Gökova’da Yapabileceğiniz 21 Aktivite

Gökova’da Yapabileceğiniz 21 Aktivite; Cennet Gökova’da Neler Yap

Gökova’da yapabileceğiniz 21 aktivite; Cennet Gökova’da Neler Yapılır, Nereler Gezilir, Neler Yenir?

Muğla'dan Marmaris istikametine yönünüzü çevirdiğinizde, yaklaşık 15 kilometre sonra Sakar Geçidi'ne gelirsiniz. Sakar'dan aşağıda ise yemyeşil bir ova karşılar sizi; Gökova...

Yeşil cennet Gökova; ismi gibi yaz-kış yeşil, gök rengini saklar hep tıpkı asırlardır kollarında sakladığı tarih ve gizem gibi. Bir tarafında mavi denizi kucaklar bir tarafında gök rengine türküler yazar. Yaşar ve yaşatır Gökova, kucak açar keşfe çıkan her gezgine.

Baş döndürücü güzelliğini seyre dalarsınız Sakar Tepesi'nden, izlemeye doyamazsınız. Gökova Körfezi'nin masmavi suları, Kleopatra'nın aşk masallarıyla karışır. Köpük köpük olur karaya vurur, yemyeşil okaliptüslerin gölgesinde sevgililere şiir olur.

Üzerine onlarca şiir yazılabilecek kadar güzeldir Gökova. Şimdi gelin Gökova'da neler yapabilirsiniz 21 maddeyle görelim: 

1- Sakar Geçidi'nde yol kıyısında araçların durabilmesi için yerler var. Öncelikle aracınızı kenara çekin ve Gökova'yı seyre dalın. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki Gökova Körfezi'nin manzarasını doyasıya izleyin. Mavi ve yeşilin birbirine bu kadar çok yakıştığı dünyada kaç tane yer vardır ki?

2- Gökova'nın en popüler turistik beldesi Akyaka'ya mutlaka uğrayın. Akyaka dinginlik ve huzur arayanlar için doğru tercih. Nail Çakırhan imzalı Akyaka evlerinin mimarisi gözünüzden kaçmayacaktır.

Akyaka'da tek tip mimari zorunluluğu var. Begonvillerin süslediği ahşap ağırlıklı Akyaka evlerini fotoğraflayın. Dilerseniz butik otellerin bulunduğu Akyaka'da konaklama yapabilirsiniz.

3- Muğla/Ula doğumlu Nail Çakırhan'ın kendisi ve eşi için 1971 senesinde tasarladığı evi gezin. 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü almaya hak kazandıran bu ev günümüzde Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet vermekte. Muğla bacalarının süslediği ev bütün Akyaka evlerine hayat verdi, Muğla bacaları ise eşsiz mimarisiyle Akyaka'ya farklılık katmakta.

4- Akyaka'dan kalkan teknelerle Azmak Turu yapın. Son yılların en gözde aktivitelerinden biri Azmak turları oldu şüphesiz. Kadın Azmağı da denilen bu çay tertemiz doğası, billur ve buz gibi suyu ile gelenleri kendine aşık ediyor.

Akyaka limandan bindiğiniz teknelerle yaklaşık yarım saat süren Azmak Turu boyunca sazlıkların arasında tertemiz sularda özgürce yol alan ördekler, kıyı boyunca kurulmuş restoranlarda keyif yapan insanlar göreceksiniz.

Suyun berraklığı ayna gibi yansıyor yüzünüze. Dipteki balıklar dikkatinizi çekecektir ve tabiki suyun kendine has tertemiz florası. Ünlü sanatçımız Rahmetli Barış Manço'nun da yazlık evinin bulunduğu Azmak boyunca kendinizi rüyada gibi hissedeceksiniz. Bu tura mutlaka katılın.

5- Azmak kıyısında kurulu balık restoranlarından birinde mutlaka taze balıkların tadına bakın. Halil'in Yeri, Orfoz Restoran, Kordon Restoran en bilinenleri ama tercih size kalmış elbet. Mekan bahane taze deniz balıkları şahane.

6- Gökova Körfezi'nde tekne turuna katılın. Ege'nin masmavi denizinde Gökova'nın koylarını keşfedin. Akyaka'dan kalkan günü birlik tekne turları tüm gün sizi dolaştırıyor. Bu turlarda bir çok koyda yüzme molası verildiği gibi Kleopatra Adası'na da demir atılıyor.

