Bulak Mencilis Mağarası | Mağaranın Oluşumu ve Özellikleri

Bulak Mencilis Mağarası | Mağaranın Oluşumu ve Özellikleri

Safranbolu’ya bir adım ötede yer alan Bulak Mencilis Mağarası hakkında bilinmeyenler nelerdir? Bulak Mencilis Mağarası nasıl oluşmuştur, özellikleri nelerdir?

Karabük ilimiz sadece sanayisi ile değil kültürel varlıkları ile de adından söz ettirmektedir. Karabük denince Safranbolu zihinlerde canlanıverir. Tadına doyulmaz bir şehirdir Safranbolu. Göz kamaştıran konakları, anıtsal yapıları, mutfağı ve kendine has kültürü sizi şehre hayran bırakır. Peki Safranbolu’da tüm bunların dışında alternatif bir rota var desem?

Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu gezilerinizde listeye eklemeniz gereken bir yer. Adı pek bilinmeyen ama yeni yeni duyulan mağara ilginç görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Safranbolu’nun tarihi, gezilecek yerleri, mutfağı, isim kökeni ve dahası için Safranbolu Gezi Rehberimiz’e göz atmanızı öneririm. Bu yazımızda ise Bulak Mencilis Mağarası hakkında bilgi edinelim.

Son yıllarda gezi programlarına dahil edilen Bulak Mencilis Mağarası nerededir ve nasıl ulaşım sağlanır? Mağaranın giriş ücreti ve ziyaret saatleri, mağaranın oluşumu ve özellikleri nedir? Bulak Mencilis Mağarası’nda bulunan çamurun şifaları nelerdir? Hepsi ve daha fazlasını sizler için yazdık...

Bulak Mencilis Mağarası Nerededir? | Ulaşım

Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Bulak Mencilis Mağarası konum olarak Safranbolu ve Karabük’e çok yakındır. Karabük’e bağlı Bulak Köyü sınırında yer alan mağara, Safranbolu merkeze sadece 8 km uzaklıktadır. Karabük merkeze yaklaşık 14 km, Yörük Köyü’ne ise yaklaşık 20 km mesafededir.

Bulak Mencilis Mağarası’na ulaşım nasıl olur? Mağaraya ulaşmak için 2 yol var. Birincisi Karabük merkezden Safranbolu yönüne giderken Bulak Köyü’ne dönüp buradan 4 km daha ilerleyip ulaşabilirsiniz. Fakat bu yol daha virajlı ve sıkıntılı. Diğer yol ise Safranbolu ilçe merkezinden Değirmenbaşı Sokağı takiple mağaraya ulaşabilirsiniz. Tavsiyem bu yoldan ulaşım sağlamanızdır.

Bulak Mencilis Mağarası Konum için Tıklayınız…

Bulak Mencilis Mağarası’na ulaşım sağlayan dolmuş vs bulunmuyor. Kendi aracınızla tabelaları takip ederek gidebilir, ya da taksiye binebilirsiniz. Tur araçları için özellikle belirtelim büyük otobüslerin buraya ulaşımı biraz sıkıntı olabilir. Midi araçlarla ulaşım daha kolay olacaktır.

Bulak Mencilis Mağarası Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

Bulak Mencilis Mağarası girişi ücretlidir. 2022 itibariyle tam (yetişkin) 10 TL, öğrenci 8 TL’dir. Burada Müzekart geçerli değildir. Şehit-gazi yakınları ve engelli vatandaşlar ücretsizdir.

Bulak Mencilis Mağarası ziyaret saatleri ise: Yaz-kış sabah 08:00 ile akşam 21:00 arası mağarayı ziyaret edebilirsiniz. Mağara haftanın her günü ziyarete açıktır.

Bulak Mencilis Mağarası Oluşumu

Türkiye mağaralar açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 40 bin civarı mağaranın bulunduğu ülkemizde bir çok mağara henüz turizme kazandırılmamıştır. Bulak Mencilis Mağarası turizme açılmasıyla birlikte kefiş severlerin gözdesi olmuştur.

Peki Bulak Mencilis Mağarası nasıl oluşmuştur? Yapılan araştırmalara göre Mencilis Mağarası günümüzden takriben 3 milyon yıl önce oluşmaya başlamıştır. Bölgede bulunan kireç taşlarının erimesi sonucu mağaranın içinde zamanla galeriler oluşmuştur. Sızan su sarkıt ve dikitleri meydana getirmiştir. Böylece zamanla mağara şekillenmiştir. Birbirine bağlı üç kattan oluşan mağaradaki bu katlar farklı dönemlerde oluşum göstermiştir.

Bulak Mencilis Mağarası’nın Özellikleri

Bulak Mencilis Mağarası hakkında ayrıntılı bilgilere yer verelim. Öncelikle mağara Türkiye’nin 4. büyük mağarası olarak bilinmektedir. “Mencilis Mağarası”, “Bulak Mağarası” ve “Atçıini” gibi isimlerle anılmaktadır. Mencilis isminin Mencilis deresinden geldiği söylenmektedir. Atçıini isminin ise eskiden buradan geçen atlı kervanların mağarada konaklama yapmasından dolayı söylendiği bilinmektedir.

Mencilis Mağarası, Sarıçiçek diye bilinen dağ kütlesinde yer almaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Doğal Varlık” olan kabul edilmiştir.

Mencilis Mağarası’na vardınız. Bilet işinizi hallettikten sonra yaklaşık 150 basamaktan oluşan dik merdivenleri tırmanmanız gerekiyor. Çok yorucu olmasa da biraz soluklanarak basamakları çıkıyorsunuz.

