Mavi ile yeşilin, tarih ile doğanın iç içe geçtiği Olympos (Olimpos) Plajı nerededir? Plajın özellikleri nelerdir? Olimpos Plajı hakkında merak ettiğiniz her şey...
Türkiye’nin en popüler plajlarından biri olan Olimpos Plajı’na gidiyoruz. Mavi ve yeşil tonlarda bir tatile ne dersiniz? Akdeniz kıyısında unutulmaz anılar biriktireceğiniz Olympos (Olimpos) Plajı nerededir? Plajın özellikleri, imkanları, plajda yapılabilecekler nelerdir? Tarihi Olympos Antik Kenti’nin kıyısındaki Olimpos Plajı’nı birlikte keşfedelim...
Olympos (Olimpos) Plajı, Türkiye’de plaj denince şüphesiz ilk akla gelen yerlerden biridir. Yaz mevsimi boyunca yoğun şekilde turist ağırlayan Olimpos, doğası ve tarihi ile gelenleri cezbetmeye devam ediyor. Bir tarafta kadim Likya kenti Olympos’tan kalan kalıntılar ve Bellerophontes ile Pegasus’un dostluğu, diğer tarafta Akdeniz’in masmavi suları ve doğası... Olimpos’ta keyifle zaman geçirmenizi sağlayacak çok sebep var. Siz yeter ki tatilinizi burada geçirmek için sebep yaratın...
Olympos (Olimpos) Plajı Nerededir? | Olimpos’un Konumu
Olympos, Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Antalya merkeze yaklaşık 85 km uzaklıktadır. Kumluca’ya 28 km, Adrasan Koyu’na 15 km, Phaselis Antik Kenti’ne 30 km, Tahtalı Teleferik’e 35 km, Kemer’e 40 km, Kaş’a ise 120 km mesafe yer almaktadır.
Antalya tarafından gelirken Tekirova’yı geçtikten sonra yol üzerindeki Olympos tabelasına dönerseniz yaklaşık 11 km sonra Olimpos Antik Kenti’nin otoparkına varıyorsunuz. Şayet Kumluca istikametinden geliyorsanız, sağdaki Adrasan tabelasına dönüp Adrasan tarafından gelebilirsiniz. Ya da anayoldan devam edip direk Olimpos tabelasından içeriye dönebilirsiniz.
Olimpos Plajı Konum için Tıklayınız...
Olimpos Plajı Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri
Olympos (Olimpos) Plajı ve Geride Tahtalı Dağı
Olimpos Plajı’na girmek için Olympos Antik Kenti’nin içerisinden yürüyerek geçmeniz gerekiyor. Bu şu demek: Müzekart’ınız varsa ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğu için Müzekart geçerlidir. Müzekartınız yoksa burada kart çıkartabilirsiniz. Ya da grup olarak plaja girecekseniz (10 kişi), toplu bilet alarak daha ucuza giriş yapabilirsiniz. Burada bulunan 10’lu kartlar işinizi görecektir. Plaja birkaç gün üst üste giriş yapacaksanız çoklu kart daha iyi. Gişedeki görevlilere toplu bilet uygulamasını mutlaka sorun. Size yardımcı olacaklardır. Tabii şunu da belirtelim, Çıralı tarafından Olimpos Plajı’na girerseniz herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.
Olimpos Antik Kenti ve Plajı ziyaret saatleri:
Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim: 08:00 – 18:30
Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan: 08:30 – 17:30
Olympos (Olimpos) Plajı Hakkında Genel Bilgi
Olympos Plajı, ülkemizin en güzel ve en popüler sahillerinden biridir. Plaj aslında kıyısı olduğu antik kenti gölgede bırakan bir güzelliğe sahip... Akdeniz'in en bakir, en doğal kalmış yerlerinden birisi, tabiki şimdilik...
Olimpos Plajı’nı antik kentten ayrı düşünmek imkansız olur. Zira plaja ulaşmak için dahi antik kentin içerisinden yürüyerek, kalıntıları görerek ilerliyorsunuz.
