Bozburun | Bozburun Yarımadası Gezi Rehberi

Bozburun-Bozburun Yarımadası Gezi Rehberi

Bozburun Yarımadası Gezi Rehberi; Bozburun Yarımadası’nda gezilecek görülecek muhteşem güzellikteki yerler nereler? Bozburun'da Neler Yapılır? Bozburun Hakkında Bilmedikleriniz...

Bozburun, Türkiye'nin en nadide yerleşimlerinden biridir. Bozburun Yarımadası tüm gizemi ve cazibesi ile sizleri bekliyor...

Ege Bölgesi’nin en bakir en özel rotasına çeviriyoruz yönümüzü. Türkiye’nin güneybatısında Marmaris’e bağlı, dağlık coğrafyası ile ünlü Bozburun Yarımadası, gidip de görenlerin hayranlık duyduğu bir yerdir. Bambaşka bir ruh ayrı bir nefestir Bozburun...

Bozburun Nerededir? | Bozburun Hakkında Bilmedikleriniz

Bozburun, Muğla ilimizin Marmaris ilçesine bağlıdır. Bozburun’un da üzerinde bulunduğu yarımada Bozburun Yarımadası olarak anılmaktadır. Fakat yarımada üzerinde Bozburun dışında da gezilecek görülecek şahane yerler var.

Peki Bozburun’a nasıl ulaşım sağlanır? Marmaris’ten Hisarönü’ne geldiğinizde sağa kıvrılan yol Datça’ya, sola kıvrılan ise Bozburun yönüne gider. Marmaris’ten yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan Bozburun’a ulaşım bir saat civarı sürüyor. Marmaris Otogar’dan Bozburun’a kalkan dolmuşlar bulunmaktadır. Şayet kendi aracınız yoksa otogardan dolmuşla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bozburun Yarımadası, ülkemizin batısında bulunan yarımadaların içerisinde en güneyde kalandır. Akdeniz ve Ege’yi kucaklayan bu yarımadalardan Bozburun Yarımadası hem en güneyde kalan hem de en bakir olanlardandır.

Süprizlere gebedir Bozburun Yarımadası; şaşırtıcı ve gizem yüklüdür. Esen rüzgarın getirdiği mis gibi çiçek kokuları, çorak coğrafyanın binlerce yıllık geçmişine karışır. Boz tepeler tam içinizi ürpertmişken birden karşınıza çıkıveren güzelliklere bakmaya doyamazsınız. Seyre dalarsınız, aklınızdan nice efsaneler nice hikayeler geçer. Sahi dersiniz “Nasıl yaşamış insanoğlu asırlar boyu bu bakir ama gizem dolu coğrafyada?”

Antik Karya Yolu’nun güzergahı buralardan geçer. 850 kilometrelik uzunluğu ile “Türkiye’nin En Uzun Antik Yürüyüş Rotası” olan Antik Karya Yolu yürüyüş tutkunlarına unutulmaz bir rota sunar.Karya döneminin izleri an ve an karşınıza çıkıverir Bozburun Yarımadası keşfiniz boyunca.

Bozburun Yarımadası Türkiye’nin en az bozulmuş, en bakir kalan yerlerinden biridir. Dağlık ve çorak yapısı onu farklı ve ulaşılmaz kılıyor elbet. Yüksek tepeleri, birbirinden güzel koyları, şirin belde ve köyleri ile apayrı bir kültür barındırıyor. Konumu itibariyle Datça Yarımadası’nın güneyinde kalan Bozburun Yarımadası tarihte “Trakhei” ismiyle anılmıştır.

İki Yunan adasına komşudur Bozburun; güneyinde 17 kilometre mesafede Rodos Adası yer alırken, 7.5 kilometre batısında ise Simi Adası (Sömbeki) bulunur. Yüzyıllar boyunca stratejik önem taşıyan konumu ile Akdeniz’de önemli bir yere sahipti yarımada. Deniz ticaretinin önde gelen limanlarına ev sahipliği yaptı.

Bugün yarımadayı keşfe çıktığınızda göreceğiniz yüzlerce yıllık kalıntılar insanoğlunun Bozburun’daki yaşam serüvenine ışık tutar. Dedim ya hani, şaşkınlık uyandıracak kadar gizemli bir coğrafya burası, bir o kadar da muhteşem...

Peki Bozburun Yarımadası’nda nereler gezilir?

