Antalya’nın birbiriyle anılan ayrılmaz üçlüsü Side – Perge ve Aspendos antik kentleri hakkında bilmedikleriniz neler? Side – Perge ve Aspendos’un özellikleri nelerdir?
Turizm başkentimiz Antalya denince akıllara neler gelmiyor ki? Akdeniz’in kıyısındaki masmavi plajları, göz alıcı sahilleri, bir birinden özel tatil beldeleri ve şık konaklama tesisleri... Bunun yanında Toroslar’a sırtını yaslamış onlarca antik kent, tarihi yapılar, muazzam arkeolojik örnekler ve dahası... Şöyle diyebiliriz o halde; hem doğa hem tarih hem kültür arayanlar Antalya’da çok şey bulacak.
Antalya’nın plajları, mağaraları, şelaleleri, tarihi yapıları ve antik kentleri saymakla bitmez. Lakin özellikle 3 antik kenti var ki bunları bir birinden ayrı düşünmek olmaz. Antalya tarihi Pamphylia (Pamfilya) Bölgesi’nde yer almaktadır. Dolayısıyla bu bölgenin sınırlarında kurulan onlarca antik yerleşimi barındırmaktadır. Bunların en popüler olanları ise şüphesi Side, Perge ve Aspendos’tur.
Yolunuz Antalya’ya düşerse mutlaka bu 3 antik kente zaman ayırın. Hayranlık uyandıracak kadar muhteşem ve eşsiz bu antik kentler Antalya’ya çok uzak değil. İster Alanya’da tatil yapın ister Antalya civarında, ama bu 3 kenti mutlaka görün. Şimdi gelin hep birlikte bu 3 antik kenti tanıyalım. Antalya’nın ayrılmaz üçlüsü Side – Perge ve Aspendos...
1- Side Antik Kenti
Side Antik Kenti sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin de en güzel antik kentlerinden biridir. Antalya ile Alanya arasında kalan Side, Antalya merkeze 80 km, Alanya’ya ise 60 km mesafededir. Aspendos Antik Kenti’ne 35 km ve Perge Antik Kenti’ne de 60 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşımı oldukça kolay olan Side, Manavgat ilçesine bağlıdır.
Manavgat’a bağlı bir mahalle statüsünde olan Side, yaklaşık 400 metre genişlikteki tarihi bir yarımada üzerindedir. Kelime anlamı “Nar” olan Side’nin güzellikleri saymakla bitmez...
Side, Pamfilya Bölgesi’nin en kadim liman kentlerinden biridir. Akdeniz’de ticareti elinde tutan bu nadide kent, özellikle Roma dönemi eserleri ile gelenleri büyüler. Side’de gezerken anıtsal çeşme, sütunlu caddeler, kapılar, hamamlar, tiyatro, tapınaklar ve onlarca tarihi yapı karşınıza çıkacaktır. Özellikle de Side’nin sembolü haline gelmiş olan Apollon Tapınağı göz alıcıdır.
Side Müzesi ise mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Müzenin içerisinde Side kenti kazılarında elde edilen eserler sergileniyor. Heykeller, lahitler, tanrı büstleri, takılar ve dahası...
2- Perge Antik Kenti
Perge, Antalya’nın merkez ilçelerinden Aksu sınırlarında yer almaktadır. Dolayısıyla Antalya merkeze çok yakındır (17 km). Aspendos Antik Kenti’ne yaklaşık 33 km, Side Antik Kenti’ne ve Manavgat’a 60 km uzaklıktadır.
Yılda ortalama 100 bin ziyaretçi ağırlayan Perge Antik Kenti, 2009 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi’nde yerini almıştır. Perge’ye ayıracağınız bir kaç saat inanın size çok iyi gelecektir. Caddeleri, hamamları, kapıları, tiyatrosu, stadyumu ve göz alıcı yapıları akılları baştan alacaktır. Perge Antik Kenti’nde arkeolojik kazılarda elde edilen eserler ise Antalya merkezde bulunan Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. Antalya Müzesi’ni de mutlaka gezmelisiniz.