Evet, burası Likya Bölgesi’nin en kadim kentlerinden biri. Olimpos ismi herkesin kulaklarında, bir şekilde kendine bir yer bulmuştur. Mitolojide tanrılara ev sahipliği yapan dağın ismi Olimpos’tur. Hayatınız boyunca buraya hiç gelmemiş olsanız bile bir şekilde adını duymuşsunuzdur.
Günümüzde Olimpos Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alan Olimpos Antik Kenti ve Olimpos Plajı, Antalya’nın en gözde tatil rotalarından biridir. Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en iyi sahilleri arasında gösterilmektedir. Caretta caretta denilen kaplumbağaların yumurtlama alanlarından biri olduğu için bakir kalmayı başarmıştır. Carettaların yumurtalarına zarar vermemek adına şezlong ve şemsiye belli alanlarda yasaklanmıştır. Sadece bu değil elbet. Likya’nın kadim liman kenti Olympos’un kurulu olduğu bu kıyılar sit alanıdır ve koruma altındadır. O yüzden yapılaşma görülmez. Bizim dileğimiz ise gelen ziyaretçilerin burayı temiz tutması ve korumasıdır.
Olympos Plajı, Avrupa’nın en iyi plajları arasında gösterilmektedir. Bir adım ötesindeki Çıralı Plajı ile aynı kıyıları paylaşan Olympos, dünya çapında bir üne sahiptir. Yakın bir dönemde İngiliz The Guardian Gazetesi’nde “Avrupa’nın en temiz 30 plajı” listesi yayınlanmış ve Türkiye’den Patara Plajı ile Çıralı Plajı en temiz plajlar arasında gösterilmişti.
Hakikaten suyun berraklığı ve mavi tonları göz alıcıdır ve adeta bir akvaryumu andırır. Gerek Olimpos gerekse Çıralı plajı tertemiz berrak suyu ile akılları baştan alır. Burada balıklarla beraber yüzme imkanı bulursunuz. Yaz boyunca da yüzlerce turist Olimpos ve Çıralı Plajları’nın mavisiyle hayat bulur.
Beydağları’nın eteklerinde konumlanan Olimpos Antik Kenti ve Plajı, ülkemizdeki en bakir kalan yerlerdendir. Burada betonlaşma henüz yok. Sit alanı olduğu için her hangi bir yapılaşmaya izin verilmiyor. Olympos Antik Kenti, Işık Ülkesi Likya’nın en önemli liman kentlerinden birisidir. Likya ise Anadolu’nun güneybatısında, Antalya’nın batısında Teke Yarımadası olarak adlanrılan bölgedir. Antik dünyanın en mükemmeli olarak adlandırılan Likya Birliği, demokrasinin en güzel sergilendiği örneklerden birisi olmuştur. Bunu yanı sıra anıt mezarları, ev tipi mezarlarıyla önemli eserler bırakmışlardır.
Olympos ise böylesine önemli ve güzel bir coğrafyada bir nehrin iki yakasına kurulmuş bir liman kenti olarak bazı dönemlerde önemli bir korsan yatağı olmuştur. Zaten bölgenin konumuna ve şekline bakıldığında saklanmak için ne kadar elverişli olduğunu anlamak da zor değil.
Olympos Ören Yeri, günümüzde ortasından Olympos Çayı’nın geçtiği bir yerleşim aslında. Çalışmalar çok eski olmadığından yoğun ve bütünlük içerisinde yapıları çok fazla görme şansınız yok.
Kaynak: Antalya Müzesi Müdürlüğü
Olympos Çayı kenti tam ikiye bölüyor ve kent kuzey ve güney olarak ikiye ayrılıyor. Siz kente giriş yaptığınızda deniz istikametine yani doğuya doğru yürürken bulunduğunuz yer Olympos’un kuzeyi ve akarsuyun karşısına baktığınızda göreceğiniz yer ise kentin güneyidir.
Olympos’ta tabii birçok önemli yapı var ama çoğu neredeyse harabe halinde. Fakat bu ören yerinde bütün ziyaretçilerin dikkatini çeken ve kentin simgesi sayılan lahitler gerçekten görmeye değer...
Siz gişelerden geçtikten sonra, Olimpos Antik Kenti’nin kalıntıları arasından yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşle plaja ulaşabiliyorsunuz. Yürüyüşünüz boyunca ise kentten arda kalan izler ve en sonda ise Liman Anıtsal Mezarları’nı görüyorsunuz.
