Mavi Göl | Kuzalan Tabiat Parkı

Mavi Göl | Kuzalan Tabiat Parkı

Giresun’da bulunan Mavi Göl için yola çıkıyoruz bu kez. Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi, Göksu Travertenleri ve Sodalı Çeşme’ye yönümüzü çevirelim.

Karadeniz’in tek sodalı gölü olan Mavi Göl’e gidiyoruz. Mavi Göl son dönemlerde Karadeniz’in en parlayan yıldızı oldu. Şirin ama göz alıcı güzelliğiyle Mavi Göl bölge turizminde alternatif sunuyor. Mavi Göl olur mu diyenler de var, küçükmüş ama yine de görmeye değer diyenler de…

Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan Kuzalan Tabiat Parkı oldukça keyifli bir rota.  Tabiat Parkı içinde Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi ve Göksu Travertenleri yer almaktadır. Bir gününüzü burada değerlendirebilir, hatta civar yaylalardan birinde konaklayarak Giresun’un zirvelerine çıkabilirsiniz.

Yeşili ve maviyi hiç bu kadar ahenk içinde gördünüz mü bilemem. Fakat Mavi Göl muhteşem bir tablo misali yeşille maviyi içine hapsetmiş öylece gülümsüyor gelenlere. Yapmanız gereken tek şey doğru zamanı seçerek yönünüzü Mavi Göl’e çevirmek.

Peki, Mavi Göl nerede, nasıl ulaşım sağlanır? Mavi Göl ve Kuzalan Tabiat Parkı hakkında bilinmeyenler nelerdir? Giriş ücretleri ve ziyaret saatleri nelerdir? Mavi Göl’de ne yapılır?

Giresun Mavi Göl Nerede? Nasıl Gidilir?

Mavi Göl, Giresun’un Dereli ilçesindedir. Giresun merkezden yaklaşık 50 km uzaklıktaki Mavi Göl, Dereli ilçesine 20 km mesafededir. Giresun merkezden Trabzon yönüne doğru giderken sağ tarafta Dereli-Şebinkarahisar-Sivas tabelasını göreceksiniz. Buradan içeriye vadiye kıvrılmanız lazım. Aksu Çayı yanınızda akarken yaklaşık yarım saat sonra Dereli’ye ulaşıyorsunuz.

Dereli yolu oldukça rahat. Buradan Mavi Göl’e giden yol da asfalt fakat dikkatli sürmenizi öneririm. Zira yollar kıvrımlı ve ara ara yol çalışması devam ettiği için aksilik yaşamamak adına yavaş sürmekte fayda var. Nihayetinde Karadeniz Bölgesi’nde heyelanlar eksik olmaz. Mevsime göre toprak kaymaları yaşanıyor. Dolayısıyla Mavi Göl’e ulaşım biraz dikkat gerektiriyor. Hızlı sürmeyin aman..

Mavi Göl’e kendi şahsi arabanız ile gidebilirsiniz. Dereli merkeze minibüslerle gelseniz bile Dereli’den Mavi Göl’e giden araçlar bulunmuyor. Dolayısıyla kendi aracınız en mantıklı olan. Bir diğer öneri ise günübirlik tur satın alarak turla buraları gezebilirsiniz.

Mavi Göl Konum için Tıklayınız

Mavi Göl Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Mavi Göl’e girmek ücretlidir. Burada Müzekart geçerli değildir. Açıldığı ilk yıllarda ücretsiz olan Mavi Göl’ü ziyaret etmek artık ücretli. Yetişkin 12 TL, öğrenci 6 TL olan ücret 2023 için geçerlidir. Ayrıca belirtelim ki Mavi Göl’e girmek için aldığınız bilet Kuzalan Tabiat Parkı içindeki Kuzalan Şelalesi’nde geçerlidir. Yani aynı bilet ile hem göle hem şelaleye girebiliyorsunuz. Fakat Göksu Travertenleri’ne ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor.

Mavi Göl ziyaret saatleri yaz-kış olarak değişmektedir. Yaz mevsimi oldukça yoğun olan Mavi Göl 08:00’de ziyarete açılmaktadır. Kış dönemi ise havanın uygun olduğu günlerde 08:30 gibi açılmaktadır.

Mavi Göl’e ne zaman gidilir diye sorarsanız; ilkbahar dönemi yağışlar arttığından gölün rengi çamurlu oluyor. Tavsiyem temmuz ayından itibaren aralık ayına kadar gitmeniz. Özellikle de eylül ve ekim oldukça uygun. Yaz dönemi yağışlar azaldığı için gölün rengi maviye çalsa da ziyaretçi çok olduğundan kalabalığa denk gelirsiniz. Hele hele yazın hafta sonu mümkünse Mavi Göl’e gitmeyin. Aşırı kalabalık sinirlerinizi bozabilir. Hafta içi daha rahat oluyor. Sonbaharda ise en boş ve en sakin haliyle oldukça cezbedici. Yeşil ve mavi tonlarda en güzel hali temmuz ve ağustos…

Mavi Göl Hakkında Bilgi

Karadeniz’in fındığı ve kirazı ile meşhur olan şehri Giresun doğal ve tarihi güzelliklere sahip. Yemyeşil yaylaları nefes aldırır insana. Son yıllarda ise Mavi Göl ve Kuzalan Tabiat Parkı ile adından daha çok söz ettirir oldu.

