavi yengeci tatmadan dönmeyin.

İztuzu Plajı’nda Yeme-İçme

Peki İztuzu Plajı'nda ne yenir? En sık merak edilenlerden biri de yeme-içme konusu.

İztuzu Plajı’nda yeme-içme imkanları çok çeşitli değildir. Plajın hem doğu hem de batı kısmında küçük ahşap kafelerin olduğunu söylemiştik. Lüks mekanlar yok burada. Fakat mis gibi bir deniz ve kumsal var.

Aperatif öğün olarak gözleme çeşitleri bir hayli fazla. Siz gözlemenizi sipariş ediyorsunuz, sıcacık pişip geliyor. Kasaya ödemenizi yapınca fiş alıyorsunuz ve o fiş ile sıranız geliyor. Gözleme dışında tost, ekmek arası köfte, çay-kahve hatta alkollü içecek de mevcut. Nar suyu ise bölgede en çok tercih edilen içecek. Nar üretiminin yoğun olduğu Dalyan'da, her yerde nar suyu bulabilirsiniz. İztuzu Plajı'ndaki kafede, ya da plaja geldiğiniz tekneden nar suyu satın alabilirsiniz.

Dilerseniz önceden yanınıza bir şeyler alarak plaja hazırlıklı gelin. Ya da Dalyan merkezdeki nezih restoranlardan birinde karnınızı doyurup öylesi plaja ulaşın. Ama siz siz olun Mavi Yengeç’in tadına mutlaka bakın.

Dalyan’a gelip de mavi yengeç tatmamak büyük kayıp olacaktır. DALKO (Dalyan Kooperatif)’a uğrayıp yengeç siparişi verebiliyorsunuz. Pakette hazır bir şekilde satılıyor. Deneyin mutlaka...

İztuzu Plajı’nda Ne Yapılır?

1- Bol bol yüzülür ve dalgaların keyfi çıkarılır. Çocuklar gibi eğlenmek sizin elinizde.

2- Tatlı su mu tuzlu su mu? İster plajın bol tuzlu Akdeniz kıyısında, isterseniz da arka kısmındaki tatlı suyunda yüzün. Kulağa hoş geliyor değil mi? (Tatlı su kısmının daha derin olduğunu hatırlatalım.)

3- Plajın orta kısmına doğru yürüyün. Kendinizle baş başa küçük bir gezi ve plajın en doğal hali... Küçük bir terapi hediye edin kendinize.

4- Plajda kafeteryada sıcak ya da soğuk bir şeyler yudumlayın. Gözlemelerin tadına mutlaka bakın.

5- Vaktiniz varsa plajın batı tarafında kalan Çandır Seyir Terası’na çıkıp bu muhteşem manzarayı bir de yukarıdan seyredin. Nefes kesici...

6- Yine vaktiniz varsa bu kez plajın doğu tarafındaki Radar Tepe manzara noktasına çıkıp oradan da seyre dalın enfes doğayı...

7- Tekrar gelmek ve bu güzelliği yaşamak için yeni planlar yapın...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.