Bozburun Yarımadası Gezilecek Yerler

1. Bozburun Merkez

Yarımadanın ilk uğrak yeri olmalı Bozburun merkez. Yaklaşık 2000 kişinin yaşadığı, sakin kendi halinde bir yerleşim burası. Gürültü yok, huzur çok; büyük gösterişli tesisler ya da mekanlar bulamazsınız, şirin ufak pansiyon ve restoranlar çarpar gözünüze. Bir de fotoğraf karelerinde hep yerini alan Bozburun’un Merkez Camii.

Bilge Umar’a göre Bozburun’un geçmişi 4000 yıl öncesine gider. Karya sınırlarındaki Bozburun Yarımadası’nda birçok antik yerleşim kurulmuştur. Bozburun’da kurulan Larymna kenti bugün halkın kale dediği yerdir ve az da olsa kalıntıları günümüze ulaşmıştır. “Kum Halkı” denilen bölgenin insanları M.Ö. 2000’lerde bu dağlık coğrafyada yaşam sürmüştür.

Bozburun özellikle gulet dediğimiz özel gezi teknelerinin yapımı ile ün salmıştır. Hatta guletlerin en iyi yapıldığı yerdir. Halkın en büyük geçim kaynaklarından biri olan gulet yapımı, bir nevi babadan oğula aktarılan meslek. O yüzdendir ki her yıl Ekim ayı “Uluslararası Bozburun Gulet Festivali” düzenlenir. Mavi yolculuğa çıkan teknelerin de mutlak uğrak yeridir Bozburun merkez.

Berrak denizi ve masmavi koyu ile Bozburun merkezde huzur dolu bir tatil yapabilirsiniz. Simi Adası’na yakınlığı ile ada manzarasını seyre dalacağınız Bozburun’un hemen önünde ise Yeşil Ada; koydan uzaklaştıkşa sırayla Kiseli Adası ve Kızıl Ada yer alır.

Bozburun merkezden kalkan teknelerle etraftaki koyları keşfetmek için tura katılmak mümkün. Kıyı boyunca yapacağınız yürüyüş ile birçok dükkan, hediyelik eşya satan yer, kafe, deniz ürünleri lokantası bulmanız mümkün. Butik oteller ve pansiyonlar ise yine kordon boyunca sıralanan konaklama seçenekleri.

Bozburun merkezde limanın hemen arka tarafında Amas Plajı yer almaktadır. Bozburun Marina ise yatlara ev sahipliği yapmaktadır. Taze balık bulabilmek her daim mümkün Bozburun’da.

Ünlü sanatçı Bülent Ortaçgil’in yaşadığı, birçok ünlünün vazgeçilmezi, Bill Gates ve Abramoviç gibi dünyanın en zenginlerinin sık sık geldiği Bozburun, muhteşem denizi ve koyları ile çok beğeniliyor.

Bozburun merkezde güzel bir akşam yemeği, ama onun öncesinde sakin ve unutulmaz bir gün batımını mutlaka yaşayın.

2. Söğütköy

Söğütköy, Bozburun merkezden yaklaşık 15 dakika mesafede bulunan Marmaris’in köyüdür. Lezzetli Ahtapotu ile ün salan Söğütköy, Bozburun kadar özel, Bozburun kadar cezbedici güzellikte.

Ege bölgesinde Akdeniz’e kucak açan coğrafyası ve masmavi denizi ile Söğütköy nefes kesicidir. Bakir koyları, nefes kesen manzarası ile büyüleyicidir güneş doğarken de batarken de...

Karya Uygarlığı’nın Thyssanos Antik Kenti'dir aynı zamanda Söğütköy. Herhangi bir arkeolojik çalışma olmamasından dolayı bu kenti gezemeseniz de, 4 bin yıllık geçmişin sizinle olduğunu hissedersiniz Söğütköy’de.

Deniz kıyısında bulunan balık lokantaları taze deniz ürünleri ile gelenleri ağırlar. Ahtapotun en çok yakıştığı yerdir belki de burası ve daha nice deniz mahsullerinin.

Söğütköy’ü en güzel şekilde yaşamak için Taşlıca’ya gider gibi yükselmek lazım. Taşlıca köyüne giderken aracınızı kenara çekip manzaraya dalmak yapacağınız en güzel şeylerden biri olacaktır.

