Köprülü Kanyon Milli Parkı Gezi Rehberi

Köprülü Kanyon Milli Parkı Gezi Rehberi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı hakkında bilmedikleriniz neler? İşte doğası, tarihi ve aktiviteleri ile dikkat çeken Köprülü Kanyon...

Antalya’nın dört bir köşesi turizm potansiyeli ile göz dolduruyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı ise il sınırlarında bulunan ve adı herkesçe bilinmeyen gizli bir cennet. Buraya özellikle de rafting yapmak için gelenler kanyonun keyfinden vazgeçemiyor. Ziyaretçileri buraya çeken sadece rafting değil elbet. Burada var olan müthiş doğa, mağaralar, kanyonlar, akan suyun büyüsü ve yüzlerce yıllık Selge Antik Kenti’nin geçmişi...

Köprülü Kanyon Milli Parkı’na yolunuz düşerse yazımıza göz atmadan keşfe çıkmayın. Burada konaklama yaparsanız büyük keyif, yapmasanız bile dolu dolu geçireceğiniz koca bir gününüz olacak kanyonda. Şimdi gelin Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı tanıyalım...

Köprülü Kanyon Milli Parkı Nerede?

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya’nın kuzeydoğusunda yer alır ve Antalya merkeze yaklaşık 90 km mesafededir. Kanyon, Antalya’nın şelalesiyle ünlü Manavgat ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Manavgat merkeze ise yaklaşık 65 km mesafe bulunur.

Alanya tarafından gelirseniz yaklaşık 115 km yol katetmeniz gerekiyor. Antalya’nın Akdeniz kıyısındaki sıcacık kumlarının aksine, Toroslar’ın gölgesinde serin ve eşsiz bir yerdir Köprülü Kanyon.

Köprülü Kanyon konum için Tıklayınız...

Köprülü Kanyon Hakkında Genel Bilgi

Öncelikle belirtelim ki milli parka giriş ücretsizdir. Ayrıca buraya kendi aracınızla gelecekseniz yolların düzgün olduğunu da belirtelim. İçiniz rahat bir şekilde kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. En azından kanyonun meşhur köprüsüne (Oluk Köprü) kadar yollar rahat ve sıkıntısız. Köprüden sonra yol daralıyor.

Köprülü Kanyon Milli Parkı 366.140 dekarlık bir alanı kapsar. Bu zengin bölge 1973 senesinde milli park olarak kabul edilmiştir. Milli park içerisindeki kanyon, kanyonun ortasından akan Köprüçay (Köprü) Nehri, nehir üzerinde bulunan tarihi Oluk Köprü ve 1250 metrelik rakımda kurulmuş olan Selge Antik Kenti buraya büyük bir görsellik ve gizem katmaktadır.

Köprülü Kanyon ismini, yine nehir üzerinde bulunan Oluk Köprü’den almaktadır. Roma dönemi eseri olan bu köprü kanyonun simgesi haline gelmiştir.

Bugün Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon yaklaşık 14 km uzunluğa, ve 100 metreyi aşan yüksekliğe sahiptir. Manavgat’ın Bolasan Köyü ile Beşkonak Köyü arasında akan Köprüçay, ülkemizin bu en uzun ve en güzel vadilerinden olan Köprülü Kanyon’a hayat verir.

 

Toros Dağları’nın eteklerinde  yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı farklı ve özel kılan çok etken var:

Birincisi; Akdeniz Bölgesi’nin en büyük servi ormanı burada yer alıyor. Milli park içerisinde kızılçam ve makilik alanlar yaygın ama bununla birlikte 400 hektaralık saf servi ormanı buraya farklılık katmaktadır.

İkincisi; yaz-kış debisi yüksek olan ve üzerinde rafting sporuna imkan sağlayan Köprüçay Nehri. Türkiye’nin en popüler rafting alanlarından biridir Köprülü Kanyon. Köprüçay Nehri ise farklı su sporları dahil olmak üzere özellikle rafting için bulunmaz bir parkurdur.

Üçüncüsü; Selge Antik Kenti’dir. Antik kentten ayakta kalan tiyatro ve kalıntılar bölgenin yüzlerce yıllık geçmişini fısıldamaktadır. Gizemli bir tarih barındıran Selge (Altınkaya Köyü), milli park içerisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Dördüncüsü; Adam Kayalar’dır. Bir diğer ismi Şeytan Kayalar olan bu oluşumlar milli park için eşsiz bir görselliktir.