Mağaranın girişine ulaştığınızda öncelikle dar bir koridordan geçiyorsunuz. Burayı bağlantı yolu gibi düşünebilirsiniz. İyi ışıklandırılmış mağarada yürüyüş parkuru ve merdivenler ilerlemenizi kolaylaştırıyor.

Mencilis Mağarası’nın yaklaşık 400 metrelik kısmı ziyarete açıktır. 200 metrelik kısmında ise mağaranın rehberi dileyen ziyaretçilere eşlik edip anlatım yapıyor. Mağaranın toplam uzunluğu 6 kilometreyi geçmektedir. Mağaranın 3 girişi bulunmaktadır. Vadi tabanından 75 metre yükseklikte bulunan mağara deniz seviyesinden 800 metre kadar yüksekliktedir.

Mağaraya girdiğinizde içerisinin serin olduğunu farkediyorsunuz. Sıcaklık yaklaşık 15 derece, nem oranı ise % 75 civarındadır. Giriş bölümünde Horasan  harcı kullanılarak yapılan duvar kalıntıları bize bu mağaranın eskiden barınak olarak kullanıldığını göstermektedir. Eskiden kervanların bu vadileri aşarken kendilerine korunaklı bir yer aradığını ve dolayısıyla da burada kaldığını anlıyoruz. 

Bu arada belirtmekte fayda var. 2021 yılı Ekim ayında mağaranın içinde gizemli bir not bulundu.

O dönemde doğa araştırmacıları Cemil Belder, Ümit Çolakoğlu, Cemal Özbek ve Bahadır Öztürk’ün bulunduğu ekip Mencilis Mağarası’nda araştırma yapıyordu. Ekip mağaranın 2.150. metresine geldiğinde ilginç bir not keşfetti. Duvarda yazılı olan not Arap harfleri ile yazılmıştı. Bu notu fotoğraflayan ekip yazının anlamına ulaştı ve ilginç bir şey ortaya çıktı. Notta: “1845 – İkiniz orda mısınız? Biz burda sizi arıyoruz. Feyzi – İzzet” yazdığı ortaya çıktı. Demek ki o dönemde mağaranın bu kısmına ulaşan birileri vardı…

Mencilis Mağarasında ilerlediğinizde ziyarete açık olan orta bölüme geliyorsunuz. Burada mağaranın kendine has oluşumlarını görüyorsunuz. Mencilis Mağarası farklı dönemlerde oluşan birbirine bağlı üç kattan oluşmuştur. I. ve II. katlar tamamen fosilleşmiş durumdadır. Bunu nerden anlayabiliyoruz? Bu bölümlerdeki sarkıt ve dikitlerin rengi siyah tonlardadır. Yani oluşumun bitmek üzere olduğunu göstermektedir.

En alt katta ise oluşum hala devam etmektedir. Buradan Safranbolu’nun içme ve kullanma suyunu karşılayan bir dere akmaktadır. Bu derenin oluşturduğu ufak tefek göller de bulunmaktadır. Ayrıca mağaranın içinde 10-15 metre yükseklikten dökülen şelale de bulunmaktadır. Mağaranın içinde canlı yaşamına dair araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak fare ve yarasa dışında herhangibir canlıya rastlanmamıştır.

Mağaranın tamamını gezme şansınız yok. Mağaranın ziyarete açık olan orta galerisinde ara ara merdivenleri inerek ve çıkarak ilerliyorsunuz. Sarkıt ve dikitler harika. Yürüyüş parkurunun sonuna kadar devam ederseniz karşınıza bir tabela çıkacaktır. Buradan sonrası tehlikeli ve yasaktır. Şayet mağaranın daha derinlerine inmek isterseniz de daha yüksek bir meblağ ödeyerek profesyonel bir ekiple keşif yapabilirsiniz.

Yine de bu 400 metrelik parkur bile inanın görmeye değer. Safranbolu gezinize renk katacak Bulak Mağarası şifa anlamında da zengin. Balçık bir çamurun bulunduğu alan dikkat çekici. Mağaracılık literatüründe bu tarz yerlere “Ajda’nın Yatağı” denmektedir. Yapılan araştırmalara göre mağaranın çamuru cilde iyi geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden onaylı olan çamurun bir çok şifası var. Fakat siz siz olun yine de cildinize her faydalı denen şeyi sürmeyin. Cilt bu, kişiye göre fayda-zarar değişkenlik gösterebilir. Bu çamuru Bulak Mencilis Mağarası’nın girişinde bulabilir ve satın alabilirsiniz.

Mağarayı gezdikten sonra da dışarıda yer alan tezgahlara göz atabilir, kafede çay-kahve içebilirsiniz.

Türkiye’de bulunan mağaralar arasında Bulak Mencilis Mağarası da turizme hizmet ediyor. Hemen belirteyim burası Dim Mağarası, Damlataş Mağarası, Ballıca Mağarası, Yalan Dünya Mağarası vb. mağaralar gibi muhteşem sarkıt ve dikitlerin olduğu bir mağara değil. Ama yine de fırsat dahilinde mutlaka görülmesi gereken bir mağara.

Safranbolu’yu RehberName ile keşfedip, Safranbolu yemeklerinin tadına bakıp, şehrin tarihi atmosferini yaşayıp ardından doğal güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz. Öyleyse çevirin yönünüzü Bulak Mencilis Mağarasına ve tadını çıkarın...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.