Yukarıdan manzara enfes, Söğütköy bu haliyle bir tablo gibi durur karşınızda. Bir ressamın yağlı boya tablosundan fırlamış gibi, tual üzerinde değil canlı canlı elinizdedir Söğütköy. Tam karşıda duran büyük ada Söğüt Adası'dır. Onun daha güneyindeki Değirmen Adası, yine güneydeki daha küçük olan Suluca Adası’dır. Taşlıca Adası ise anakaraya daha yakın olandır.

Söğütköy’de gezilecek çok yer yok. Kafa dinlemek için, sakinlik arayanlar için burası doğru bir tercih olacaktır. Gelmişken ahtapotunun ve deniz ürünlerinin tadına bakmamak haksızlık olacaktır. Burada bulunan meşhur restoranlar; Octopus Restoran, Kaptan’ın Yeri, 2Deniz Suit&Restoran, Keçi Bükü, Ahtapotçu Mehmet Usta, Manzara Restaurant, Deniz  Kızı Restaurant, Yalıbaşı Yasemin Restaurant...

Konaklama imkanı sunan pansiyon ve butik oteller ise dilerseniz denize sıfır dilerseniz nefis manzaraya sahip konumda. Tercih sizin elbet.

3. Taşlıca Köyü

Söğütköy’den 5 kilometre mesafede fakat biraz yolun engebeli oluşu biraz da manzaranın muhteşemliği Taşlıca’ya giden sürenizi uzatacaktır. Zira Taşlıca’ya gelmeden yol üzerinde durup Söğütköy manzarasını, adaların ve koyların güzelliğini, Datça Yarımadası ve Simi Adası’nın silüetini izlemek isteyeceksinizdir.

Marmaris’in en uzak köyü Taşlıca. Yaklaşık 50 kilometre mesafede fakat neredeyse iki saati buluyor Marmaris’ten buraya ulaşmak.

Adı gibi “Taşlı” bir köy burası, “her yer taş” demekten alı koyamıyorsunuz kendinizi. Daha köyün girişinde tepede yarım kalmış taş bir değirmen karşılıyor sizi. Evlerin hepsi taştan yapılmış. Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı 150 haneli bir köy Taşlıca.

Zor bir yaşam var Taşlıca köyünde. Köy halkının yıllar içerisinde yaşadığı en büyük problem su sıkıntı olmuş. Köylülerle konuştuğunuzda size anlatacaklardır neler yaşadıklarını bu zorlu yaşam serüvenlerinde. Etrafta göreceğiniz eşeklerin sayısının çok oluşu da bu yüzden. Kuyulardan çektikleri suyu taşımada kullanılan eşekler Taşlıca köylüsünün en büyük yardımcılarıymış.

Şimdilerde evlerinde inşa ettikleri su sarnıçları ile su sıkıntısı azalan halkın en büyük geçim kaynağı hayvancılık burada. Etrafta göreceğiniz küçük baş ve büyük baş hayvanlar da bu taşlık coğrafyayla uyumlu bir yaşam sürmekte. Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri tarım ürünleri doğal; badem, incir ve keçiboynuzu ağaçları ise olmazsa olmazlardan.

Fakat köyün halkı bir o kadar da mesut, çünkü kendi kaynaklarını kullanarak doğal bir yaşam sürmek için mücadele etmişler hep. Nihayetinde kendi kendine yetebilen bir köy olmuş çıkmış Taşlıca. Ürünler organik ve doğal, son derece sağlıklı. Heybetli incir ağaçları ve harnuplar (keçiboynuzu ağacı) ayrı bir hava katıyor Taşlıca’ya.

Taşlıca köyünün etrafı kalıntılarla dolu, antik Phoinix kentinin yıkılmış yapıları sık sık karşınıza çıkıyor. 4 bin yıllık tarihi nekropol kalıntıları, sur duvarları Taşlıca’ya zenginlik katıyor.

Kırkkuyular denilen yer ise Rumlardan kalma su kuyuları aslında. Kırkkuyular, Serçe Limanı yönüne döndüğünüzde yol üzerinde göreceğiniz kuyular. Elinde bidonları ile su dolduran kadın ya da erkekleri görebileceğiniz yer. Türkiye’de halen bu manzaraları görmek de içinizi burkuyor modern dünyada. Mübadele öncesi Rumlar yaşamış Taşlıca civarında.

Kırkkuyular denilen yerde ise Sindilli adında bir köy bulunmaktaymış. Zamanla şartlar uygunsuz olunca şimdiki Taşlıca’yı kurmuşlar. Burada durduğunuzda eski Sindilli Köyünden kalan taş evlerin yıkık dökük kalıntılarını göreceksiniz.