Kaptan Eudemos ve Zosimos Lahitleri
Olimpos Plajı, İztuzu Plajı ve Patara Plajı gibi kumluk bir plaj değildir. Plajda irili ufaklı, beyaz ve rengarenk taşlar bulunuyor. Bu noktada ayağınızda bir deniz ayakkabısı olması iyi olacaktır. Biraz daha kumluk alan arıyorsanız da üşenmeyin ve orta kısımlara doğru yürüyün. Plajın orta kısımları daha kumluk ve daha az taşlı. Olimpos’un suyunun sığ olmadığını da belirtelim. Su hızlıca derinleşiyor. O yüzden yüzme bilmeyenlerin dikkatli olmasında fayda var.
Suya girdiğinizde ise bazen ani bir soğukluk hissedebilirsiniz. Olimpos Çayı’nın denize karıştığı noktada ara ara soğuk su vücudunuza değiyor. Plajın hemen gerisindeki küçük su birikintisi, Olimpos Çayı’nın biriktirdiği göletçiktir. Beydağları’ndan gelen çayın suyu haliyle deniz suyunun sıcaklığını bir nebze düşürmektedir.
Yaklaşık 3 kilometrelik uzunluğa sahip olan Çıralı ve Olimpos Plajları’nı ayrı düşünemeyiz. Bu iki plaj, Deliktaş denilen noktadan ayrılıyor. Zaten Olimpos Kumluca’ya, Çıralı ise Kemer’e bağlıdır. Burada da ayrıldıklarını görebiliyorsunuz. Çıralı tarafında denizin masmavi olduğunu, rengarenk taşların göz kamaştırdığını ve caretta carettaların burada yumurtlama alanları olduğunu da belirtelim. Dolayısıyla akşam plaja girmenin yasak olduğunu da...
Olimpos Plajı’nda duş, wc, şezlong gibi imkanların olmadığını söyleyelim. Kendi şemsiyenizi ve yiyeceğinizi getirmenizde fayda var. Plaja varmadan önce Liman Anıtsal Mezarları’nın karşısında Müzeshop var ve az da olsa içecek satılıyor. Siz yine de tedarikli olun derim. Özellikle de suyunuz yanınızda olsun.
Sessiz ve huzur dolu bir tatil istiyorsanız, Olimpos en ideal yerlerden biridir. Burada doğa ve tarih ile baş başa keyifli zaman geçirebilirsiniz. Lüksten uzak daha mütevazi bir tatil yapmak isteyenlere Olimpos hakikaten uygundur. Her ne kadar üniversitelilerin mekanı haline gelmiş gibi düşünülse de, Olimpos 7’den 70’e her yaş grubuna hitap edebilmektedir.
Olimpos’ta sıkılmadan bir tatil yapmak mümkün. Gündüz güneşin ve tertemiz denizin keyfini çıkarıp, gece eğlence mekanlarında unutulmaz saatler geçirebilirsiniz. Olimpos denince akıllara; ağaç evler, masmavi deniz, yemyeşil doğa, binlerce yıllık kadim kent ve gece sınırsız eğlence geliyor. Olimpos’a bir kere gelirseniz bir daha gelmek isteyeceğiniz kesin. Plajın keyfini sürmek dışında Olimpos Antik Kenti’nin mutlaka gezin. Vaktiniz varsa eğer mutlaka Yanartaş’a çıkın. Bellerophontes ve uçan at Pegasus efsanesine konu olan Yanartaş buranın en özel noktalarından biridir.
Bellerophontes – Kimera (Chimera) Efsanesi – Yanartaş
Olympos denince en popüler ve bilinen yerlerden birisi de Çıralı’da tepede kayalıklardan çıkan alevler ve efsanesidir. Günümüzde her ne kadar bir doğal gaz olduğu bilinse de böylesine efsanevi bir kahramana ve efsanelere ev sahipliği yapmak bu coğrafyanın en büyük zenginliklerinden. Gelelim efsaneye... Çok kahramanı var. Bellerophontes, uçan kanatlı atı Pegasus, ve ağzından ateşler saçan efsanevi yaratık Kimera(Chimera).
