Sığacık Gezi Rehberi | Seferihisar - Sığacık Gezilecek Yerler

Sığacık'a Yerleşmek İçin 8 Sebep

Sığacık Ege’nin deniz kıyısında kurulu en şirin kasabalarından biridir. Sığacık’ta gezilecek ve görülecek yerler, plajlar, mekanlar ve tarihi rotalar nelerdir?

Sığacık, Ege kıyısında kurulu İzmir’in göz bebeği yerleşimlerindendir. Türkiye’nin ilk Cittaslow şehri seçilen Seferihisar sınırlarındaki Sığacık otantik görüntüsü, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile akılları baştan almaya devam ediyor.

Yolunuzu Sığacık’a düşürürseniz sizleri bekleyen süprizler neler olacak? Gelin, keşfedin, anılar biriktirin ve tekrar gelmek için sebep yaratın. Sığacık’ın konumu, tarihi, gezilecek yerleri, kültürü ve mutfağı Sığacık Gezi Rehberi’nde sizlerle...

Sığacık Nerededir | Sığacık’ın Konumu

Son yılların en popüler Ege kıyısı rotalarından biri olan Sığacık İzmir merkezin güneybatısında kalır. İzmir’e yaklaşık 50 km mesafede yer alan Sığacık, bağlı olduğu Seferihisar ilçesine ise sadece 5 km uzaklıktadır. Urla’ya 25 km, Alaçatı’ya 60 km, Çeşme’ye ise 70 km mesafede yer almaktadır.

Bulunduğu konum itibariyle buradaki körfeze de Sığacık Körfezi ismi verilmiştir. Kuzey rüzgarları ile ünlü olan Sığacık Körfezi, batıdaki Teke Burun ile güneydoğudaki Doğanbey Burnu arasında yer almaktadır. Tarihi Teos Limanı’na ev sahipliği yapan Sığacık Körfezi tarih boyunca hareketlilik yaşamış bir yerdir. Günümüzde ise körfezin kuzeydoğusunda Sığacık Limanı yer almaktadır. Ayrıca Sığacık Limanı’nın giriş kısmında Eşek Adası bulunmaktadır.

Sığacık Tarihi – Sığacık’ın Dünü ve Bugünü

Sığacık, Ege’nin en güzide kasabalarından biri şüphesiz. Mandalina kokularının masmavi Ege sularına karıştığı, dün ile bugünün aşk yaşadığı gizemli yerleşim. Doğal güzellikleri kadar tarihi yapıları ile de göz kamaştıran, gelenlerde bağımlılık yapan seyahat rotası.

Sığacık, Seferihisar ilçesinin bir mahallesidir. Bugün bakmayın küçük ve sakin durduğuna, Seferihisar M.Ö. 7. yüzyıldan itibaren medeniyetlere ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Seferihisar sınırlarında var olan özellikle de Teos Antik Kenti bölgenin geçmişi hakkında zengin bilgiler ortaya koymaktadır. Teos Antik Kenti Sığacık’ın güneyinde yer almaktadır. Sığacık’a yakın konumda bulunan Klazomenai, Erythrai, Lebedos ve Myonnesos gibi antik kentler de vardır. Seferihisar sınırlarındaki en eski yerleşim ise Teos Antik Kenti’dir. İon kentlerinden biri olan Teos, Ephesus Antik Kenti’ne ise yakın konumdaydı.

Sığacık daha çok Selçuklu Dönemi, Beylikler ve Osmanlı ile karşımıza çıkar. Selçuklular tarafından 1084 yılında ele geçirilen bölgeye, 1320’li yıllarda Aydınoğlu Beyliği hükmeder. 1394 yılında ise Osmanlı egemenliği başlar. 1402 yılında Yıldırım Beyazıd ile Timur arasında geçen Ankara Savaşı’nda Moğollar bölgeyi işgal eder. Lakin 1425’te tekrar Aydınoğlu Beyliği hüküm sürer. Ta ki Osmanlı’nın kesin egemenliğine kadar.

Sığacık, Osmanlı döneminde “SığlaSığala” olarak anılmıştır. Sığacık limanı ise o dönemde Seferihisar için ticari ve önemli bir liman olmuştur. Giderek önemi artan Sığacık’a 16. yüzyılda bir kale inşa edilmiştir. Günümüzde kasabanın içinde gezerken göreceğiniz tarihi surlar ve yapılar Sığacık Kalesi’nden ayakta kalan kısımlardır.

Asırlar boyunca konumu sayesinde korunaklı bir liman olarak işlev gören Sığacık, Cumhuriyet döneminde küçük bir balıkçı köyüdür. Geçimini balıkçılıkla ve tarımla sağlayan halkın bir kısmı bugün turizmin gelmesiyle sektör değiştirmiştir.