Dünyada eşsiz bir kuma sahip olan plajı, Kedrai antik kentinden kalan kalıntıları ile Sedir Adası yani Kleopatra Adası bu turun en özel uğrak yeri şüphesiz. Adada hem yüzebileceksiniz hem de arkeolojik eserlerin bulunduğu alanda keşfe çıkabileceksiniz.

Tiyatrosu, agorası, tapınağı ve su sarnıçları ile iki bin yıllık geçmişi günümüze taşıyan Sedir Adası'nın yanısıra İncekum Plajı, Lacivert Koy, Akvaryum Koyu gibi daha nice mavilikler de sizi bekliyor olacak. Gün sonunda ise Akyaka plajında yüzerek günü tamamlayın.

7- Aşıklar Yolu'nda fotoğraf çektirin. Gökova Dörtyoldan Marmaris istikametine döndüğünüzde solunuzda kalan heybetli okaliptüs ağaçları dikkatinizden kaçmayacak. Burası aslında eski Marmaris yoludur. Şimdilerde ise Aşıklar Yolu ya da Sevgi Yolu diye ün yapmış meşhur Okaliptüslü Yol.

1930'lu yıllarda burası bataklık olup sıtma hastalığı ile mücadele eden halkın çok can kaybettiği yer. Yol çok güzel lakin o yıllarda yöre halkı zor günler yaşar. Ve nihayetinde Avustralya'dan getirtilen okaliptüs ağaçları el birliği ile buraya dikilir, halk sıtma hastalığından kurtulur tonlarca su emen okaliptüsler sayesinde. Hikâyenin kahramanlarının Cevat Şakir Kabaağaçlı yani Halikarnas Balıkçısı ve Prof. Dr. Şadan Gökovalı olduğunu belirtmeden geçmek olmaz elbet.

Yüzlerce okaliptüs ağacının oluşturduğu nostaljik görüntü etkileyici. Siz de bu romantik yolda yürüyün hatıra fotoğrafı çektirmeden dönmeyin Gökova'dan.

 

8- Hazır buraya gelmişken azıcık ilerdeki Akçapınar Köyü'ne uğrayın ve Akçapınar Tostçusu'nun lezzetli tostunun tadına mutlaka bakın. Bilenlerin müptelası olduğu Akçapınar Tostçusu damağınızda unutulmaz bir tat bırakacak, tost deyip geçmeyin çok lezzetli hele yanındaki yayık ayranı ya da taze sıkılmış meyve suyu ile. Mekanda sadece tost değil başka alternatifler olduğunu da belirtelim.

9- Şayet su sporlarına ilginiz varsa kesinlikle doğru adres Gökova. Kitesurf veya Kiteboard da denilen bu sporu mutlaka deneyin. Kelime anlamı "Uçurtma Sörfü" demek olan bu spor Akçapınar sahilinde oldukça popüler hâle geldi üstelik dünyaca meşhur.

Gökova Körfezi yıl içerisinde Nisan ayından Ekim sonuna kadar yaklaşık 7 ay düzenli şekilde rüzgarlıdır. Kiteboardçular için bulunmaz bir nimet olan Akçapınar sahili 3.5 kilometrelik uzunluğu ve uygun koşulları ile bu sporun tutkunlarına büyük bir imkan sunmaktadır.

Eğer bu heyecanı yaşamak isterseniz burada bulunan Kitesurf okuluna başvurup kursa dahi katılabilirsiniz. Profesyonel eğitmenler eşliğinde hızlı bir şekilde uçurtma sörfü yapmak mümkün, karar sizin.

10- Portakalı ve limonu meşhur olan Gökova'dan bunları almadan dönmeyin. Diyelim yaz mevsimindesiniz portakal yoktur demeyin, dünya çapında yaz portakalı olarak tüketilen Velense'nin (Asıl adı Valensiya, halkın tabiriyle Velense) tadına mutlaka bakın ve satın alın. Yol üzerinde Velense portakal satanlara mutlaka denk geleceksinizdir.

11- Köylü pazarına mutlaka uğrayın. Çarşamba günü Akyaka'da, Cumartesi ise Gökova’da (Halk arasında Kozlukuyu diye bilinen yerde) kurulan pazara giderseniz organik ve taptaze ürünler bulma şansınız olacaktır. Gökova’nın susamı meşhurdur mutlaka satın alın. Doğal zeytinyağından taze Ege otlarına kadar çok şey var pazarda, bir de sıcacık Ege insanı yüzünüzü gülümsetecek şivesiyle size Hora Gel diyecek, Gidiverin Gari...

