25 Öneri İle Mardin Gezi Rehberi | Gezilecek Yerler

Mardin hakkında merak ettikleriniz neler? 25 öneri ile Mardin'i geziyoruz. İşte Mardin’i Gezerken Yapılması Gereken 25 Çok Güzel Hareket

Sırtını Anadolu’ya yaslayarak yüzünü Mezopotamya Ovası'na çevirmiş olan Mardin bu haliyle bin bir düşüncelere dalmış gitmiş bir insana benzer. Şehrin ayaklarının dibinden başlayarak Suriye‘ye uzanan verimli Mezopotamya Ovası, insanların bu bölgeye yerleştiği ilk günden beri Mardin’in bereket kaynağını oluşturur.

Mardin'in Tarihçesi

Tarihi milattan önce 4000 yıllarına kadar uzuna Mardin birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir.

Mardin için birçok isim kullanılmıştır. Erdova, Tido, Merdo, Merdi, Merda, Maridin ve Mardin olarak sıralanmaktadır.

Çoğu kaynaklarda Mardin’in gerçek adı Merdin olarak geçer. Zira halkın çoğu da bugün böyle demektedir. Merdin adı KALELER ŞEHRİ anlamına gelir. Şehirde birçok kalenin varlığı şehrin bu şekilde isimlendirilmesini sağlamıştır. Birçok medeniyete beşiklik yapan Mardin’de Subari, Hurri, Sümer, Akad, Mitani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans, Arap, Selçuklu ve Artuklu, Osmanlı dönemine ilişkin tarihi izler yer almaktadır.

Mardin’in Osmanlıların eline geçmesine ise Mısır seferin düzenleyen Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşti.

Mardin, uzun müddet Diyarbakır, Bağdat ve Musul’un sancağı durumunda kalmıştır. Mardin sancağında halk, göçebe ve yerleşik olarak iki bölüme ayrılmaktaydı. Yerleşik halk inançları açısından Yahudi, Müslüman ve Hristiyanlar ve bir kısım Şemsilerden oluşuyordu.

Tarihle bugünü bünyesinde barındıran nadide bir kültür kenti olan Mardin, eski zamanlardaki gibi bugünde cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Tarihi Mardin olarak adlandırılan şehrin eski bölümü adeta tarihin derin dondurucusunda kalmış gibi muhteşem görünümünü hala koruyor.

Güneşin hareketleriyle günün belirli vakitlerinde değişik renklere bürünen eski Mardin şehrini keşfetmeye gelen turistlere eşsiz güzelliğini cömertçe sunuyor.

Mardin Hakkında Genel Bilgi

Mardin; Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağı, Dargeçit, Midyat, Savur, Ömerli ve Yeşilli ve Derik’ten oluşan dokuz ilçeye sahip. Mardin hakkında söylenen açık hava müzesi tabirinin boşa söylenmediğini anlamak için şehirde kısa bir gezinti yapmak dahi yeterli.

Şehirde birçok tarihi esere rastlamak mümkün. Eski kiliseler, manastırlar, camiler ve türbelerle şehir tam anlamıyla bir tarihi kent kimliğinde. Mardin’deki camilerin en eskisi, Camii Kebir Camisi. Melik Mahmut Camisi, 1314 tarihli Abdül latif Cami,1756 yılında yapılan Reyhaniye Camisi,1186 tarihli Nizamettin Beyaz gibi 13 adet tarihi cami bulunuyor.

Kartal yuvası adı verilen Mardin Kalesi, Kız kalesi, Ertemmiş kalesi; Dara Kalesi gibi 9 adet eski kaleye sahip olan Mardin’de bulunan 11 tane medrese şunlardır: Kasımiye Medresesi, Sıtkı Radariye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve 1214 tarihli Şehidiye Medresesi.

Kültürlerin birbirine kaynaştığı dostluk ve kardeşlik şehri Mardin’in en önemli mekânlarından biri de Deyrul Zafaran Manastırı’dır. Süryani halkının en önemli ibadet merkezi olan manastır bugün halen ibadete açık olmasının yansıra yerli ve yabancı birçok turistinde uğrak yerleri arasında.

Mardin ilinin 3 km doğusunda bulunan Deyrülzeferan Manastırı yukarı Mezopotamya’ya bakan yamaçlarda yükseliyor. Manastırın güney kısmı hariç diğer tarafları dağlarla çevrili. Süryanilerin tarihi ve dini değerleri arasında müstesna bir değer olarak ayakta kalmış manastır 639 yıl boyunca dünya Süryanilerine Patrik merkezliği yapmıştır. Şehirde 18 adet kilise kalıntısı mevcuttur.

Mardin’in özgün mimari yapıları arasında evlerin yeri ayrı bir öneme sahiptir. Mardin kenti temel yapı malzemesi olarak kolay işlenebilen SARI KALKER taşının kullanıldığı çeşitli motiflerle bezenmiş geleneksel evleriyle de ünlüdür. Bölgedeki çok sayıda ocaktan çıkarılan sarı kalker taşı yapı üretimine egemen olmuş kapı, pencere, asma kat için kullanılmış olup ahşap işçiliğine yer verilmemiştir.