2009 senesine kadar adı pek bilinmeyen bu küçük balıkçı köyü, 2009 yılında Seferihisar’ın Cittaslow (Sakin Şehir) olmasıyla popüler olmaya başladı. Seferihisar, Türkiye’nin ilk Cittaslow ünvanı alan şehridir. İlçenin cittaslow olmasından sonra Sığacık’ın yıldızı parlamaya başlamıştır. Son 10 yılda hızla ivmesi yükselen Sığacık, her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Sakinliği, bakir koyları, tarihi yapıları, butik otelleri, elişleri ve narenciye bahçeleri ile “Ben de varım” dercesine iddialıdır.

Sığacık’ın 3500civarı yaşayan nüfusu olsa da özellikle yaz dönemi bu sayı katlanmaktadır. Günübirlik ya da konaklamalı gelen turistlerin keyifle zaman geçirdiği bu muhteşem Ege kasabası sizi de çağırıyor. Bir kaç gününüzü Sığacık’a ayırın, pişman olmayacaksınız...

Peki Sığacık merkezde ve çevresinde gezilecek yerler nerelerdir ?

Sığacık Gezilecek Yerler

1. Seferihisar

Seferihisar İzmir’in en güzel ilçelerinden biridir. Türkiye’nin ilk cittaslow şehri olması sebebiyle adı daha çok duyulur olmuştur. Kendisine bağlı bir mahalle olmasına rağmen adı daha ön plana çıkan Sığacık Mahallesi ile de adından fazlasıyla söz ettirir hale gelmiştir.

İlçenin yaklaşık 2700 yıllık geçmişi, tarihi kalıntıları, günümüze uzanan serüveni keşfetmeye değerdir. Ege’nin güzel ve sakin yerleşimlerinden olan Seferihisar, son yıllarda Mandalina Festivali ile hem narenciye ürünlerinin tanıtımını yapmakta hem de turist çekmeyi başarmaktadır. Evliya Çelebi seyahatleri sırasında Seferihisar’a da uğramış ve buranın balı ile ünlü, bahçelerle süslü bir kasaba olduğundan bahsetmiştir.

Seferihisar’ın merkezinde salyangoz heykelleri sık sık karşınıza çıkacaktır. Cittaslow’un sembolü olan salyangoz meydanları ve parkları süslüyor. Merkez gezinizde uğrayabileceğiniz keyifli bir müze var: Kent Belleği Anı Evi. Müzenin içerisinde ilçenin kültürüne dair çok şey bulacaksınız. Bunun dışında Seferihisar Belediye Parkı, Atatürk Parkı, Ulu Camii, Hıdırlık Camii görülecek yerler arasında.

2. Sığacık Kalesi

Sığacık’ın tarih kokan sokaklarının öncüsüdür kale. Kasabaya girer girmez kalenin surları dikkatinizi çekecektir. Ayakta kalmayı başaran surların üstünde malesef fotoğraf çekmeye çalışan insanların çabası da gözünüzden kaçmayacaktır.

Kalenin yapımı hakkında bazı kaynaklar 14. yüzyılı işaret etse de, gerçekte 16. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesidir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen kalenin yapımı 1521-1522 olarak karşımıza çıkmaktadır. Rodos Seferi öncesi Sultan Süleyman’ın emriyle Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Hatta kalenin yapımında Parlak Mustafa Paşa, Teos Antik Kenti’nin taşlarını kullanmıştır.

Sığacık Kalesi, Dış Kale ve İç Kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Devşirme malzemelerin kullanıldığı kalede özellikle de surlarda göreceğiniz mermer bloklar Teos kentinden getirilmiştir. Dış kaleye toplamda üç kapıdan girilmekteydi; Sivrihisar Kapı, Ayasuluk Kapı ve Kuşadası Kapı.

Günümüzde Sığacık Kalesi’nin içerisinde bir çok ev yer almaktadır. Genellikle iki katlı olan konutlar birbirine bitişik olarak tasarlanmıştır. Çoğu butik otel ya da restoran olarak hizmet vermektedir. Renkli ve göz alıcı süslemeleri ile dikkat çeken evlerin çoğu birer sanat eseri gibidir.

3. Sığacık Kaleiçi

Kaleiçi’nde renkli görüntüler sizi karşılayacak. Cittaslow’un simgesi salyangozları burada da sıkça göreceksiniz. Arnavut kaldırımı ile döşeli Sığacık sokakları cumbalı ve panjurlu evlerin gölgesinde ışıl ışıl, renk renk pırıldıyor. Begonvillerin ve daha bir çok farklı çiçeğin cümbüş kattığı bu evler, tarihi sokakları arşınlarken yüzünüzü gülümsetiyor.

Kaleiçinde hangi sokağa girerseniz girin sonunda deniz kıyısına ulaşıyorsunuz. Kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları adım adım karşınıza çıkıyor. Deniz kıyısında Ege havası alarak tarihe yolculuk yapmak bu olsa gerek...