Beşincisi; zengin florası ve faunasıdır. Birçok bitki çeşidini barındıran milli parkta flora zenginliği, ayrıca nesli tükenmekte olan bazı hayvan türleri ve endemik türleri ile de fauna zenginliği gözlemlenir.

Altıncısı; Hrisriyanlığın en önemli misyonerlerinden olan Aziz Paul’un yürüdüğü yolun bir kısmının bu park içerisinde kalması. 2008 yılında açılan Aziz Paul Yolu Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarından da geçmektedir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda Gezilecek-Görülecek Yerler

1- Köprüçay Nehri

Kanyona hayat veren nehirdir. Antik dönemde Eurymedon ismiyle anılmaktaydı. Köprüçay, Isparta’nın Sütçüler ilçesinin yakınlarındaki Toros Dağları’ndan doğar, birçok kanyonadan geçerek Serik ilçesinin güneyinden Akdeniz’e dökülür. Birçok kaynakla beslenen nehrin yılda ana çıkış yeri Anamas Dağı’dır. Anamas Dağı’ndan doğan Ayvalı Çayı ve Karacahisar dereleri birleşir, Köprüçay’ı oluşturur.

Bir diğer kaynak ise Pınargözü Mağarası’ndan çıkan Pınargözü Çayı’dır. Isparta’nın Yenişarbademli ilçesi sınırlarında kalan Pınargözü Mağarası ise hakikaten görmeye değer, ülkemizin en uzun mağaralarından biridir. Isparta yöresi bol su kaynakları ile onlarca nehire hayat vermektedir. İşte Köprüçay da kaynağını Isparta topraklarından almaktadır.

Köprüçay Türkiye’nin en önemli rafting parkurlarından biridir. Coşkulu akan nehirde alabalık bulunmaktadır. Ayrıca Köprüçay içerisinde endemik balık türleri bulunur: Antalya Dikeni (capoeta antayensis) ve Pseudophoxinus Fahrettini denilen bu iki tür sadece Köprüçay’ın içinde yaşar.

Ayrıca Köprüçay asırlar içerisinde taşıdığı alüvyonlar ile Serik Ovası’nı oluşturmuştur. Menderesler çizerek bu ovayı aşan Köprüçay Nehri en son Akdeniz ile buluşur.

Köprüçay’ın rengi, görüntüsü ve doğası içinizi ısıtır. Huzur veren bir atmosferi olan Köprüçay Antalya’nın neminden ve sıcağından kaçmak isteyenlere büyük bir alternatiftir.

2- Tarihi Oluk Köprü

Bugün Köprülü Kanyon’da çay üzerinde 2 adet tarihi köprü yer almaktadır. Bunlardan en meşhur olanı ise sizin de ziyaretiniz sırasında durup fotoğraf çekmek isteyeceğiniz Oluk Köprü’dür. Eski ismi Eurymedon Köprüsü’dür. Roma dönemi eseri olan bu antik köprü Köprüçay’ın üzerinde süslü bir ziynet eşyası gibi ışıldamaktadır.

M.S. 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen Tarihi Oluk Köprü, 22 metre uzunluğunda 2.70 metre enindedir. Çaydan yüksekliği ise yaklaşık 35 metredir.

Tarihi Oluk Köprü kanyonun en sarp yerinde inşa edilmiştir. İki yakayı birbirine bağlayan bu köprü aslında iki önemli bölge arasında da önemli bir ulaşım aracıydı. Pisidya ile Pamhylia bölgeleri arasında potansiyel bir erişim noktasıydı. Pisidya bölgesinin önemli kenti Selge, Pamphylia bölgesinin önemli kentleri Side ve Aspendos ile bu köprü sayesinde ulaşım sağlıyordu.

Hem kanyona hem de ırmağa adını veren köprü yüksekliği ile dikkat çekmektedir. Tek kemerli köprünün sağlamlığı dikkatlerden kaçmaz. Pisidya bölgesinin baş şehri Selge’ye açılan önemli bir kapı olması açısından tarih boyunca büyük önem arzetmiştir.

Köprüçay üzerinde bulunan bir diğer köprü ise Aspendos yakınlarında yer alır. “Belkıs Köprüsü, Köprüpazar Köprüsü, Aspendos Köprüsü” gibi isimlerle anılan köprü Side ve Aspendos şehirlerinin ulaşımını kolaylaştırıyordu. Lakin günümüzde var olan köprü Anadolu Selçuklu döneminde Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yeniden yaptırılan köprüdür.