Mavi Göl Giresun’un Dereli ilçesi sınırında yer alıyor. Kulakkaya ve Kümbet gibi meşhur yaylalara çıkan yol sizleri Kuzalan Tabiat Parkı’na ulaştırıyor. Bu park içerisinde şüphesiz en dikkat çeken yer Mavi Göl.

Karadeniz’in tek sodalı gölü olan Mavi Göl halk arasında “Sodalı Göl” olarak da anılmaktadır. Rengi mavi olduğu için Mavi Göl yakıştırması yapılmıştır. İlkbahar aylarında karların erimesiyle rengi bulansa da yaz dönemiyle birlikte neredeyse aralık ayına kadar mavi ve turkuaz tonlarda gelenlere “Merhaba” der.

Dereli’den itibaren kıvrılmaya başladığınızda fındık ve mısır bahçeleri eşliğinde Karadeniz’i hissedersiniz. Buradaki enfes manzara ilk kez gelenleri biraz ürkütse de “Canım Anadolu yine gösterdi zengin yüzünü” diye düşünmeden edemezsiniz.

Tabiat Parkı’na ulaştığınızda öncelikle sol tarafınızda Kuzalan Şelalesi sizi karşılıyor. Biraz ilerleyince sağda otopark göreceksiniz. Buraya aracınızı park edebilirsiniz. Tavsiyem yol üzerine araç park etmeyin. Maalesef düşüncesiz sürücüler yüzünden burada defalarca aksaklıklar oldu. Otoparktan inince hemen karşınızda gişe var. Mavi göl için bu gişeden bilet alıp aşağı doğru yürüyorsunuz.

Gürgenlerin arasından göl gözükmese de bir müddet sonra su sesi gelmeye başlıyor. Yukarıda bir platform var. Buradan gölü izleyebilirsiniz. Doğru mevsimde geldiyseniz eğer turkuaz tonlarda bir göl bulacaksınız karşınızda.

Mavi Göl 2004 yılında keşfedilse de 2013 yılında Kuzalan Tabiat Parkı olarak ziyarete açıldı. Üç gölün birleşmesinden oluşan Mavi Göl, Karadeniz Bölgesi’nde dere şeklinde akan hem ilk hem de tek sodalı göldür. Sodalı suyun dere şeklinde aktığı tek yer olması burayı özel kılıyor elbet.

Göksu ve Aksu derelerinin birleştiği noktadan batıya doğru uzanan Göksu deresi Karadeniz’in tek sodalı deresidir. İşte Mavi Göl’ün mavi tonlardaki suyuna hayat veren bu deredir.

Mavi Göl’ün kıyısına inmek için merdivenleri kullanabilirsiniz. Ahşap merdivenler birazcık yorucu olabilir ama aşağı inmeye değer. Burada suyun sesinden birbirinizi duymak zorlaşıyor.

En çok merak edilen Mavi Göl’de yüzülür ? Gölde yüzmek yasak. İlk yıllarda göle girenler olsa da tehlikeli olduğundan Mavi Göl’e girilmiyor. Bunun yerine Kuzalan Şelalesi’nde ya da travertenlerde ıslanabilirsiniz.

Mavi Göl’e inen yol üzerinde tuvaletler mevcut. Ayrıca birkaç piknik masası, hediyelik eşya satan yer ve çay-kahve bulunuyor. Dilerseniz dönüşte bir çay eşliğinde yorgunluk atabilirsiniz. Burada hava miss…

Tabiat harikası Giresun Mavi Göl küçük olsa da büyük ilgi görüyor. Her yıl ziyaretçi sayısını artan göle fırsat dahilinde yolunuzu düşürmelisiniz.

Kuzalan Tabiat Parkı

Kuzalan Tabiat Parkı hakkında kısaca bilgi verelim. Giresun’un Dereli ilçesinde yer alan tabiat parkıdır. 482 hektar alana sahip olan park 2013 yılında hizmete açılmıştır. Alancık köyünün Kuzalan mahallesinde bulunduğu için Kuzalan Parkı olarak adlandırılmıştır.

Turizmde yeni yeni yıldızı parlayan Kuzalan’a ilgi her geçen yıl artmaktadır. Tabiat parkı içinde en dikkat çeken yerler Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi, Göksu Travertenleri ve Sodalı Çeşme’dir. Kuzalan Tabiat Parkı’nda saydığımız bu yerler arasında sodalı çeşme hariç diğer yerlere giriş ücretlidir. Mavi Göl ve şelaleye aynı biletle girilmektedir.