4. Sığacık Camii ve Hamamı

Sığacık Camii, Sığacık kaleiçinde gezinirken karşınıza çıkacak olan tarihi yapılardan biridir. Hemen yanı başındaki hamam da dikkatinizden kaçmayacaktır. Tek minareli, kare planlı inşa edilmiş bu caminin yapımında devşirme malzemeler kullanılmıştır.

Ne zaman yapıldığı tam netlik kazanmasa da mimari açıdan ele alındığında 16. yüzyılda yapıldığı, hatta Sığacık Kalesi’nin yapımından hemen sonra inşa edildiği düşünülmektedir. Ön tarafta ise son cemaat yeri bulunmaktadır.

Caminin hemen yanındaki hamam ise malesef bakımsız görüntüsü ile dikkat çekmektedir. Yapım tarihi tam bilinmese de cami ile aynı dönemde yapıldığı kesindir. Zira bir caminin yanında hamam olması Türk mimarisinde sıkça karşımıza çıkan bir gelenektir.

5. Sığacık Pazarı

Pazar günü kurulan Sığacık Pazarı’na denk gelirseniz şayet bir çok taze ürün satın alma şansınız olacaktır. Sığacıklı hanımları ve üreticileri tezgah başında göreceğiniz bu pazardan taze lezzetler satın alabilirsiniz. Sığacık pazarında yöreye has bir çok tat sizi bekliyor. Ege otları, el açması börekler, el emeği ürünler ve dahası... Bu arada Keşkek bulursanız mutlaka tadın.

6. Teos Marina

Dilerseniz merkezde yer alan Teos Marina’da keyifli saatler de geçirebilirsiniz. Bir çok teknenin bağlı olduğu marinada aynı zamanda balıkçı lokantaları ve kafeler hizmet veriyor.

7. Akkum Plajı

Sığacık merkeze yaklaşık 3 km mesafede yer alan mavi bayraklı ve en popüler plajdır. Akkum Plajı yaz mevsimi bir hayli kalabalıktır. Halka açık olan plajın girişi ücretsizdir. Denizi temiz, plajı hem taş hem de kumluktur. Uzun bir sahili olan plajda otel ve restoran tarzı tesisler yer almaktadır. Yani burada konaklamak isterseniz otel mevcut.

Rüzgarın bolca olduğu plajda dilerseniz kendi şemsiyenizi getirerek dilerseniz de şezlong kiralayarak deniz keyfi yapabilirsiniz. Duş ve kabinler ücretsizdir. Plajda suyun biraz soğuk olduğunu da belirtmekte fayda var.

8. Ekmeksiz Plajı

Sığacık’a 5 km mesafede yer alan plajdır. Buraya aracınızla gelirseniz araçtan inip bir 10 dk kadar yürümeniz gerekiyor. Suyu temiz ve soğuk olan plajda wc, duş, büfe gibi imkanlar bulunmuyor. Tedarikli gitmekte fayda var. Burası Tabiat Parkı statüsündedir ama girişte ücret alınmıyor. Turkuaz rengi suyu ile Sığacık’ın en güzel plajlarından biridir.

9. Teos Antik Kenti

Teos, Sığacık merkezden 10 dakikalık mesafede yer almaktadır. Şimdilerde içerisinde yer alan zeytin ağaçlarının görselliği ile büyüleyen Teos Antik Kenti, bir zamanların zengin ve ünlü İon kentidir. Antik kentin içerisinde kalan yapılar az bile olsa, sırf o zeytin ağaçlarının gölgesinde yürümek için bile buraya uğranmalı.

Bir liman kenti olan Teos’un en büyük geçim kaynağı deniz ticaretiydi ve 2 limana sahipti. Antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağı bu İon kenti Teos’ta inşa edilmişti. Üstelik İonyalı Aktörler Birliği denilen, oyunculardan oluşan birlik M.Ö. 3. yüzyıl civarı ilk kez Teos’da kurulmuştu.

Ayrıca Teos Bouleterion'u ve Tiyatrosu bugün de ayakta kalmayı başaran en güzel yapılardandır. Uzun yıllar sanatın ve sanatçının kenti olarak ünlenen Teos’un tiyatrosunun manzarası ise harika. Teos’u gezerken hem doğanın hem de tarihin izini süreceğinize emin olun. Zeytin ve mandalina ağaçlarının muhteşem görüntüsü Teos'u farklı ve özel kılıyor...