Bergama (Pergamon)’dan başlayan ve Side’de son bulan antik yol güzergahının üzerinde yer alan Perge konumu itibariyle oldukça şanslıdır. Pamfilya Ovası’nın verimli ve bereketli toprakları Perge için yine büyük bir avantajdır. Bir adım ötesinde yer alan Kestros (Aksu) Çayı sayesinde büyük bir zenginlik kazanmıştır. Denize kıyısı olmamasına rağmen nehir sayesinde elde ettiği ulaşım ile bir liman kenti havasındadır. Denizden 12 km kadar içeride yer alan Perge 4 km doğusunda yer alan Kestros sayesinde denize açılmaktaydı.
Pamfilya Bölgesi’nde yer alan Perge bölgenin başkentidir. Side Antik Kenti ile büyük bir rekabet içinde olan Perge Antik Kenti’nin baş tanrıçası Artemis’tir. Şehirde basılan sikkelerde Artemis “Wanessa Preiia (Perge Kraliçesi)” olarak betimlenmiş ve kentin baş tanrıçası olmuştur.
Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri olan Perge’yi mutlaka gezi listenize ekleyiniz. Dünya’nın hayranlık duyduğu Perge’yi sizler neden görmeyesiniz ki...
3- Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs Köyü’nde yer almaktadır.
Aspendos Antik Kenti aslında daha çok tiyatrosu ile öne çıkmaktadır. Literatürde hep Aspendos Tiyatrosu olarak geçmektedir. Aslında tiyatro, burada kurulu olan antik kentten ayakta kalan yapıdır. Fakat günümüzde antik kentten kalan pek sağlam yapı olmadığı için gelen ziyaretçiler Aspendos Tiyatrosu’nu ziyaret etmektedir.
Aspendos Tiyatrosu tüm haşmetiyle gelenleri kendine hayran bırakmaktadır. Sadece Anadolu’nun değil, Akdeniz Dünyasının en iyi korunmuş ve en etkileyici akustiğine sahip bir Roma tiyatrosudur. Mimarı Aspendoslu Thodoros oğlu Zenon’dur. Sahne binasında yapılan çalışmalarda Anadolu Selçukluları döneminden birçok turkuaz renkli çiniler bulundu. Alaaddin Keykubad’ın burayı bir süre yazlık saray olarak kullandığı daha sonra ise sahne binasının kervansaray olarak kullanıldığı bilinmektedir. Sahne binasında kullanılan bu çiniler ise bugün Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Aspendos Antik Kenti Tiyatrosu ve Su Kemerleri 2015 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi'ne eklenmiştir. Antalya'ya 3 kez gelen Mustafa Kemal Atatürk, 9 Mart 1930 tarihindeki ilk ziyaretinde Aspendos’a da gelmiş ve “Bu tiyatroyu restore ediniz ama kapısına kilit vurmayınız. Burada temsiller veriniz, güreşler düzenleyiniz.” sözünü söylemiştir. Bu söz Aspendos sahne binasının altında duvardaki levha ile ölümsüzleştirilmiştir.
Side Antik Kenti ile Perge Antik Kenti arasında kalan Aspendos Tiyatrosu’na ve Su Kemerlerine mutlaka yolunuzu düşürmelisiniz. Dünya’nın en güzel antik tiyatrolarından birine ev sahipliği yapan Aspendos, bu üçlünün olmazsa olmazıdır.
Evet, dediğimiz gibi Antalya’nın bu ayrılmaz üçlüsü Side - Perge - Aspendos, muhteşem yapıları ile sizleri bekliyor. Medeniyetin ve kültürün beşiği Anadolu’nun bu kadim kentlerinin sesine kulak vermek lazım. Keşfetmek ve yaşamak lazım... İyi geziler diliyorum.
Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...