4. Serçe Koyu ve Limanı

Taşlıca köyünden yaklaşık 15 dakika mesafedeki Serçe Koyu ve Limanı gidebileceğiniz son kara yolu güzergahı. Evet Bozburun Yarımadasının kara yolu ile gidilen en uç noktası burası. Bu son soktada bir nefes mola derseniz tertemiz ve ıssız koyu ile Türkiye’nin en korunaklı limanı Serçe Limanı sizi karşılayacak.

Burası tekneler için sığ bir liman aslında. Bu limandan daha aşağısı Rodos Adası zaten. Koyun iki yönde bulunan limanlarından kuzeydeki Serçe Limanı, güneydeki ise Akça Limanı’dır. Etrafı tepelerle çevrili olduğu için rüzgar almaz burası. Korunaklı bir koya sahip olan Serçe Limanı'nda balıkçı teknelerini, küçük motorları ve yatları göreceksiniz. Bir tane işletme olan koyda başka hiç bir tesis ya da yerleşim bulunmamaktadır.

Serçe limanının civarında suyun altında bulunan bir batık ise dikkat çekicidir. 11. yüzyıla tarihlenen batıkta çalışmalar yapılmış ve çıkarılan eşyalar Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür.

Serçe koyunun denizi öylesine sakin ve temiz ki, cam gibi dibi gözüken sularda ruhunuza yelken açmak isteyeceksiniz. Buraya gelmek için zorlu ve virajlı yolları aşmanız gerekse de geldiğinize değecek güzellikte.

5. Bozukkale (Loryma Antik Kenti)

Öncelikle buraya karadan ulaşım olmadığını belirtelim. Serçe Limanı'ndan kalkan küçük teknelerle Bozukkale'ye ulaşmak mümkün. Teknelerden biri ile anlaşıp Bozukkale’ye gidebilirsiniz.

Bozukkale Körfezi korunaklı bir koy ve mavi tur yapan tekneler için önemli bir durak haline gelmiştir. Tıpkı tarihte olduğu gibi; M.Ö. 1412 yılında Atina donanmasının konakladığı yerdir burası.

Karya döneminin Loryma kenti burada kurulmuştur. Loryma’ya ait kalıntıların çoğu harap durumdadır. Fakat koyun girişinde Burunbaşı denen tepe üzerinde Loryma antik kentine ait en büyük kalıntı olan kale dikkat çekmektedir. Manzara yine nefes kesici, yine gizemli ve yine çok güzel.

Koyda 3 tane restoran yer almaktadır; Ali Baba Restoran, Sailor’s House ve Loryma Restoran. Yolunuz Bozukkale’ye düşmüşse bu restoranlardan birinde balık yiyip eşsiz manzarayı seyre dalmayı unutmayın.

6. Selimiye Köyü ve Selimiye Koyu

Bozburun Yarımadası’nın en özel koylarından birisidir Selimiye. Öylesine göz alıcı öylesine cezbedici ki, Bozburun’a doğru kıvrılırken tepeden göreceğiniz manzaraya hayran kalırsınız. Selimiye; antik Hydas kentinin mirasçısı, bir zamanların “Losta” diye anılan balıkçı kasabası, şimdilerin en özel kaçış rotası. Öylesine çok şey var ki Selimiye’de yapacağınız ve tadacağınız... DEVAMINI OKU...

7. Bayır Köyü ve Çiftlik Koyu

1900 yaşındaki tescilli dev çınar ağacı ile adını duyuran Bayır Köyü, Marmaris’in ve Bozburun Yarımadası’nın en güzel köylerinden biridir. Selimiye’ye yakın konumda bulunan (yaklaşık 20 dakika) Bayır köyü deniz kıyısında değil fakat uğradığınıza değecek bir köy. Zira dev çınarın altında bulunan kahvede bir çay molası bile iyi gelecektir size.

Çınarın etrafında bir tur dönenin ömrü uzar inanışı var  burada. Siz de bir tur atıp ardından Marmaris’in asırlık tek zeytinyağı fabrikası olan Yağhane’yi ziyaret edip en son doğal ürünlerden satın alarak Bayır köyünün keyfini çıkarabilirsiniz.