Mardin mimarisinin en güzel örneğini Firdevs Köşkü oluşturur. Nusaybin’e giden yolda Vali konağı yanındadır. Yapı, Artuklu Melik Salih dönemine tarihlenmektedir. Günümüzde kimi bölümleri kapalı olan köşk, Mardin ev mimarisinin gelişmiş ve büyük ölçüde uygulanmış örneğidir.

Şehirdeki tüm bulunan eserlerin sergilendiği Mardin Müzesi görülmesi eserlerin arasında ilk sırayı alıyor. Her taşında ayrı bir güzellik olan Mardin’de Dara, Midyat ve Hasankeyf görülmesi gereken yerler arasında. Önemli bir mutfak kültürüne sahip olan Mardin mutfağında çok sayıda yemek çeşidi de bulunmakta. Mardin’in kültürel ve sosyal hayatına Mardin Artuklu Üniversitesi önemli bir katkı sağlıyor.

 

Tarih, kültür, inanç ve turizm ile ticaret şehri özelliklerini içinde barındıran harika bir medeniyete beşiklik olan Mardin’in güzelliği şehirlere ilham kaynağı olmaktadır.

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin’i Gezerken Yapılması Gereken 25 Çok Güzel Hareket

1- Mardin çarşında yürürken mis gibi kokan sıcak bir Süryani çöreği yemeden dönmeyin

2- Mardin’de Murat Cerciş Konağın, Mezopotamya manzaralı terasında karanfilli limonata içmeden dönmeyin.

3- Mardin’in Ulu Camii civarındaki dar sokaklarda kaybolun ve mutlaka yolunuz Ulu Cami’ye çıkacaktır.

4- Zinciriye Medresesi'nin üst çatısından Mezopotamya ovasını izleyin ve bol bol fotoğraflayın.

5- Reyhani gecesi düzenleyen restoranlardan birine gidin, kavurma dolması ve mumbar yiyin.

6- Mardin Müzesinin önündeki Selonun Çay Bahçesinde yöresel limonata olan ASİR için.

7- Yol üzerindeki herhangi bir çerezciden mavi boyalı badem şekeri alın ve gezerken yiyin.

8- Gündüz mezarlık, geceleri gerdanlık olan Mardin’de gece de mutlaka dolaşın, gece fotoğrafları çekin.

9- Nusaybin yolu üzerinde bulunan Doğu’nun efesi olan Dara Harabelerine gidin ve Nekropolisi gezin.

10- Bir Süryani ile tanışın sohbet edin, onlardan Manastırda yaşamış olan Bahe amcanın öyküsünü dinleyin.

11- Mardin’in en eski kilisesi olan Kırklar Kilisesi’ni gezmeden gelmeyin, yapılış hikâyesini öğrenin.

12- Mardin’in ara sokaklarında bulunan Abbara’ların en yoğun olduğu sokakları bulun ve sokakları keşfedin.

13- Mardin’in emektar belediye görevlisi olan yük eşeklerinin evler arasında dolaşmasını izleyin ve fotoğraflayın.

14- Mardin’de üretilen Süryani şarabı Turabbin’i deneyin. Manastır ve Dara markalar en iyisidir.

15- Yöresel yemek denemek istiyorsanız yeni Mardin'de bulunan Ebrar Restoran’a gidin harikadır.

16- Deyrülzafaran manastırını Süryani rehber eşliliğinde gezin ve bahçesinde bol safranlı çay için.

17- Kasımiye Medresesi’ne gidin ve meydan avlusundaki havuzların tasavvufi anlamlarını öğrenin.

18- Mardin’den Midyat’a geçerken yol üzerindeki Savur ilçesine bağlı Kıllıt / Dereiçi Köyünü ziyaret edin ve dere kenarında köy sakinleriyle bir çay için.

19- Midyat’ta Telkâriciler çarşısında dolaşın ve eşinize bir telkâri kolye veya kendinize bir tesbih alın.

20- Midyat Devlet Konuk evini gezin ve üst terastan kadim Turabbin Ovasını izleyin fotoğraflayın.

21- Mardin Kalesi’nin yakınındaki evlerin çatısında güvercin besleyen ve uçuran kent halkını izleyin.

22- Mardin Ulu Cami etrafındaki esnaftan Süryani tülbentleri ve kök boyadan el baskılı bez ürünler ile Şahmeran öykülerini anlatan hediyelik eşyalar alın.

23- Mardin Caddesinde Olgunlaşma Enstitüsü ve PTT binalarının gezin ve fotoğrafını çekin.

24- Nusaybin ilçesinde bulunan Beyazsu dere kenarında bulunan bir restoranların yer sofralarına oturun ve mangalda kuzu şiş ve patlıcan kebap yiyin. Yanında buz gibi yayık ayran isteyin.

25- Bir Mardin evinin içini gezmeye çalışın, kalabiliyorsanız evin çatısından yıldızları izleyin.

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.