Teos Antik Kenti hakkında daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

10. Akarca Halk Plajı

Sığacık’a hemen hemen 10 dakikalık mesafede yer alan mavi bayraklı plajdır. Bölgenin en çok tercih edilen plajlarından olan Akarca’nın da suyu biraz soğuktur. Uzun bir plajı vardır. Plaja giriş ücreti alınmıyor. Ücretsiz şemsiyeler vardır ama tabi sınırlı sayıdadır. Ayrıca şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz.burada yer alan büfeden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Plajda wc ve duş imkanı da bulunmaktadır.

11. Doğa Okulu

Cittaslow olan Seferihisar’da belki de başlatılan en güzel projelerden biridir. Doğa Okulu Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde yer almaktadır. Altı dönümlük bir zeytinlik ve makilik arazide yer alan Doğa Okulu aslında bir çok farklı insanın ortaya koyduğu bir imece. 2014 Şubat ayında açılan okul faaliyetlerine devam etmektedir.

Ünlü sanatçımız Tarkan’ın büyük destekler verdiği projede Doğa Derneği, Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği, Seferihisar ve Orhanlı halkı, ülkemizin farklı bölgelerinden insanlar, pek çok sanatçı, araştırmacı, yazar Doğa Okulu’na hayat vermiştir.

Bu okula dilerseniz uğarayıp görebilirsiniz, dilerseniz de internet üzerinden ulaşıp siz de birşeyler yapabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için https://dogaaskina.org/ adresini incelemenizi tavsiye ederim.

Efes – Mimas Yolu Nedir?

Ülkemizde bir çok tarihi yürüyüş rotası bulunmaktadır. İzmir denince ise Efes-Mimas Yolu akıllara gelmektedir. Sığacık’ta gezerken bu rotaya ait tabelalar dikkatinizden kaçmayacaktır.

İzmir tarih boyunca Ege kıyısında Akdeniz’e açılan çok önemli bir liman kenti olmuştur. İzmir Yarımadası üzerinde kurulu kentler tarih boyunca ticaretle uğraşıp zenginleşmişlerdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğü ile hazırlanan Efes – Mimas Yolu Projesi, İzmir Yarımadası’nın tarihine yapılan bir yolculuk aslında.

Efes – Mimas Yolu; Selçuk, Menderes, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerini kapsıyor. Uluslararası standartlara göre işaretlenen yollarda levhalar yol gösterici olarak yerleştirilmiştir. İyonya’dan Osmanlı’ya uzanan serüven doğa ve yürüyüş tutkunları için bulunmaz bir nimet. İon uygarlığının 6 ana kenti bu rotanın içerisinde: Ephesus (Efes-Selçuk), Kolophon (Değirmendere-Menderes), Lebedos (Ürkmez-Seferihisar), Teos (Sığacık-Seferihisar), Klazomenai (Urla) ve Erythrai (Ildırı-Çeşme).

Toplamda 709 km uzunluğundaki Efes – Mimas Yolu, Efes’teki Artemis Tapınağı’nın önünden başlayarak Erythrai’den Karaburun’a uzanıyor ve son buluyor. Maceraseverler için bu enfes rotayı yürümek çok keyifli olacaktır.

Sığacık’ta Ne Yenir? Mekan Önerileri

Ege kıyısında yer alan bir yerleşimden bahsediyorsak elbette ilk tavsiye deniz ürünleri olmalı. İkincisi de tahmin edeceğiniz üzere Ege otlarından yapılan lezzetler.

Şayet bir akşam yemeğinde deniz mahsülleri, rakı-balık yapmayı planlıyorsanız tavsiyelerimiz; Kale Garden Meze&Balık, No:17 Restaurant, Sığacık Nena Balık&Meze, Milos Balık olacaktır. Elbette bunların dışında daha bir çok bu tarza restoran var. Tercih size kalıyor.

Kahvaltı mekanı arayanlar için Monza House Otel’in kahvaltısını tavsiye ederiz. Zira konaklamak için de harika bir adres. Şirin bir butik otel ve kahvaltısı çok leziz.

Ayrıca La’dude Art Cafe’yi de ister kahvaltı ister öğle ya da akşam yemeği için mutlaka tercih edin. Özellikle mezeleri ve Ege otlarından yapılan yemekleri harika. Gözlemesi de bir o kadar lezzetli.

Sığacık’tan ayrılmadan Sığacık Pazarı’ndaki Ege lezzetlerine de mutlaka bakmalısınız. El açması otlu börekler, sarmalar, turşular, reçeller, karadut suyu ve limonatalar tadına bakmanız gereken yöresellerden.

Sığacık’tan Yapmadan Dönme;

- Sığacık sokaklarını arşınlamadan,

- Kaleiçi’nde kurulu tezgahlara göz atmadan,

- Yöresel lezzetleri tatmadan,

- Deniz kıyısında bir Türk kahvesi yudumlamadan,

- Teos Antik Kenti’ni gezmeden,

- Seferihisar’ın içinde gezip Anı Evi’ni ziyaret etmeden,

DÖNMEYİN...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.