3- Adam Kayalar (Şeytan Kayalar)

Milli park içerisinde en ilginç yerlerden biridir. Selge Antik Kenti’ne gitmeye karar verirseniz  bu kayalar karşınıza çıkacak. Yüzyıllar boyunca yaşanan aşınmalarla insan silüetlerine bürünen Adam Kayalar sanki birer insan şekliyle karşınıza çıkıveriyor.

Konglomera denilen kayalardan oluşan bölge fantastik görünümüyle ilgi çekmektedir. Konglomera; Kum ve çakılların birleşmesi ve sertleşmesi sonucunda oluşmuş kaya kütlelerine denir. Yaklaşık 10 kilometrelik bir alana yayılan Adam Kayalar’ın görüntüsü adeta Toroslar’ın Kapadokyası izlenimi yaratmaktadır. Milyonlarca yıllık bu oluşumlar doğanın sunduğu bir mucize gerçekten.

Yükseklikleri 70 metreye kadar ulaşabilen kayalar ayakta duran bir insan misali sizi karşılıyor. Sandal ağaçlarının şirinliği Akdeniz’de olduğunuz hissini kamçılıyor. Çoğu zaman yürüyüş tutkunları için harika bir rota sunan Adam Kayalar’da, dilerseniz yol üzerinde küçük bir fotoğraf molası verebilirsiniz. Dilerseniz bol oksijenli ve macera dolu bir doğa yürüyüşü ile bölgeyi daha fazla keşfedebilirsiniz.

4- Selge Antik Kenti

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın üst kısmında bulunan eşsiz bir antik kent burası. 1250 metre rakımda geçmişle bugünün zorlu ve görkemli birlikteliği Selge...

Buraya gelmişken Selge’yi mutlaka görün derim. Böylesi yüksek bir noktada kurulan kentin tiyatrosu bile başlı başına bir sebep ziyaret etmek için. Şaşkınlık ve hayranlık içinde kalacağınız sıradışı bir antik kent Selge...

Selge Antik Kenti hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ...

5- Tazı Kanyonu

Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde fırsat dahilinde görülmesi gereken yerlerden biridir Tazı Kanyonu. Gaziler Köyü’ne yakın olan kanyon manzarası ile büyülüyor. Yolun bir kısmı zorlu olsa da doğa içinde yürüyüş yapabileceğiniz, nefes alabileceğiniz çok keyifli bir rota. Kampçılar ve yürüyüş severlerin en gözde rotalarından biri olmayı başaran kanyonun manzarası çok etkileyici.

Bir diğer ismi Bilgelik Vadisi olan kanyonun yüksekliği yaklaşık 400 metreyi buluyor. Şayet giderseniz çok dikkatli yürüyün zira kayalıklar sivri ve yükselti bir hayli fazla. Manzara ise nefes kesici güzellikte...

Köprülü Kanyon’da Köprüçay Üzerinde Rafting

Türkiye’de Rafting denince akıllara ilk gelen yerlerden biridir Köprülü Kanyon. Köprüçay’ın debisinin yüksek oluşu rafting için uygun ortam sağlamaktadır. Aynı zamanda Köprüçay, ülkemizde rafting yapılan en temiz nehir olarak öne çıkmaktadır. Bu adrenalin dolu eğlenceli aktivite için her yıl yüzlerce macerasever Köprüçay’ın yolunu tutuyor. Özellikle de temmuz, ağustos ve eylül ayları, raftinge talebin en çok olduğu aylar.

Rafting yapmak için profesyonel olmanıza gerek yok. Köprüçay’ın etrafından birçok rafting firması var ve size yardımcı oluyorlar. Size eşlik edecek olan bir eğitmen gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Böylece bota bindiğiniz an düşmemek için neler yapmanız gerektiğini öğreniyorsunuz.

 

Sabah 09:00 ile akşam üzere 18:00 arası rafting yapabileceğiniz saatler. 14 kilometrelik parkurda yaklaşık 2 buçuk saat süren bir macera sizi bekliyor. Köprüçay’daki parkurun zorluk derecesi ise herkes için ideal yani profesyonel olmanıza gerek yok.

Şayet bu ekstreme su sporuna meraklıysanız Antalya’nın sıcağından uzaklaşmak için Köprülü Kanyon’un yolunu tutun.

Köprülü Kanyon’da Başka Hangi Aktiviteler Var?

Rafting sporunun yanında birçok aktivite mevcut. En keyifli olan aktivitelerden biri Jeep Safari turları. Arazi araçlarıyla yapılan bu turlar Taşağıl, Çardak ve Sağırin köylerinden ilerleyerek Köprülü Kanyon’a ulaşıyor. Burada yemek ve yüzme molaları veriliyor.