12- Gökova Kaya Mezarlarını keşfedin. Sadece doğal güzelliği yok Gökova'nın, arkeolojik değerlere de sahip. İdima Antik Kenti'ne ait olan ve M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen bu mezarları Akyaka'ya yakın konumda bulunuyor. Fethiye, Dalyan-Kaunos gibi yerlerdeki mezarlara benzerlik gösteren bu kaya mezarları malesef zaman içinde soyulmuş olsa da görmeye değer.

13- Dilerseniz Akyaka Orman Kampında konaklama yapın, hatta çadır severler için çadır kurma imkanı da fazlasıyla mevcut. Yemyeşil çam ormanı ve kuş sesleri arasında unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Sekiz koy bulunan kamp alanında denize kolayca ulaşabiliyorsunuz üstelik Akyaka merkeze de çok yakın.

 

14- Dilerseniz aracınızla koyları keşfe çıkın. Akyaka'dan Ören istikametine gider gibi yöneldiğinizde bir çok enfes koy sizi bekliyor olacak. Çınar Koyu çok güzel ve çok talep görüyor, daha ilerisinde bir çok koy göreceksiniz. Turnalı'ya varıp bir gözleme molası verin ardından Akbük Koyu'nda mavinin keyfini yaşayabilirsiniz. Akbük Koyu en bilinen yerlerden.

15- Ataköy tarafında bulunan Atahan Turistik Tesisi’ne uğrayın, soğuk birşeyler yudumlayıp alışveriş yapabilirsiniz. Tarihi bir han olmasa da sahip olduğu mimari ile beğeni toplayan Atahan özellikle turistlerin uğrak noktası. Çinilerin kattığı güzellik size otantik bir hava yaşatacak bun handa

16- At Biniciliğe merakınız varsa Padok Atlı Spor Klübü’ne mutlaka uğrayın. Gökova çam ormanları arasındaki konumuyla otel olarak hizmet veren Padok Otel aynı zamanda at binme imkanlarıyla Türkiye’nin önde gelen Binicilik merkezlerinden. Amatör veya profesyonel farketmez at binmeyi severler için en iyi adres burası. Bir gününüze eğlence ve farklılık katmak isterseniz Padok doğru tercih olacaktır.

17- Yamaç Paraşütü yapın. Sakar Geçidi’nin 950 metre yükseklikteki zirvesinden havalanan paraşütler ile Gökova Körfezi’ni ve ovasını bir de kuş bakışı seyredin. Genellikle Single (tek kişilik) uçuşların yapıldığı bölgede Tandem (iki kişilik) uçuşlarda yapılıyor. Adrenalin tutkunları için enfes bir fırsat burası.

18- Gökova Körfezi’nin masmavi koylarını gördüyseniz bir de suyun altını keşfe çıkın ve dalış yapın. Scuba Diving (Tüplü dalış) eğitimlerinin verildiği Akyaka’da dalış yapmak seçeneği de kesinlikle sıradışı olacaktır.

19- Her yıl bahar döneminde gerçekleşen Gökova Bisiklet Turu’ndan bahsetmeden geçmeyelim. İyi bir bisiklet sürücüsüyüm diyorsanız ve farklı bir deneyim olsun hayatınızda istiyorsanız bu keyif dolu geleneksel Gökova Bisiklet Turu’na katılın.

20- Kaktüs İnciri yada Mısır inciri olarak bilinen meyveyi mutlaka tadın. Halk arasında frenk inciri kısaca frencir olarak söylenen bu lezzeti ve faydaları çok olan meyveyi tadın. Ama kabuğuna dikkat, dikenleri batabilir. Bilen birine soydurun ve yiyin.

21- Son bir tavsiye; Keşkek yemeden sakın dönmeyin. Muğla düğünlerinin ve cemiyetlerinin vazgeçilmez yemeği Keşkek’i tadın. Hatta civarda bir köy düğününe denk gelirseniz uğrayın, sıcak Ege insanı size neden geldin asla demez, Keşkek ikram eder. Afiyetle yiyin.

Gün batarken Akyaka’da, Kleopatra’nın Marcus Antonius’a duyduğu aşkın kızıllığı kaplayacak gökyüzünü; romantik ve duygu dolu bir akşamı kucaklayacak gece ve güneşli bir sabaha uyandıracak sizi. Gökova’yı yaşayın Akyaka’da bir gece bile geçirmek için tatil planınızı yaptığınızı duyar gibiyim.

Kısmet adlı teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk Sadun Boro’ya kulak ver ayrılmadan Gökova’dan.

“Rüzgarın kolayına gelsin, denizin sakin, neşen bol olsun...”

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

 

 

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.