Kuzalan Şelalesi

Karadeniz denince haliyle akıllara şelaleler geliyor. Şelale deyince de bu park içindeki Kuzalan Şelalesi… Yol üzerinde direk görebileceğiniz şelaleyi dilerseniz araçtan inmeden fotoğraflayabilir, dilerseniz de inip karşısındaki seyir terasından izleyebilirsiniz. Hatta şelalenin alt kısmına yürüyenler de oluyor. Zamanınız varsa en aşağı inebilirsiniz.

Kuzalan Şelalesi’nin muhteşem görüntüsü insanı cezbediyor. Yeşilin tonları çokça sıralanmış ve suyun büyüsüyle akışa geçmiş burada. Yaklaşık 20 metreden akan su Kuzalan Şelalesi’ne ahenk katıyor. Yağışlar azalınca suyun miktarı da azalıyor elbet. Mavi Göl’e girmek yasak demiştik hatırlarsanız, ama şelaleye girmek de sıkıntı yok. Çılgınlık yapıp buz gibi suyun altında ıslanmaya ne dersiniz? Tercihi size bırakıyoruz.

Göksu Travertenleri

Fotoğraf: Göksu Travertenleri İnstagram Sayfasından Alınmıştır.

Pamukkale benzetmesi yapılan Göksu Travertenleri Mavi Göl’den devam ettiğinizde Pınarlar mahallesinde karşınıza çıkıyor. Beyaz Taş olarak anılan bu travertenler insan eli ile yapılmıştır. Yani doğal travertenler değildir. Ama travertenlere giderken yol üzerinde doğal oluşmuş traverten göreceğinizi de söyleyelim.

ABD’de bulunan Yellowstone Milli Parkı’ndan sonra orman içerisinde oluşmuş ikinci büyük traverten alanı kabul edilen Göksu Travertenleri 1800 metrelik bir alanda kurulmuştur. Mineral miktarı yüksek olan sodalı su ile beslenen travertenler her geçen yıl daha çok dikkat çekmektedir. Mavi Göl’e akan su ile bu travertenlere verilen sodalı su aynıdır.

Teraslar halindeki göletçikler görenlerin aklına ülkemizin reklam yüzü olan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Pamukkale’yi getirmektedir. Zaten buraya “Giresun’un Pamukkalesi” yakıştırması yapılmaktadır.

Göksu Travertenleri’ne giriş ücretlidir. Müzekart geçerli değildir. 2017 yılında başlatılan bu proje hızla başarıya ulaşmış olup her yıl ziyaretçi sayısını artırmaktadır.

Sodalı Çeşme

Göksu Travertenleri’nden Yavuzkemal yoluna giderken hemen solda karşınıza çıkan çeşmedir. 2 adet çeşmeden akan doğal sodalı suyu içmek isteyenleri buraya davet ediyoruz. Sudan çok içmemenizi öneririm. Ayrıca burada haşlanmış mısır satan Karadenizli bir abimiz var. Turşularının tadına bakın pişman olmazsınız.

Mavi Göl’de Ne Yapılır? | Nelere Dikkat Edelim

1. Mavi Göl’de piknik yapabilirsiniz. Gölün kıyısında değil ama gişeden bilet alıp aşağı yürürken piknik masaları var. Peki neye dikkat edelim? Mavi Göl’e giderken Dereli’de durup ihtiyaç duyabileceğiniz yiyecek-içecek neyse yanınıza alın. Zira göl civarında market vs bulunmuyor.

2. Mavi Göl’de yürüyüş yapabilirsiniz. Yanınızda rahat ayakkabı olsun. Şayet yağmur yağmışsa ahşap merdivenler ıslak olacağından aşağıya çok dikkatli inin. Ayrıca Mavi Göl’de yüzmek yasak. Bana bir şey olmaz deyip suya girmeyin lütfen.

3. Kuzalan Şelalesi’ne inebilir, suya girebilirsiniz. Burada dikkat edilecek şey küçük çocuk varsa inerken ve aşağıda dikkatli olmak.

4. Aracınızla Kuzalan Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Ama tavsiyem yol üzerine aracınızı park etmeyin. Bu çok tehlikeli.

5. Mavi Göl’de kamp yapabilirsiniz. Fakat hemen belirtelim bu civarda özel bir kamp alanı yok. Kendi çadırınızı getirip uygun bir yer seçip kamp yapabilirsiniz. Bu noktada dikkatli olmakta fayda var.

6. Buraya gelmişken yakın konumdaki Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası ve Bektaş Yaylası gibi yaylaları gezebilir ya da konaklama yapabilirsiniz.

Yeşil şehir Giresun ziyaretçilerini bekliyor. Yolunuz düşerse Mavi Göl’e uğramayı unutmayın.

Seyahatleriniz RehberName Tadında Olsun

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.