Bellerophontes, Korint Kralı Glaukus ile Eurynome’nin oğludur ve asıl ismi Hipponoes’tir. Bellerophontes, birgün kardeşi Deliades ile ormanda avlanırken yanlışlıkla kardeşini öldürür. Büyük bir üzüntü duyar ve Tırynis’e sürülür.
Kral Proitos ve güzel eşi Kraliçe Anteia’nın yönettiği şehre geldiğinde kral kendisini sarayda ağırlar. Ama güzel Kraliçe Anteia, Bellerophontes’e aşık olur. Onunla beraber olmak ister. Fakat Bellerophontes bunu kabul etmeyince kraliçe bu durumu kabullenemez ve çirkin bir iftira atar. Bellerophontes’in kendisini kirletmek istediğini ve ona zorla sahip olmak istediğini söyler. Kral bu duruma çok öfkelenir, sarayında misafir ettiği bir soylunun bu davranışından dolayı cezalandırılmasını ister. Bellerophontes’i eline tutuşturduğu bir notla Likya kralı olan kayınbabası İobates’e gönderir.
İobates, dokuz gün misafir ettikten sonra kendisine gönderilen mektubu okur. Bunun üzerine Bellerophontes’i cezalandırmak ister. Evinde misafir ettiği bir prensi öldürüp tanrıların öfkesini çekmektense nasıl olsa yapamayacağını ve ölümüne sebep olacağını düşündüğü görevler verir kendisine. Bu görevler aslan başlı, yılan kuyruklu ateşler saçan ve insanları, köyleri yok eden Kimera (Chimera)’yı öldürmek, savaşçı bir kavim olan Solymlerle savaşmak ve Amazonları yenmek.
Daha önce Athena’nın yardımıyla ehlileştirdiği kanatlı at Pegasus’a binerek Kimera (Chimera)’yı öldürmek için yola koyulur. Yanına kurşun uçlu mızrağını da almıştır. Kimera’yı gördüğünde ona saldırır ve Kimera ağzından ateş saçarken mızrağını fırlatır ve ateşin etkisiyle mızrağın uzundaki kurşun erir ve Kimera’nın ölmesine sebep olur. Canavar yerin altına gömülür ve ağzından saçtığı ateşin bir kısmı da yer yüzünde yanar şekilde kalır. Yanartaş’taki ateş işte bu ateş...
Bellerophontes, kendisine verilen diğer görevler olan Solymlerle ve Amazonları yenme görevlerini de yerine getirir. Bunun üzerine kahramanlıkları ve cesaretine hayran kalan Kral İobates kızını Bellerophontes’e verir ve ülkeyi onunla yönetmeye başlar. Isandros, Hippolokhus ve Laodameia isimlerinde üç çocuğu olur. Bellerophontes’in yaşadığı yerin Tlos kenti olduğu söylenir.
Bellerophontes, kazandığı şan, şöhret sonrasında oldukça büyük bir gurura kapılır. Kazandığı zaferlere bir yenisini eklemek ister. Pegasus ile tanrıların yanına Olympos Dağı’na uçmak ister. Ama bu durumun Zeus’un dikkatinden kaçmaz ve bir at sineği gönderir. Bu sinek atı ısırır, at da can havliyle çırpınırken Bellerophontes sırtından düşer. Bellerophontes sakatlanır ve topal kalır. Bütün şöhretini kaybeder. Kimera (Chimera)’yı yenen, Amazonlara ve Solymlere karşı zaferler kazanan büyük kahraman Bellerophontes, sefalet ve yoksulluk içerisinde yaşamını sürdürür ve hayatını kaybeder.
Bellerophontes’i sırtından düşüren Pegasus ise gökyüzüne doğru büyük bir hızla uçmaya devam eder. Tanrılar onu tekrar geri göndermez ve bir yıldıza dönüştürürler.
