Tire gezi rehberi, Tire'de gezilecek yerler, Tire'nin tarihi, Tire'de ne yenir? İzmir'in Güzeli Tire Geziniz için 15 Tavsiye...
Birgün Asla Yetmez…
İzmir’in Güzeli…
Şehr-i Muazzam Tire…
‘’Keşişler Yöresi’’, ‘’Eski Taht Şehri’’, ‘’Ulemalar Yatağı’’, ‘’Rum’un Meşhur Kenti’’ olarak da tanınmış olan Tire, doğal güzellikleri, tarihi, kültürel zenginliği, tüm bunların yanında ayrıca bir başlığa sahip olması gereken nefis mutfağı ile her zevke hitap eden bir güzellik aslında.
İzmir’e sadece 80 km mesafede olan Tire’ye ulaşım o kadar kolay ki, bu imkanlarla görmemek çok büyük bir kayıp. İster otobüs ile terminalden, ister belediye otobüsü ile veya gardan tren ile ulaşmak mümkün.
Bugün Anadolu’nun en büyük açık hava pazarına sahip olması ile ünlü olan Tire, bu nedenle Salı günleri çok kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapsa da bu kadim kenti bir güne sığdırmak, ya da Salı pazarıyla sınırlamak ‘’Şehr-i Muazzam Tire’’ ye çok büyük bir haksızlık aslında.
Camileri, mescitleri, hanları, eski ama hala yaşayan rengarenk evleri, taş sokakları, güler yüzlü ve misafiri çok seven halkı, yokluğa meydan okuyan, topladıkları her otu çok lezzetli bir yemeğe çeviren annelerin tarifleri ile, belki de Anadolu’nun en fazla parkına sahip tertemiz mahalleleriyle keşfedilecek çok güzelliği var Tire’nin…
İşte bu yüzden Tire’yi tanımaya da tanıtmaya da ne bu yazı yeter ne de bir gün. Ama yine de Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında iki ay kaldığı Tire’de neler yapabiliriz, neleri görmeliyiz; şöyle bir bakalım.
1. Anadolu’nun piskoposluk merkezlerinden biri olduğu için çevresi manastır ve kiliselerle dolu olan Tire, bir hoşgörü şehridir. Buna örnek olarak aynı binada üst üste inşa edilmiş olan Ayazma ve Şems Mescidi’nin olduğu Derekahve’de yeşillikler arasında bir kahve içmeden sakın Tire’den ayrılmayın.
2. Bektaşiliğin kurucuları arasında sayılan Balım Sultan Türbesi, çevresindeki yeşillikleriyle aynı zamanda bir mesire alanı. Kime sorsanız gösterir. Mutlaka gidin.
3. Zamanında yüksekokul statüsünde olan ve Timur’un Ankara Savaşı’ndan sonra Tire’de geçirdiği zamanlarda Cuma namazını kıldığı rivayet edilen Kara Kadı Camii de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
4. Kentteki ilk Osmanlı eseri olan Yeşil İmaret Zaviyesi, Yahşi Bey Mevlevihanesi’ni mutlaka görün. Zaviyeli cami plan türünde inşa edilen Yeşil İmaret camii 15. yüzyıl yapısıdır ve minaresi dikkat çekicidir. Firuze ve mor tonlarındaki minare, baklava dilimli motifleriyle gerçekten görmeye değer.
5. İlk matbu eserlerden biri olan Katip Çelebi’nin Cihannuma’sı gibi yüzlerce el yazması ve değerli basma kitabın bulunduğu, ülkemizin en değerli ve mütevazi kütüphanelerinden biri olan Necip Paşa Kütüphanesi’ne mutlaka gidin.
6. Yılların eskitemediği Orta Park’ta mutlaka dinlenin biraz, mesela kahve için…
7. Alay Bey Parkı’na gidin. Aslında 500 yılı aşkın bir süredir tanınan ama ülkemizde sadece Tire’de oynanan ‘’Lek’’ diğer adıyla “Karambol’’ için toplanan Tireliler’i seyredin biraz. Belki siz de elle oynanan bu bilardo oyununu denemek istersiniz.
8. Tire Belediyesi Kent Müzesi’ne gidin. Hemen merkezde zaten, yeri çok kolay. Geleneksel el sanatlarını, Tire hatıralarını görebileceksiniz.
9. Tarihi İstasyon Parkı’nda tren garında resim çekmeyi unutmayın.
10. Orta Park’ın yanındaki tostçular çarşısında Tire tostu yemeyi unutmayın. Bu kadar ucuza ve bu kadar lezzetli, doyurucu bir şey yiyebildiğinize inanamayacaksınız.
11. Bol tereyağlı meşhur Tire Köftesi yemeden sakın Tire’den ayrılmayın.
12. Türkiye’nin cumhuriyet ile yaşıt en eski bando takımlarından biri olan Tarihi Tire Bando Takımı’nı dinlemeden sakın Tire’den ayrılmayın. Onlar belki Salı pazarında karşınıza çıkabilir aniden. Ya da hafta başında sabah erkenden İstiklal Marşı’nı çalarken denk gelebilirsiniz.
13. Toptepe’ye çıkıp, Tire’ye kuşbakışı bakmak ve manzaranın tadını çıkarmak gerekir mutlaka.
14. Tire’nin en güzel sokak lezzetlerinden biri olan şambali tatlısını tadın mutlaka. Üzerine de bolca tarçın serpmeyi unutmayın. Tire’den başka yerde yediğiniz şambali tatlılarını bir daha hatırlamayacaksınız. Tatlınız elinizde ara sokaklara dalıp Tire’nin tarihini yaşayın.
15. Çıtır bir simit alın. Yanına neredeyse her sokakta bulunan güzel mandıralardan biraz ‘’çamur peynir ‘’ alın. Adıyla tezat bu güzelliği tatmadan sakın Tire’den ayrılmayın.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Tire’yi anlatmak için ne bir gün, ne de sayfalar yetmez… En iyisi siz mutlaka Tire’ye bir uğrayın. Hatta kalın birkaç gün… Şimdiden söyleyelim; Tire’nin sadeliği ama bir o kadar da çekiciliğinin tadına varınca, buradan asla ayrılmak istemeyeceksiniz.
Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...