Buradan 15 dakika mesafedeki Çiftlik Koyu’na da uğramak lazım. Bozburun Yarımadası’nın en güzel koylarından biridir Çiftlik. Çiftlik köyü ve Çiftlik adasına ev sahipliği yapan koyda, restoranlar, pansiyonlar mevcut. Özellikle belirtelim ki Çiftlik Plajı yüzme molası için ideal bir yer ve iri kumu-tertemiz suyu ile dikkat çekmektedir.

8. Turgut Köyü ve Turgut Şelalesi

Bozburun Yarımadası üzerindeki en popüler uğrak noktalarından biridir Turgut Köyü ve Şelalesi. Önce şelaleye çıkıp patika yollardan yürüyüp şelalenin keyfini çıkarabilirsiniz. Şelale büyük değil ama hemen üst kısımda oluşmuş küçük göletçiklerin buz gibi suyuna girebilir, yazın sıcağı hafifletebilirsiniz. Buz gibi suyun üzerine kurulu masalarda taze demlenmiş çay ya da kahve keyfi yapabilirsiniz.

Turgut Köyü ise turizmle beraber gelişen, şirin bir köy ve denize girme şansınız olacaktır burada.

9. Orhaniye – Kızkumu

Denizin ortasında yükselen kum tabakasıyla dikkat çeken yer Kızkumu. Sadece bu değil elbet, efsaneleri ile ün salmış, Bybassos kentine barınak olmuş yer Kızkumu. Marmaris’e bağlı Orhaniye, Bozburun Yarımadası’nın olmazsa olmaz duraklarından biridir. Orhaniye denince akla Kızkumu gelir direk. Kulaktan kulağa aktarılan efsanesi ise... DEVAMINI OKU...

10. Turunç – İçmeler

Bozburun Yarımadası’nda bulunan Marmaris’e en yakın görülmesi gereken yerlerden bazılarını da Marmaris Gezilecek Yerler Listesi yazımızda okuyabilirsiniz. DEVAMINI OKU...

Bozburun Yarımadası’ndan Yapmadan Dönme;

- Bozburun’a gidip de taze ve leziz deniz ürünlerinin tadına mutlaka bakın. Bozburun merkezde ya da Söğütköy’de bulunan balık restoranlarında ahtapot, kalamar, karides, birçok balık türü ve mezeler mevcut.

- Yöresel tatları da mutlaka deneyin. Kabak çiçeği dolması, ot kavurması, çıntar kavurması ve çıntar köftesi, çıtırmak tatlısı (bal, badem, şeker ve susamdan yapılır), köreme böreği ve dahası...

- Bozburun’da Salı günü kurulan pazara uğrayın. Köylülerin kendi el emekleri, yetiştirdikleri ürünleri tezgahlarda yerini alacak. Taze meyve-sebze, yöresel el  işleri satın alabileceğiniz Bozburun’a ait kıymetlilerden.

- Bir diğer kıymetliler de bal ve badem şüphesiz. Sadece Datça’da yetişen ürünler değil bunlar. Bozburun’un hem balı hem bademi (payamı) çok meşhur. Çam balı, kekik balı, ayrıca harnup (keçiboynuzu) pekmezi çok lezzetli ve çok sağlıklı organik ürünlerden.

- Kekik, adaçayı, mor karabaş otu, nane gibi tazecik otları meşhur yarımadanın. Zeytini de leziz ve doğal yani alınabilecekler listesinde olabilir.

- Bozburun’un meşhur Peksimet’ine denk gelirseniz tadın. Peksimet uzun süre dayanmasından dolayı özellikle denize açılan balıkçılar tarafından uzun yıllar tüketilmiş bir yiyecek. Raf ömrü uzun, bu bakir ve denizle çevrili coğrafyada talep görmesi de normal haliyle.

- Bozburun’dan kalkan günlük gezi tekneleri ile tura katılıp etraftaki koyları mutlaka görün. Kara yolu olmayan koylarda tekne ile yapacağınız mavi keşif sizi Bozburun'a bir kez daha hayran bırakacak.

- Taşlıca’ya giderken aracınızı mutlaka kenara çekin ve manzarayı izleyin. Hayatınızda gördüğünüz en güzel manzaralardan biri olacak bu; gün doğumu ya da gün batımı olursa değmeyin keyfinize.

- Bu huzur veren tatil için güzel bir kitap tavsiyesi; Bilge Umar’ın "Karya" isimli kitabı. Tatilinize anlam katacak emin olun.

- Vaktiniz varsa şayet ve yürüyüşe meraklıysanız Antik Karya Yolu’nu yürüyün.

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.