Olimpos’ta Konaklama
Baştan söyleyelim ki, şayet lüks bir tatil istiyorsanız Olimpos kesinlikle size göre değil. Çünkü Olimpos, ağaç evleriyle meşhur. Yani burada konaklama yapacağınız mekanlar ya bungalov tarzı ya da ağaçtan yapılmış oteller. Olimpos, mütevazi, doğayla iç içe ve sakin bir tatil için en uygun yerlerden biridir. Kalabalık ve gürültülü tatil beldelerinden çok uzak bir anlayış sunuyor. Kamp yapmak ve çadır kurmak isteyenler için birebir. Konaklamak için bir çok ahşap pansiyon mevcut. Tercih size kalmış...
Bizim tavsiyelerimiz; Olympos Sheriff Pansiyon, Olympos Natural Pansiyon, Olympos Çamlık Pansiyon, Likya Evleri Olympos, Olympos Divasa Otel ve Altıntaş Ağaç Evleri...
Olimpos’ta Yeme-İçme
Olimpos’ta, konaklama yapılan bir çok ahşap pansiyon ya da bungalov oteller size sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil yarım pansiyon hizmet veriyor. Bu durumda öğle yemeği için alternatif arıyorsanız vadi boyunca bir çok restoran mevcut. Bu restoranların da mütevazi olduğunu belirtelim. Buralarda alabalık, deniz ürünleri, gözleme en çok bulabileceğiniz lezzetler. Kavuniçi Dondurma ise Olimpos’un meşhur tatlısı. Tatmadan dönmeyin...
Yine bir akşam yemeği için Çıralı’da bulunan restoranlara göz atabilirsiniz. Ya da Adrasan’a giderek Adrasan Çayı kıyısında kurulan restoranlarda lezzetli balıkların ve ızgaraların tadına bakabilirsiniz. Olimpos’ta gece geç saatlerde dilerseniz çorbacı ve kokoreçci de bulabilirsiniz.
Olimpos Gece Hayatı | Eğlence Mekanları
Sakin ve huzurlu bir tatil için Olimpos idealdir. Lakin illaki eğlence olmalı diyorsanız burada size hitap edecek olan mekanlar da var. Olimpos’un en eski mekanlarından biri olan ve eskiden Öküz Bar olarak bilinen Bull Bar tam size göre. Öküz Bar büyük bir üne sahiptir ve müdavimleri çoktur. Gece açılan barda sabaha kadar eğlence sürmektedir. Kadir’in Ağaç Evleri’nin içerisinde kalan Bull Bar’a mutlaka uğrayın. Sadece Bull Bar değil ayrıca Hangar Bar da Kadir’in Ağaç Evleri’nde ve en eğlenceli mekanlardan biri.
Likya Olympos Bar, Orange Bar ve Cactus Cafe de Olimpos’un en eğlenceli mekanları arasındadır. Ayrıca Divasa Otel’in canlı müzik programları ve türkü bar konsepti çok ama çok keyifli.
Olimpos’ta Yapmadan Dönme;
1- Olimpos Plajı’nda yüzmeden,
2- Olimpos Koyu’nun kıyısında yer alan antik kentten kalan surların olduğu yere tırmanıp Olimpos plajını ve koyu fotoğraflamadan,
3- Olimpos’ta ağaç evlerde kalmadan,
4- Olimpos’ta gözlemelerin, kavuniçi dondurmanın ve kaktüs meyvesinin tadına bakmadan,
5- Çıralı Plajı’nda yüzmeden,
6- Bellerophontes ve Pegasus efsanesine konu olan Yanartaş’a tırmanmadan (özellikle gece gitmek lazım),
7- Kano kiralayarak etraftaki kayalıkları ve mağaraları keşfetmeden,
8- Dalış yaparak denizin dibini seyretmeden,
9- Bir adım ötedeki Adrasan Koyu’na uğramadan,
10- Adrasan’dan kalkan tekne turları ile Antalya’nın Maldivleri olarak ün yapan Suluada’yı görmeden,
11- Yine bir adım ötedeki Tahtalı Teleferik’e binip Tahtalı Dağı’na çıkarak tüm kıyıları fotoğraflamadan,
12- Phaselis Antik Kenti'ne uğrayıp, koylarda serinlemeden,
13- Şayet vaktiniz ve merakınız varsa Likya Yolu’nun bir kısmını yürümeden,
14- Olimpos Antik Kenti’ni ayrıntılı bir şekilde gezmeden,
DÖNMEYİN...
Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...