Buggy Safari ise 1 yada 2 kişilik araçlarla yapılan macera dolu aktivitelerden biri. Bu turlarda genellikle rafting de yer alıyor.

Köprüçay üzerinde farklı su sporları da yapılıyor. Kano ve kanyoning (kanyon geçişi) sporları, olta balıkçılığı ve yüzme seçenekleri var.

Şayet daha sakin keşif istiyorsanız da trekking, doğa yürüşü turları, bisiklet turları size göre.

Son yıllarda revaçta olan Kamping ise doğa ile başbaşa bir imkan sunuyor burada. Hem ücretli hem de ücretsiz kamp alanları olduğunu belirtelim. Özellikle de Fıçıköy Camping Türkiye’nin ilk fıçı köyü olarak keyifli hizmet sunan yerlerden biri. Tabiki onlarca alternatif var. Tercih size kalıyor.

Köprülü Kanyon’da Ne Yenir?

Buz gibi suyun kenarında akıllara gelecek ilk seçenek alabalık elbet. Alabalık yetiştiriciliğinin olduğu kanyonda sazan, alabalık gibi türleri dilerseniz tadabilir dilerseniz olta ile avlayabilirsiniz.

Buradaki mekanların menüsü genellikle aynı. Balık, tavuk, tavuk şiş, salata şeklinde oluyor. Tabiki alternatif olarak ızgara türleri de bulunmakta. Tarihi Oluk Köprü civarında ise gözlemeciler mevcut. Dilerseniz yöresel gözleme çeşitlerine bakabilirsiniz. Ya da yanınızda getireceğiniz malzemeler ile milli park içerisinde bulunan mesire yerinde piknik yapabilirsiniz. Bölgede çok büyük alternatifler yok belki ama, bu enfes doğanın içinde ne yerseniz yiyin kendinizi lüks bir sofrada gibi hissedeceğinize eminim.

Köprülü Kanyon’da Konaklama

Köprüçay’ın kıyısında yer alan kamp alanları sunduğu bir takım hizmetlerle ziyaretçilerin tercihleri arasında önde geliyor. Yemek, tuvalet, duş gibi imkanları olan bu kamping alanları kolaylık sağlıyor elbet. Ücretsiz kamp alanları da mevcut. Dilerseniz buralarda da kalabilir ya da nehrin kenarına tek başınıza çadırınızı kurup keyif de yapabilirsiniz.

Bunların dışında pansiyon seçenekleri de var. Sade, küçük pansiyonlar ya da bungalovlar mevcut. Lüks oteller bulunmuyor. Dolayısıyla doğanın içinde lüksten uzak bir konaklama istiyorsanız burada kalmalısınız.

Köprülü Kanyon’dan Yapmadan Dönme;

Vaktiniz ve isteğiniz doğrultusunda sıraladığımız maddelerden en azından birkaçını gerçekleştirmeden dönmeyin Köprü Kanyon’dan...

- Tarihi Oluk Köprü’de fotoğraf çektirip köprünün alt kısmına inerek köprüyü ve nehri fotoğraflayın.

- Macera seviyorsanız kesinlikle rafting yapın.

- Jeep Safari turları çok keyifli. Bölgeyi keşfederken doyasıya eğlendiğiniz bu tura katılın.

- Birçok tur firması var, biriyle görüşüp günübirlik tur satın alın; trekking turu, bisiklet turu, buggy safari turu... hangisi size uyarsa onu alın ama mutlaka katılın.

- Selge Antik Kenti’ni ziyaret edin. Toroslar’ın bağrında bu yalnız kalmış antik kentin görkemine şahit olun.

- Adam Kayalar (Şeytan Kayalar)’ı mutlaka görün. Bu dev kayalar Toroslar’ın Peribacaları ve hayran kalacaksınız.

- Tazı Kanyonu’na gidin ve özgürlüğün tadını çıkarın.

- Köprüçay’da yüzün. Suyu enfes ve berrak. Ama dikkatli olmakta fayda var.

- Dönüşte fırsatınız varsa Zeytintaş Mağarası’na uğrayın.

- Yine dönüşte zamanınız varsa mutlaka Aspendos Tiyatrosunu, Aspendos Antik Kenti’ni ve Su Kemerlerini mutlaka görün.

Köprülü Kanyon Milli Parkı unutulmaz anılar biriktirmeniz için sizleri çağırıyor. Keşfet ve yaşa...

Instagram hesabımızı takip ederek son paylaşımlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.